Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016

Υποδοχή Τιμίου Ξύλου από την Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά στο Χαϊδάρι

Υποδοχή Τιμίου Ξύλου από την Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά στο Χαϊδάρι
Υποδοχή Τιμίου Ξύλου από την Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά στο Χαϊδάρι

Στην Ιερά Μητρόπολη Νίκαιας και συγκεκριμένα στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα Χαϊδαρίου θα γίνει η υποδοχή Τιμίου Ξύλου από την Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016 στις 4:00 μ.μ.

Στη συνέχεια, θα ψαλεί Μέγας εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμ. Μητροπ. Νικαίας κ. Αλεξίου. Θα ακολουθήσει η τέλεση ιεράς αγρυπνίας. Την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016 το πρωί θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Θεοφιλ. Επισκόπου Χριστιανουπόλεως κ. Προκοπίου. Στις 17:00 θα ψαλούν οι Χαιρετισμοί του Τιμίου Σταυρού. Τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016 στις 12:00 μ.μ. θα τελεσθεί ιερό ευχέλαιο  και θα γίνει η αναχώρηση του Τιμίου Σταυρού.

Ο Τίμιος Σταυρός ο οποίος φυλάσσετε στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο, είναι αυτός ο οποίος ήταν κτήμα του Αυτοκρατορικού Θησαυροφυλακίου του Αυτοκράτορα της Τραπεζούντας Εμμανουήλ του Γ΄ του Μεγαλοκομνηνού. Το 1390 μ.Χ. τον προσέφερε ως δώρο και ευλογία στην Ιερά Μονή της Παναγίας του όρους Μελά του Πόντου. Από το 1390 έως το 1923 δια αυτού ευλογούν οι πατέρες τα πάντα. Με τον ξεριζωμό-διωγμό των Ελλήνων του Πόντου τάφικε μαζί με τα άλλα δύο κειμήλια τη θαυματουργή εικόνα της Σουλιώτισσας και το Ευαγγέλιο του οσίου Χριστοφόρου.

Η αθάνατη Ποντιακή ψυχή ξαναφέρνει τα κειμήλια στο φως το 1931 και τα τοποθετεί στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών. Η φώτιση του Φίλωνα Κτενίδη και η ίδρυση του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» φέρνει το 1952 την θαυματουργή εικόνα στο Βέρμιο και αργότερα οι προσπάθειες του Παναγιώτη Τανιμανίδηφέρνουν το 1993 τα άλλα δύο κειμήλια το Σταυρό με το Τίμιο Ξύλο και το Ευαγγέλιο. Η καρδιά του Πόντου πλέον ξαναχτυπά και πάλι στη νέα Σουμελά στο Βέρμιο. Ο Πόντος ζει και μεγαλουργεί και πάλι σε μία κείνη προσπάθεια για το καλύτερο αύριο.