Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Για την προσφορά του στον Ποντιακό Ελληνισμό, τιμήθηκε ο Σάββας Παπαδόπουλος

Για την προσφορά του στον Ποντιακό Ελληνισμό, τιμήθηκε ο Σάββας Παπαδόπουλος
Για την προσφορά του στον Ποντιακό Ελληνισμό, τιμήθηκε ο Σάββας Παπαδόπουλος

Την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016, πραγματοποιήθηκε, από τον Μορφωτικό και Πολιτιστικό Σύλλογο "Ο Άγιος Νικόλαος", στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου Δράμας, εκδήλωση τιμής στον Σάββα Πορφ. Παπαδόπουλο, εκπαιδευτικό - συγγραφέα για την συνολική του προσφορά στη Σχολική Παιδεία και Ποντιακή Λαογραφία.

Το συγγραφικό έργο και τη βιογραφία του Σάββα Πορφ. Παπαδόπουλου παρουσίασαν ο φιλόλογος-συγγραφέας κ. Χρίστος Φαράκλας και ο εκπαιδευτικός-συγγραφέας Διαμαντής Λαζαρίδης. Ο τρίτος ομιλητής κ. Βασίλης Χατζηθεοδωρίδης, δεν κατέστη δυνατό να παραστεί.

Μέσα σ'ένα κλίμα αγάπης και αμοιβαίας εκτίμησης προς το τιμώμενο πρόσωπο οι δυο ομιλητές παρουσίασαν την σταδιοδρομία και το πλούσιο συγγραφικό έργο του. Ο κ. Σάββας Παπαδόπουλος έχει γράψει, ως τώρα 22 συνολικά βιβλία και ένα ακόμη που ετοιμάζεται, αφού κατάφερε να συγκεντρώσει πλούσιο πρωτογενές υλικό από Έλληνες του Πόντου πρώτης γενιάς. Πολύτιμα βιβλία που πρέπει να αποτελούν καθοδηγητές γνώσης, ως μια άλλη μορφή βιωματικής εμπειρίας της Αλησμόνητης Πατρίδας του Πόντου. 


Ο Σύλλογος Διποτάμων πήρε την πρωτοβουλία να τον τιμήσει και για την διδασκαλία ποντιακής διαλέκτου στα μαθήματα του συλλόγου, κατά την διάρκεια των προηγούμενων χρόνων, μαζί με τους κ. Διαμαντή Λαζαρίδη και κ. Βασίλη Χατζηθεοδωρίδη. 

Τέλος, αξίζει να επισημάνουμε, ότι καθ'όλη την διάρκεια της παρουσίασης, η αυθόρμητη και φιλική διάθεση των ομιλητών καθώς και του ίδιου του κ.Σάββα, δημιούργησε, ένα ζεστό κλίμα στην κατάμεστη αίθουσα με στιγμές συγκίνησης και γέλιου.

Ο Σύλλογος ευχαριστεί θερμά τους ομιλητές, κ. Χρίστο Φαράκλα και κ. Διαμαντή Λαζαρίδη, τον Αιδεσιμότατο εκπρόσωπο της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας, τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας Δράμας, την εκπρόσωπο της τοπικής κοινότητας Μαυροβάτου, τους εκπροσώπους συλλόγων-φορέων, της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Δράμας, του Παμμικρασιατικού Συλλόγου Δράμας, του Πολιτιστικού Συλλόγου Φτελιάς, των Ακριτών Νέας Κρώμνης καθώς και όλο τον κόσμο που τίμησε με την παρουσία του.

Την εκδήλωση έκλεισαν τα παιδιά του συλλόγου, με χορούς και τραγούδια του Πόντου, με ιδιαίτερη μνεία στην Γεωγραφική περιοχή καταγωγής του, το Καρς.