Βιβλιοκριτική: Η Κεμεντζέ του Νίκου |
Πρόκειται για το τελευταίο βιβλίο του Ομέρ Ασάν, που έγινε γνωστός για το βιβλίο του με τίτλο Πολιτισμός του Πόντου, το οποίο απαγορεύτηκε στην Τουρκία και ο ίδιος σύρθηκε σε δίκη. Ο Ομέρ Ασάν γεννήθηκε στην Τραπεζούντα και μέχρι τα 14 του χρόνια έζησε στην Τραπεζούντα. Το 1974 μετανάστευσε στην Κωνσταντινούπολη μαζί με την οικογένειά του. Ωστόσο δεν απομακρύνεται από την Τραπεζούντα και το χωριό του, τα καλοκαίρια του τα περνά στο βουνό και την εξοχή. Μετά το λύκειο συμμετέχει στο αριστερό κίνημα. Συμμετέχει επίσης στο δημοκρατικό κίνημα της Θράκης. Τελειώνει το Πανεπιστήμιο Ανατολής. Παίρνει μέρος στην αντίσταση κατά του πραξικοπήματος της 12ης Σεπτεμβρίου και το 1984 συλλαμβάνεται και καταδικάζεται. Μετά την επιστροφή του στην Κωνσταντινούπολη, ξεκινά έρευνα σχετικά με τον πολιτισμό της Μαύρης Θάλασσας και τα ποντιακά, που είναι η μητρική του γλώσσα.
Το 1993 ο Ομέρ Ασάν έρχεται στην Ελλάδα για έρευνες σχετικά με τη μητρική του γλώσσα και εκδίδει το πρώτο του βιβλίο το 1996. Προκαλεί συζητήσεις στην Τουρκία με τα άρθρα και τις έρευνές του που δημοσιεύονται σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες. Παίρνει το βραβείο Ιπεκτσί για τη συμβολή του στην ελληνοτουρκική φιλία. Γίνεται τιμητικό μέλος του Engilish PEN για τον αγώνα που έδωσε για το βιβλίο του Πολιτισμός του Πόντου το οποίο απαγορεύτηκε. Μετά την προσφυγή και αθώωσή του από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το 2005 ιδρύει στην Τουρκία τον εκδοτικό οίκο Heyamola.
Μέσα σε δέκα χρόνια εκδίδει περίπου 400 βιβλία και προσκαλείται στην έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Τουρκικών Εκδόσεων και ιδιοκτήτης του περιοδικού «Ήρωες Μυθιστορημάτων», το οποίο ξεχωρίζει στον λογοτεχνικό χώρο της Τουρκίας. Επτά χρόνια μετά την έκδοση του περιοδικού, ο Ομέρ Ασάν το 2012 προτείνει να κηρυχθεί η 21η Δεκεμβρίου ως Ημέρα Ηρώων Μυθιστορήματων και λαμβάνει τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού. Το 2011 ολοκληρώνει το ντοκιμαντέρ σχετικά με τη μετανάστευση και την ανταλλαγή πληθυσμών με τίτλο Αδελφέ πού: Ανταλλαγή Πληθυσμών. Ο Ομέρ Ασάν, ο οποίος είναι ιδρυτής της Ακαδημίας Όμηρος, ξεκινά σεμινάρια ελληνικής γλώσσας στην Κωνσταντινούπολη ανοιχτά στον λαό.
Το νέο του βιβλίο με τίτλο Η Κεμεντζέ του Νίκου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις IASON BOOKS περιέχει έξι διηγήματα. Προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ανταλλαγή πληθυσμών που έχει ως στόχο τους Ρωμιούς και η πραγματικότητα που ακολουθεί ως συνέπεια, με τις αρνητικές επιπτώσεις της στην τουρκική κοινωνία και την αποξένωσή της.
Πηγή: Διάστιχο