Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2017

Οι Μωμόγεροι Καρυοχωρίου "αναστάτωσαν" τον Βόλο

Οι Μωμόγεροι Καρυοχωρίου "αναστάτωσαν" τον Βόλο
Οι Μωμόγεροι Καρυοχωρίου "αναστάτωσαν" τον Βόλο

Ξάφνιασαν ευχάριστα το πλήθος του κόσμου που κινούνταν χθες στους κεντρικούς δρόμους και τον πεζόδρομο της Ερμού οι «Μωμόγεροι» του Καρυοχωρίου Πτολεμαΐδας, οι οποίοι βρέθηκαν στο Βόλο κατόπιν πρόσκλησης της Ένωσης Ποντίων Μαγνησίας, προκειμένου να λάβουν μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Βόλου.

Σύνολο 25 ατόμων με ειδικές ενδυμασίες και μουσικά όργανα, περιδιάβηκαν χθες το απόγευμα το κέντρο του Βόλου, προσελκύοντας το ενδιαφέρον των περιπατητών. Πολλά βλέμματα ακολούθησαν την εντυπωσιακή διαδρομή της παραδοσιακής ομάδας από το Κιλκίς, μέχρι το κέντρο του Βόλου.

Οι «Μωμόγεροι» είχαν ως αφετηρία την πλατεία Πανεπιστημίου επί της οδού Ερμού, για να φτάσουν, χορεύοντας και τραγουδώντας, στην οδό Σπυρίδη, την οποία κατέβηκαν έως την οδό Δημητριάδος ώστε να ανηφορίσουν, στη συνέχεια, την Γκλαβάνη έως την πλατεία Αγ. Νικολάου, φτάνοντας αμέσως μετά στην οδό Κουμουνδούρου.

Ποντιακοί ήχοι πλημμύρισαν το κέντρο της πόλης, με τα μέλη της παραδοσιακής ομάδας, ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές που θύμιζαν την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, να αναβιώνουν με τρόπο τελετουργικό, δρώμενα που αναζητούν τις ρίζες τους στο πέρασμα του χρόνου.

Οι «Μωμόγεροι» του Καρυοχωρίου Πτολεμαΐδας έκαναν, παράλληλα, αισθητή την παρουσία τους σε κεντρικά καφέ, παρουσιάζοντας «Κάλαντα και δρώμενα» που αντέχουν στο χρόνο.

Στην πλατεία Αγίου Νικολάου και τους γύρω κεντρικούς δρόμους, πλήθος κόσμου σχημάτισε μια μεγάλη ανθρώπινη αλυσίδα που ακολούθησε τα βήματα της ομάδας, επιβραβεύοντας με το θερμό του χειροκρότημα, το πρωτότυπο θέαμα.