Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2017

Την Πρωτοχρονιάτικη πίτα έκοψε ο Σύλλογος Ν. Σαμψούντας «Η Αμισός» - Παρών και οι Μωμόγεροι

Την Πρωτοχρονιάτικη πίτα έκοψε ο Σύλλογος Ν. Σαμψούντας «Η Αμισός» - Παρών και οι Μωμόγεροι
Την Πρωτοχρονιάτικη πίτα έκοψε ο Σύλλογος Ν. Σαμψούντας «Η Αμισός» - Παρών και οι Μωμόγεροι

Σε κατάμεστη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου, ο Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ν. Σαμψούντας «Η Αμισός», έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη πίτα για το 2017. Μέσα σε γιορτινή ατμόσφαιρα με κρασί, ποντιακά εδέσματα και μεζέδες, μέλη και φίλοι του Συλλόγου συγκεντρώθηκαν και αντάλλαξαν ευχές για το νέο έτος.

Ο πατέρας Θεοχάρης ευλόγησε την Βασιλόπιτα και έδωσε τις ευχές του για τη συνέχεια των δραστηριοτήτων του Συλλόγου ενώ η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Χαϊτίδου Στέλλα καλωσόρισε τους καλεσμένους, τους ευχήθηκε σε αυτούς και στις οικογένειές τους Ύειαν, Ευλο(γ)ίαν και Καλοχρονίαν και τους ευχαρίστησε για την στήριξή τους στις δράσεις του Συλλόγου.

Μεταξύ άλλων είπε για την δύσκολη χρονική συγκυρία που περνά η πατρίδα μας και ότι η οικονομική δυσπραγία έχει επηρεάσει όλες τις εκδηλώσεις, τις προσπάθειες και τους αγώνες των φορέων που υπηρετούν τον πολιτισμό και την παράδοση.

Παρ΄ όλα αυτά ανέφερε ότι ο σύλλογος «Η Αμισός» κρατά ψηλά το λάβαρο της μεταλαμπάδευσης των διαχρονικών αξιών που μας δίδαξε η πρώτη γενιά ενώ έκανε μια αναφορά στις δράσεις του Συλλόγου του 2016 καθώς και στις προγραμματισμένες δράσεις του Συλλόγου για το 2017.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας Κων/νος Μπάρκας, ο αντιδήμαρχος Δήμου Πρέβεζας Λάζαρος Πιπιλίδης και η πρόεδρος του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδίτη Μαρία Κεχαγιά.

Στη συνέχεια ο κ. Σπύρος Αφεντουλίδης χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου Ροδίτη έκανε μια αναφορά στη βιογραφία του Αγίου Βασιλείου και τα έθιμα της Πρωτοχρονιάς.


Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί του Πόντου από τα παιδικά χορευτικά του Συλλόγου «Η Αμισός» και ο σύλλογος του Ροδίτη παρουσίασε το δρώμενο των Μωμογέρων.

Η βραδιά συνεχίστηκε με ποντιακό γλέντι μέχρι πρωίας με τους Νίκο Γαβριά στη λύρα και στο τραγούδι, Γιάννη Βελισσάρη στη λύρα, Ευθυμιάδη Παναγιώτη στο νταούλι, Ζήγο Χαϊτίδη Γιάννη στη λύρα και στο νταούλι, Ζήγο Χαϊτίδη Γιώργο στο νταούλι, και Ζορμπά Σάββα στο νταούλι.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μπάρκας Κων/νος, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Πρέβεζας Πιπιλίδης Λάζαρος, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Πρέβεζας Παππάς Τάκης, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ν. Σαμψούντας Μπρούβας Ταξιάρχης, η Νομική Σύμβουλος του Συλλόγου Κριτσιμά Χριστίνα.

Πρόεδροι και εκπρόσωποι των Συλλόγων: Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδίτη Κοζάνης, Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ν. Σινώπης «Διογενής», Ποντιακού Συλλόγου Ν. Κερασούντας, Ποντιακού Συλλόγου Ν. Βίγλας Άρτας «Οι Πρόσφυγες», Συλλόγου Μικρασιατών και Ποντίων Πρέβεζας, Συλλόγου Σαρακατσαναίων Νομού Πρέβεζας, Συλλόγου Γυναικών Ν. Σινώπης «Η Ελπίς», Συλλόγου Γυναικών Ν. Σαμψούντας, Συλλόγου Αιμοδοτών Ν. Σαμψούντας.

Επίσης την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017 ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδίτη αναβίωσε το δρώμενο των Μωμογέρων σε όλο το χωριό της Ν. Σαμψούντας. Γέλια, πειράγματα, χορός, άφθονοι μεζέδες, ποτά, στα φιλόξενα τραπεζάκια των συγχωριανών μας που φιλοξένησαν τους Μωμόγερους.

Στη συνέχεια ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδίτη αναβίωσε το δρώμενο των Μωμογέρων στο χριστουγεννιάτικο χωριό του Δήμου Πρέβεζας.