Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού η Τουρκία, ζήτησε ο Π. Καμμένος

Να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού η Τουρκία, ζήτησε ο Π. Καμμένος
Να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού η Τουρκία, ζήτησε ο Π. Καμμένος

Να αναγνωρίσει την πραγματικότητα -σε σχέση με τη γενοκτονία του ποντιακού Ελληνισμού και τη γενοκτονία των Αρμενίων- να σέβεται το διεθνές δίκαιο και να μην αμφισβητεί τις συνθήκες, κάλεσαν την Τουρκία οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας Ελλάδας και Αρμενίας, Πάνος Καμμένος και Viger Sargsyan, σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντησή τους, σήμερα, στην Αθήνα.

Ειδικότερα ο κ. Sargsyan κάλεσε την Τουρκία να πάρει ξεκάθαρη θέση στο θέμα των γενοκτονιών, να μην διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και να μην υποστηρίζει τους Αζέριους στο θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, διότι δεν βοηθά την ειρήνη στην περιοχή, αλλά αντιθέτως την απειλεί. Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή -όπου «έχει δημιουργηθεί χαώδης κατάσταση»- και εντατικοποίησης των προσπαθειών διαλόγου και συνεργασίας, ώστε να μην δημιουργηθούν άλλες παρόμοιες εστίες- όπως στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο κ. Καμμένος σχολίασε ότι αν συνεχίσει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, να μην προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα τότε οδηγείται σε απομόνωσης. Δεν έχουμε δικαίωμα να διαγράψουμε την ιστορία. Η Τουρκία πρέπει να ζητήσει ένα συγνώμη «από τους λαούς που κατέσφαξε» και να σέβεται το διεθνές δίκαιο εάν θέλει να γίνει ευρωπαϊκή χώρα. «Ευχόμαστε να λύσει τα εσωτερικά της προβλήματα» πρόσθεσε.

Παράλληλα διεμήνυσε, ότι η χώρα μας εξετάζει με πολύ μεγάλη προσοχή τις προκλήσεις της γείτονος και δεν θα κάνει «ούτε ένα χιλιοστό πίσω» σε θέματα διεθνούς δικαίου και εδαφικής κυριαρχίας.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κάλεσε τις χώρες που θέλουν να συμβάλλουν στη σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή «να συνεργασθούν μαζί μας». Τα πολυμερή σχήματα υποστηρίζουν την εμπέδωση της ειρήνης στην περιοχή μας, όπου υπάρχει κρίση επ’ ωφελεία όλων των χωρών. Οι ελληνικές και

οι αρμενικές Ένοπλες Δυνάμεις θα σταθούμε δίπλα ανεξαρτήτως εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή, τόνισε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Καμμένος επισήμανε ότι οι δύο χώρες δεν μπορεί να βρίσκονται σε διαφορετικές συμμαχίες, εργάζονται από κοινού για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, κάνοντας λόγο για χώρες που προωθούν ή και υποστηρίζουν την ισλαμική τρομοκρατία.

Παρατήρησε δε, ότι οι ίδιοι τρομοκράτες -Τσετσένοι- χτύπησαν στο μαραθώνιο στις ΗΠΑ και στη Μόσχα.

Η συμμετοχή σε διαφορετικές συμμαχίες δεν σημαίνει και σύγκρουση των συμφερόντων μας. Στις μέρες μας δεν πρέπει να υπάρχει διχοτομημένη γραμμή που να εμποδίζει τη συνεργασία που πηγάζει από κοινά συμφέροντα, σχολίασε από την πλευρά του ο Αρμένιος υπουργός Άμυνας.

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν στην επέκταση και εμβάθυνση της υφιστάμενης αμυντικής συνεργασίας, στους τομείς ΄

-της εκπαίδευσης των ειδικών δυνάμεων των δύο χωρών,
-της συνεργασίας σε επίπεδο στρατιωτικών νοσοκομείων,
-της ανταλλαγής πληροφοριών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Όσον αφορά στο θέμα της συνεργασίας μεταξύ των αμυντικών βιομηχανιών, ο κ. Καμμένος γνωστοποίησε την προώθηση παλαιότερης συμφωνίας, σχετικής με προμήθεια αμυντικού υλικού, καθώς και την πραγματοποίηση συνάντησης εκπροσώπων των αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών με την προοπτική των συνεργειών σε κοινά προγράμματα, ώστε να μπορούν να απευθυνθούν, είτε προς τις χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, είτε προς τις χώρες της περιοχής του Καυκάσου.

Πηγή: Real