Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2017

Οι «Μωμόγεροι» του Πόντου στους δρόμους της Μελίκης! (Βίντεο - Φωτο)

Οι «Μωμόγεροι» του Πόντου στους δρόμους της Μελίκης!
Οι «Μωμόγεροι» του Πόντου στους δρόμους της Μελίκης!

του Βασίλη Σιμόπουλου

Το παλαιό προχριστιανικό έθιμο των Μωμόγερων (ή Μωμόεροι ή Μωμοέρια) αναβιώθηκε σήμερα με σύμπραξη των Συλλόγων Ποντίων Αλεξάνδρειας, Μελίκης και Σταυρού στην πόλη της Μελίκης.

Ένα αρχαίο σατυρικό έθιμο του Πόντου που δραστηριοποιούνταν κατά το εορταστικό δωδεκαήμερο Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς-Θεοφανείων, με έντονα θεατρικά και χιουμοριστικά στοιχεία.

Η τρελή νύφη, ο παράφρων γιατρός, ο χωροφύλακας, η μπάμπω, ο γέρος και η …άγρια αρκούδα(!!), έκλεψαν την παράσταση και το γέλιο των περαστικών αποκομίζοντας και το ανάλογο φιλοδώρημα. Φουστανελοφόροι με περικεφαλαίες ηγούνταν του χορού που ξεκίνησε αρχικά από τον προαύλιο χώρο μπροστά της ΔΚ Μελίκης.


Εκεί τους υποδέχτηκε με κεράσματα και ευχές ο φιλόξενος πρόεδρος της ΤΚ κ. Αλέξανδρος Ακριτίδης, που …στο παρά πέντε γλύτωσε την απαγωγή από τη λυσσασμένη «νύφη»..!!

Οι χοροί του εθίμου συνεχίστηκαν αμείωτα και πάντα με τη συνοδεία της γκάιντας, καθώς οι Μωμόγεροι διέσχισαν τη λαϊκή αγορά και τους δρόμους της Μελίκης, χαρίζοντας κέφι, θέαμα και μοιράζοντας ευχές στον κόσμο, ενώ τα πειράγματα και τα αστεία τους έδιναν κι έπαιρναν!


Πηγή: Έμβολος