Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Εκδήλωση αφιερωμένη στην Πόντια γυναίκα, πραγματοποίησε η Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας

Εκδήλωση αφιερωμένη στην Πόντια γυναίκα, πραγματοποίησε η Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας
Εκδήλωση αφιερωμένη στην Πόντια γυναίκα, πραγματοποίησε η Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας

της Λένας Σαββίδου

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016 και η Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας διοργάνωσε εκδήλωση αφιερωμένη στην Πόντια γυναίκα με αφορμή τον επετειακό εορτασμό των 25 χρόνων από την ίδρυση του σωματείου. 

Στην εκδήλωση που στήθηκε με πολύ μεράκι και αγάπη η πρόεδρος της Μέριμνας κα Χρύσα Παπαδοπούλου παρουσίασε το φιλανθρωπικό και πολιτιστικό έργο του σωματείου αφήνοντας μας όλους κατάπληκτους για το εύρος της δουλειάς που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια αλλά και τη δύναμη ψυχής που κρύβεται από πίσω του. 

Συγκινητική αλλά και υψηλού ηθικού ήθους η στιγμή που η Κόρη-Μέριμνα αντιγύρισε στην Μητέρα-Μέριμνα το ευχαριστώ της. Σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης μέσα σε μία κατάμεστη από κόσμο αίθουσα η κα Χρύσα Παπαδοπούλου τίμησε την Μέριμνα Ποντίων Κυριών Θεσσαλονίκης στο πρόσωπο της προέδρου της κας Ιφιγένειας Πανίδου, παρουσία των επίτιμων προέδρων των σωματείων κας Άννα Θεοφυλάκτου και κας Νόρας Κωνσταντινίδου, ενώ αναγνώστηκε και επιστολή της πρώην προέδρου της Μέριμνας Θεσσαλονίκης κας Στεργιάδου για τους δεσμούς αλλά και τους κοινούς στόχους των δύο σωματείων. 

Στον κύκλο των ομιλιών που ακολούθησαν, η αγαπητή σε όλους κα Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου κι εγώ αναφερθήκαμε στην Ελληνίδα γυναίκα του Ευξείνου Πόντου. Προσπαθήσαμε από κοινού να δώσουμε μία όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη εικόνα του ιδιαίτερου αυτού συμβόλου που ως κόρη, αδελφή, σύζυγος, μάνα και πρωτίστως ως Ελληνίδα και Χριστιανή έδωσε τον δικό της αγώνα στην διατήρηση του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στις εσχατιές της Ανατολής.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν η κα Γκόλφω Τσακαλίδου με τραγούδι από την κατεξοχήν αυθεντική ποντιακή φωνή της και ο κος Κώστας Παπαδόπουλος με λύρα και ειλικρινά λυπάμαι που δεν μπόρεσα να βρω στην συνέχεια την κυρία Τσακαλίδου και να της πω και προσωπικά το ευχαριστώ μου και το πόσο με συγκίνησε η φωνή της αλλά και η επιλογή των δίστιχων που μας τραγούδησε.

Στην εκδήλωση παρέστη και ο αγαπητός σε όλους μας κος Διαμαντής Λαζαρίδης και γνωρίζοντας πως ανέβαλλε ταξίδι του στην Αθήνα για να παρευρεθεί μας συγκίνησε πολύ. Το έργο του στην περιοχή για την διατήρηση της ποντιακής διαλέκτου είναι ιδιαίτερα σημαντικό και πιστεύω πως αποτελεί και γενικότερα πολιτιστικό "κεφάλαιο" της Δράμας που ευτυχώς αναγνωρίζεται και αξιοποιείται.

Προσωπικά οφείλω και ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όλον αυτόν τον κόσμο που μας τύλιξε με τη ζεστασιά του, όχι μόνον γιατί είναι όμορφο να νιώθεις αγαπητός και ευπρόσδεκτος αλλά πρωτίστως και κυρίως γιατί διασώζει με τον τρόπο αυτό την αγνή ποντιακή ψυχή που πάντοτε υπήρξε καταδεκτική και φιλόξενη, χαρακτηριστικά που τείνουν να εκλείψουν στις ημέρες μας λόγω της υπερβολικής μας έκθεσης σε εγωιστικά και υπεροπτικά πρότυπα.

Για τις αγαπημένες φίλες του σωματείου της Μέριμνας Δράμας, ειλικρινά τα λόγια είναι περιττά. Το έργο τους αλλά και η προσωπικότητα τους μιλάνε από μόνα τους. Εκεί επάνω, σε μια περιοχή πολύ ευαίσθητη όπως είναι η Θράκη μας, γίνεται μία σοβαρή και σε βάθος εργασία που προβάλλει τον Ποντιακό Ελληνισμό και την Ελλάδα όπως αληθινά τους αξίζουν. Μεγάλη η ευθύνη τους για τα όσα ανέλαβαν να διατηρήσουν και να προβάλλουν αλλά και μεγάλη η προσφορά τους γιατί την ευθύνη αυτήν την παλεύουν ημέρα με την ημέρα, χρόνο με τον χρόνο, 25 χρόνια μέχρι σήμερα.

Είθε παραδείγματα αυτού του είδους εργασίας και ανθρώπων να προβάλλονται στην κοινωνία μας για να μπορούμε να ελπίζουμε πως θα ξαναβρεί την ισορροπία και αρμονία ο κοινωνικός μας βίος.

Με πολύ αγάπη αλλά και βαθύτατη εκτίμηση, αγαπητή μου Χρύσα και κυρίες της Μερίμνης Δράμας επιτρέψτε μου να σας χαιρετήσω και να κρατήσω την ελπίδα πως τα όσα ζήσαμε θα μας ενώνουν ως όμορφες θύμησες για τα χρόνια που έρχονται και συναισθήματα αδελφικής αγάπης θα βιώνονται στις καρδιές μας,