Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

"Πέντε κινήσεις για μια σιωπή" - Εκδήλωση με θέμα τις Γενοκτονίες πραγματοποιήθηκε στην Κατερίνη

"Πέντε κινήσεις για μια σιωπή" - Εκδήλωση με θέμα τις Γενοκτονίες πραγματοποιήθηκε στην Κατερίνη
"Πέντε κινήσεις για μια σιωπή" - Εκδήλωση με θέμα τις Γενοκτονίες πραγματοποιήθηκε στην Κατερίνη

Με αφορμή την καθιέρωση από τον ΟΗΕ, της 9ης Δεκεμβρίου, ως ημέρας μνήμης των θυμάτων των Γενοκτονιών, η Ένωση Ποντίων Πιερίας οργάνωσε εκδήλωση με ομιλητή τον Σύμβουλο Σχεδιασμού Νίκο Λυγερό και θέμα «Πέντε κινήσεις για μια σιωπή» την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016.

Προηγήθηκε της κύριας εκδήλωσης ομιλία του κ. Λυγερού, για τους νέους των χορευτικών τμημάτων του συλλόγου με θέμα «ο Ποντιακός χορός ως συνέχεια της μνήμης».

Στην ομιλία αυτή επισημάνθηκαν τα εξής:
• Οι Πόντιοι δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο χορό.
• Η ιδιαιτερότητα των ποντιακών χορών σε σχέση με τους άλλους χορούς
• Δεν είναι όλοι οι χοροί της ίδιας ιστορικής περιόδου.
• Οι λόγοι που οι χοροί έχουν ονόματα.
• Ο ρόλος των ονομασιών των χορών.
• Το ιστορικό υπόβαθρο των χορών.
• Ο χορός είναι το μέσον δια του οποίου η κίνηση γίνεται μνήμη. 
• Ο χορός είναι η ικανότητα των ανθρώπων να κινηθούν με τον ίδιο ρυθμό. 
• Ο χορός είναι συνέχιση του πολιτισμού.
• Ένδυση, υπόδηση και ομοιογένεια στους χορούς.
• Ποιος και γιατί είναι ο δημοφιλής χορός.
• Χορός και γενοκτονία.

Μετά τους καθιερωμένους χαιρετισμούς από την πρόεδρο της Ένωσης Ποντίων Πιερίας Ζαΐρα Λαζαρίδου, τον πρόεδρο της ΔΙ.ΣΥΠΕ και την Β΄ Αντιπρόεδρο της Π.Ο.Ε, τον λόγο έλαβε ο Γιάννης Κυραϊλίδης φιλόλογος, αρχαιολόγος και υποψήφιος διδάκτορας Ιστορικής Γεωγραφίας του Πόντου, που προλόγισε τον προσκεκλημένο ομιλητή και την εκδήλωση. Στη συνέχεια, οι μαθητές του Ν. Λυγερού που ήρθαν από διάφορα μέρη της Ελλάδος, παρουσίασαν ένα μικρό θεατρικό, με τίτλο «Πέντε κινήσεις για μια σιωπή».

Το θεατρικό έργο του κ. Λυγερού, ένα έργο δομημένο όπως μια μουσική σύνθεση, με αναφορές στην αντίσταση της μνήμης στην καταπίεση της λήθης. Με τους ανθρώπους να μην αρκούνται στο να θυμούνται και να αποφασίζουν να μην ξεχάσουν. Ένα έργο που μέσω αυτής της παράξενης επιλογής των πρωταγωνιστών του, προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει και να προβληματίσει τους θεατές, ώστε να αντιληφθούν το πρόβλημα της συλλογικής συνείδησης η οποία διαπερνά το τείχος των λέξεων για αγγίξει τη σιωπή.

Στη συνέχεια, ο ομιλητής, ανέδειξε το ρόλο και τη συμβολή, του μεγάλου ανθρωπιστή Raphael Lemkin, στην αναγνώριση των Γενοκτονιών που διαπράχθηκαν και τον αγώνα αποτροπής τους στο μέλλον.


Στον δάσκαλο Ν. Λυγερό απονεμήθηκε ανάγλυφη παράσταση ως ενθύμηση της εκδήλωσης, που φιλοτεχνήθηκε από τον Ποντιακής καταγωγής Γλύπτη Νίκο Εξαδάκτυλο.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης, ο κόσμος, που ήταν συγκεντρωμένος στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Συλλόγου, μετέβη στο Μνημείο της Γενοκτονίας όπου άναψαν κεριά, στη μνήμη όλων των Γενοκτονημένων Λαών και δήλωσαν παρόντες στον αγώνα για αναγνώριση των γενοκτονιών, που πραγματοποιήθηκαν, και την αποτροπή άλλων στο μέλλον.

Παρόντες στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε) Γιώργος Παρχαρίδης, η Β΄Αντιπρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Π.Ο.Ε) Χρύσα Μαυρίδου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Σ.Πο.Σ) Γρηγόρης Κεσαπίδης, ο τέως Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πιερίας και Δήμαρχος Κατερίνης Μενέλαος Τερζόπουλος, ο Επίτιμος Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Χρήστος Χαλκίδης, ο Διοικητής της Διακλαδικής Ανώτατης Σχολής Πολέμου Υποστράτηγος Νίκος Ράμος, ο πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου «Γκοτζά Αναστάς» Κυριάκος Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της Σχολής Γονέων Κωνσταντίνος Κορομπίλης και πλήθος μελών και φίλων του συλλόγου.

Η ειρηνική συνύπαρξη των Λαών δεν μπορεί να στηρίζεται στη Λήθη της ιστορίας, αλλά στην αξιοπρέπεια και στον σεβασμό της μνήμης, αυτών που έφυγαν, και στην διασφάλιση του δικαιώματος στη ζωή, αυτών που έρχονται.

Την ημέρα αυτή με συναίσθημα ευθύνης διατρανώθηκε η αντίσταση μας σε όλους εκείνους που επιχειρούν να δολοφονήσουν τη μνήμη μας, γιατί η λήθη είναι απάνθρωπη και μόνο αν δεν συναινέσουμε στο θάνατο της μνήμης θα μπορέσουμε να γράψουμε την ιστορία του μέλλοντος χωρίς άλλες γενοκτονίες.