Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μάννα καλωσόρισε τους Πόντιους «γείτονές» του |
Με τους πατροπαράδοτους και νοστιμότατους λουκουμάδες της, έθιμο που αναβιώνει την ημέρα του Αγίου Ανδρέα, στις 30 Νοεμβρίου, η οικογένεια του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μάννα υποδέχτηκε στη φιλόξενη γειτονιά της, τον Σύλλογο Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου «Ο Εύξεινος Πόντος».
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη νέα αίθουσα των Ποντίων στο Κάτω Μάννα.
Με τη σειρά του, ο Σύλλογος των Ποντίων «κέρασε» τη δική του «Βαρβάρα», εν όψει του εορτασμού της Αγίας Βαρβάρας στις 4 Δεκεμβρίου.
Μέσα σε ένα εγκάρδιο κλίμα, οι πρόεδροι των δύο συλλόγων Ελπίδα Νικητίδου και Ράνια Πανταζίδου, αφού χαιρέτισαν τα μέλη τους, αναφέρθηκαν και στα έθιμα των ημερών.
Λουκουμάδες
Σημειώνεται ότι το έθιμο των λουκουμάδων σχετίζεται με την επίσκεψη του Χριστού στο σπίτι του μαθητή του, Ανδρέα. Η γυναίκα του Ανδρέα τον ενημέρωσε ότι δεν είχαν στο σπίτι τρόφιμα για να τους φιλέψουν, εκτός από αλεύρι, νερό, λάδι και μέλι. Τότε ο Ανδρέας πρότεινε στη γυναίκα του να φτιάξει τηγανίτες με μέλι. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τηρώντας την Παράδοση αιώνων, κάθε χρόνο τέτοια μέρα προσφέρει λουκουμάδες με μέλι σε όλους τους παρευρισκόμενους στην πρωινή λειτουργία του. Υπογραμμίζεται μάλιστα πως, ο Άγιος Ανδρέας ήταν ο πρώτος Επίσκοπος Τραπεζούντας και η Αγία Βαρβάρα καταγόταν από την Μερζιφούντα του Πόντου.
Το έθιμο της «Βαρβάρας»
Κατέστη επίσης γνωστό πως παραμονή του εορτασμού της Αγίας Βαρβάρας, τόσο οι Θρακιώτες όσο και οι Πόντιοι φτιάχνουν τη «Βαρβάρα», γλυκό το οποίο και μοιράζουν στα σπίτια. Το έθιμο χάνεται στα βάθη των αιώνων όταν οι αρχαίοι Έλληνες προσέφεραν σιταρόζουμο στη θεά Εκάτη για να προστατεύσει το σιτάρι τους που μόλις είχαν σπείρει. Στα χρόνια του χριστιανισμού οι νοικοκυρές φτιάχνουν το γλυκό αυτό προς τιμή της αγίας Βαρβάρας για να γλυκαθεί η αγία και να προστατέψει τα παιδιά από τις αρρώστιες , κυρίως την ευλογιά. Η ευλογιά στον Πόντο λεγόταν βράσα. Σχετικό είναι και το στιχάκι στο Σταυρί του Πόντου «Αρνόπο μ΄έσ΄ νε έμορφος κι ατώρα εχαλάστες, κι ξέρω ασ΄ σην βράσαν εν, κι ξέρω εμματιάστες». Η γλυκιά αυτή συνταγή αποτελείται από εννέα συστατικά αλλά σαφώς είναι νοστιμότατη και στην πιο απλή της μορφή. Τα συστατικά του είναι σιτάρι, αλεύρι, ζάχαρη, σταφίδες, ξερά σύκα, καρύδια, ρόδια, κανέλα και δαμάσκηνα, ωστόσο η κάθε νοικοκυρά μπορούσε να προσθέσει όσα υλικά ήθελες.
Στη συνέχεια, η νέα αίθουσα του «Εύξεινου Πόντου» στο Μάννα πλημμύρισε από νησιώτικη και ποντιακή μουσική, ενώ δεν έλειψαν και οι χοροί για να απογειωθεί αμέσως το κέφι.
Πηγή: Κοινή Γνώμη