Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Μωμόγεροι: Το δρώμενο αυτό έχει τις ρίζες του στην ορεινή Τραπεζούντα

Μωμόγεροι: Το δρώμενο αυτό έχει τις ρίζες του στην ορεινή Τραπεζούντα
Μωμόγεροι: Το δρώμενο αυτό έχει τις ρίζες του στην ορεινή Τραπεζούντα

Το αρχαιότερο έθιμο, οι Μωμόγεροι, που είναι βγαλμένο από τον Πόντο, αναβιώνει στην Κοζάνη. Δώδεκα άνδρες φορώντας παραδοσιακές στολές ξεκινούν κρατώντας τύμπανα στα χέρια τους και πηγαίνοντας πόρτα-πόρτα σατιρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις.

Ξεκινούν  από την δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων και τελειώνουν την μέρα των Φώτων.

Η Μυροφόρα Ευσταθιάδου, που είναι υποψήφια διδάκτωρ λαογραφίας μίλησε στην εκπομπή «Live U», στο Star, για την σημασία αυτού του εθίμου.

«Το δρώμενο αυτό έχει τις ρίζες του στην ορεινή Τραπεζούντα, όπως ξεριζώθηκαν οι Έλληνες του Πόντου, ξεριζώθηκε και αυτό το δρώμενο και μεταφέρθηκε σ’ αυτή την παραλλαγή του στα 8 χωριά της Κοζάνης. Έτσι λοιπόν εγγράφθηκε στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, πριν από λίγες μέρες, αρχές Δεκέμβρη ως το πρώτο δρώμενο, που εγγράφει η Ελλάδα στον κατάλογο, αλλά και το πρώτο ξεριζωμένο δρώμενο παγκοσμίως. Αλλού γεννήθηκε μεταφέρθηκε και αναβίωσε» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:

«Αυτά όλα είναι έθιμα του δωδεκαημέρου, είναι για το καλό της νέας χρονιάς, έχουν αρχαίες καταβολές, είναι όλοι άντρες, όπως ήταν στο αρχαίο δράμα, είναι 12 χορευτές και το νούμερο δώδεκα στη λαογραφία έχει πολλούς συμβολισμούς και εμείς ως Έλληνες του Πόντου εξακολουθούμε να πιστεύουμε σ’ αυτό γιατί μέσα από αυτά τα έθιμα, βλέπουμε και την ιστορική μας πατρίδα κατά κάποιο τρόπο».