Χωριό Ποντίων Ελληνόφωνων αριστεύει στην Τουρκία! |
του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Ανάμεσα στις χαράδρες που δημιουργούν οι ποντικές Άλπεις, στη βορειοανατολική Τουρκία μέσα σε έναν επίγειο παράδεισο γεμάτο έλατα, διάφορα είδη φυτών, λουλουδιών, γάργαρα νερά και άλλες φυσικές ομορφιές, βρίσκεται ένα χωριό, το οποίο, αν και ελάχιστοι από εμάς γνωρίζουν, δεν έχει χάσει την ελληνικότητά του. Βλέπετε το βασικό κριτήριο της ανταλλαγής πληθυσμών, που έθετε η συνθήκη της Λωζάνης (24/7/1923) ήταν το θρήσκευμα και όχι η εθνικότητα. Έτσι παρέμειναν στη γείτονα χώρα εξισλαμένοι Έλληνες που συνέχισαν να μιλούν την ίδια γλώσσα, η οποία είναι πολύ κοντά στην ελληνιστική κοινή και να έχουν τα ίδια έθιμα.
Πρόκειται για την Ότσενα (σήμερα ονομάζεται Köknar), η οποία βρίσκεται μία ανάσα από την κωμόπολη του Κατοχωρίου (σημερινό Çaykara), στην επαρχία του Όφεως, στην Τραπεζούντα, στην οποία διαμένουν και άλλοι ελληνόφωνοι πληθυσμοί, όπως η Τόνγια και (σε λιγότερο βαθμό) η Ματσούκα. Το συγκεκριμένο ελληνόφωνο χωριό όμως, στο οποίο η ελληνική γλώσσα μέσω του οφίτικου ιδιώματος της ποντιακής διαλέκτου παλεύει χρόνια τώρα να κρατηθεί στη ζωή, διαθέτει πλέον ένα πολύ ξεχωριστό στοιχείο.
Αριστεύει! Οι μαθητές Λυκείου επί 6 χρόνια συνεχόμενα έτη βγαίνουν πρώτοι σε εξετάσεις σε όλη την Τουρκία. Όπως αναφέρει ο τοπικός Τύπος, οι 11 από τους 34 μαθητές του σχολείου του χωριού, συμμετείχαν και φέτος σε παντουρκικό διαγωνισμό. Διατυπώθηκαν 120 ερωτήματα μέσα από 6 μαθήματα, από τα οποία προέκυψαν 3 νικητές. Για την ακρίβεια αναδείχτηκαν τρεις νικήτριες, γεγονός σίγουρα αξιοθαύμαστο. Δεδομένης της αυστηρής πολιτικής, βασισμένης σε ισλαμικούς κανόνες, που έχει επιβάλλει ο Ερντογάν είναι αναμφίβολα οξύμωρο το γεγονός, ότι αρίστευσαν τρία κορίτσια. Αυτό και αν είναι η καλύτερη αντίσταση στον πρόεδρο της Τουρκίας με τις σουλτανικές αυταπάτες και τις προσπάθειες επιβολής σκοταδισμού. Η Φούλια Σισμέκ πήρε το πρώτο βραβείο έχοντας 117 σωστές ερωτήσεις, η Τελφίν Τατλί το δεύτερο με 116 και η Ζεϊνέπ Τουρσούν το τρίτο με 108. Και οι τρεις τους έλαβαν από μία χρυσή λίρα για τα αποτελέσματά τους στον διαγωνισμό.
Πρόκειται για μία επιτυχία της περιοχής του Κατοχωρίου, στο οποίο υπάρχουν 2300 μαθητές όλων των βαθμίδων, αλλά και της Ότσενα. Και να φανταστείτε οι μαθητές εκεί δεν έχουν καθόλου βοήθειες, όπως αυτές που επιβάλλει το ελλιπές ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Όπως δήλωσε στο Newpost.gr κάτοικος του χωριού, «οι μαθητές δεν πήγαν ποτέ τους φροντιστήριο. Δεν υπάρχει καν φροντιστήριο στην περιοχή. Απλά διαβάζουν πολλά βιβλία. Για παράδειγμα, αν μια ώρα κάνουν μάθημα, μια ώρα διαβάζουν βιβλία και κάνουν εκδρομές στα βουνά και στην Τραπεζούντα. Πολλές φορές τους πηγαίνουν ακόμα και στο γήπεδο. Όλα τα έξοδα των παιδιών καλύπτονται από εθελοντές».
Πηγή: NewPost