Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Τάκης Βαμβακίδης: Συνεργασία με Όμιλο Πόντιων Χορευτών Καβάλας

Τάκης Βαμβακίδης: Συνεργασία με Όμιλο Πόντιων Χορευτών Καβάλας
Τάκης Βαμβακίδης: Συνεργασία με Όμιλο Πόντιων Χορευτών Καβάλας

H ποντιακή επιθεώρηση «Ζωή & κότα με χαβίτς & με κορκότα!» των Δημήτρη Πιπερίδη και Κώστα Βαμβακίδη θα παρουσιαστεί την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, στις 19:30, στο Αμφιθέατρο Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας «Γ. Παυλίδης». Είναι η δεύτερη παράσταση (και η πρώτη σε ελληνικό έδαφος μετά την Φραγκφούρτη) που δίνει ο θίασος των Γιάννη Μποσταντζόγλου (παίζει και σκηνοθετεί), Τάκη Βαμβακίδη, Αλέξη Παρχαρίδη (τραγούδι & στο ρόλο της γριάς), Σταμάτη Τζελέπη, Χρύσας Συμεωνίδου, Δημήτρη Πιπερίδη (λύρα), Φανής Αδαμίδου, Δαμιανού Νικολαΐδη και Έρρικας Νικολαΐδου. Συμμετέχει ο Όμιλος Ποντίων Χορευτών Καβάλας.

Πρόκειται για μια πρωτότυπη επιθεώρηση που η ραχοκοκαλιά της είναι συνδεδεμένη με τον ποντιακό λόγο, το τραγούδι και το χορό, περιλαμβάνει όμως και αρκετές σκηνές που δεν είναι γραμμένες στην ποντιακή διάλεκτο. Είναι η πρώτη φορά όμως όπου μια τέτοιους είδους θεματική παράσταση παίζεται από θίασο καταξιωμένων επαγγελματιών, σε διάφορα μέρα της Ελλάδας αλλά και στο εξωτερικό.

Η επιθεώρηση που εμφανίζει την κλασική διάρθρωση του συγκεκριμένου θεατρικού είδους, υπόσχεται άφθονο γέλιο, τηρώντας παράλληλα τις παραδόσεις της ποντιακής κουλτούρας. Το περιεχόμενό της καυτηριάζει τα κακώς κείμενα της καθημερινότητας του Έλληνα, που είχε μάθει να την περνά «ζωή και κότα». Σήμερα ωστόσο με την οικονομική κρίση, το έχει ρίξει στο… χαβίτς και στα κορκότα, παραδοσιακά εδέσματα με απλά και λαϊκά υλικά, που έφερναν γρήγορα, νόστιμα και οικονομικά ένα πιάτο φαΐ στα τραπέζια των Ποντίων.

Φιλοξενούμενος στην Καβάλα και στη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ ο ηθοποιός Τάκης Βαμβακίδης έκανε λόγο για την πρωτότυπη επιθεώρηση την οποία μπορούν να απολαύσουν οι πάντες, έστω κι αν δεν είναι Πόντιοι. Ακόμη και ο τίτλος είναι πρωτότυπος, κατά το ήμισυ στη νεοελληνική γλώσσα και ο υπόλοιπος σε ποντιακή διάλεκτο.

Όπως εξήγησε ο Τάκης Βαμβακίδης, σε κάθε θεατρική «πιάτσα» όπου θα παρουσιαστεί η επιθεώρηση, οι συντελεστές συνεργάζονται με τους κατά τόπους ποντιακούς συλλόγους. Έτσι επί καβαλιώτικου εδάφους, η συνεργασία γίνεται με τον Όμιλο Ποντίων Χορευτών Καβάλας. Ο κ. Βαμβακίδης μάλιστα έκανε τις προηγούμενες ημέρες πορεία στους δρόμους της Καβάλας πλαισιωμένος από τα μέλη του ομίλου, συνομιλώντας με τους Καβαλιώτες και προσκαλώντας τους στην επιθεώρηση.


Πηγή: Πρωϊνή