Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017

Πόντιοι και Μικρασιάτες στους αγώνες του έθνους



της Μελίνας Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού

Υπάρχουν πολλοί που κατηγορούν κυρίως τους Μικρασιάτες ότι δεν πολέμησαν εναντίον των Τούρκων.

Για την ακρίβεια Πόντιοι και Μικρασιάτες δεν έλειψαν από κανέναν αγώνα του έθνους.

Ο Γιαννάκος Κάρογλου, Σμυρνιός, ήταν επικεφαλής της Ιωνικής φάλαγγας, που αποτελούνταν αποκλειστικά από Μικρασιάτες και αγωνίστηκε εναντίον του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο και αλλού. Στο τέλος του 1826 έφτασε να αποτελείται από 400 άτομα.

Ο Ιωάννης Σαλτέλης από τις Κυδωνίες, το 1824 περικυκλωμένος από τους Τούρκους στο φρούριο των Ψαρών έβαλε φωτιά και ανατινάχθηκε παίρνοντας μαζί του και πολλούς εχθρούς. Από τις Κυδωνίες ήταν και ο Κωνσταντίνος Τόμπρας που έστησε το πρώτο Ελληνικό τυπογραφείο.

Η οικογένεια Υψηλάντη εκπροσωπεί με τον καλύτερο τρόπο τη θυσία του Ποντιακού Ελληνισμού για το έθνος.

19 διασωθέντες Ιερολοχίτες κατάγονταν από τον Πόντο.

Ο Αλέξιος Μαυροθαλασσίτης, Πόντιος οπλαρχηγός, ήρθε στην Ελλάδα, πρώτα στην Ύδρα και μετά στην Κρήτη, τον Οκτώβριο του 1821. Με το επώνυμο Μαυροθαλασσίτης έγιναν γνωστοί πολλοί αγωνιστές του 1821 που κατάγονταν από διάφορες πόλεις του Πόντου.

Πόντιοι και Μικρασιάτες αγωνίστηκαν και στον Μακεδονικό αγώνα.

Ο Καραβασιλίδης Κυριάκος γεννήθηκε στην Κερασούντα, πήρε μέρος στον Μακεδονικό αγώνα ως αρχηγός ομάδας, ενώ με την έναρξη των Βαλκανικών γύρισε τα παράλια της Μαύρης θάλασσας για να στρατολογήσει εθελοντές για να πολεμήσουν υπέρ της Ελλάδας. Κατόρθωσε να συγκροτήσει ένα σώμα 300 αγωνιστών.

Ο Αλέξανδρος Ευρυθιώτης η Αϊβαλιώτης καταγόταν από το Αϊβαλί. Σπούδαζε στο εξωτερικό αλλά όταν έμαθε για το θάνατο του Παύλου Μελά εγκατέλειψε τις σπουδές του και ήρθε στη Μακεδονία όπου πρόσφερε τις υπηρεσίες του στο επιτελικό κέντρο του Μακεδονικού Αγώνα.

Στα 17 του ο Ιωάννης Ιωαννίδης από την Κιουτάχεια εγκαταλείπει τις σπουδές και κατατάσσεται στο σώμα του Κρητικού οπλαρχηγού Σκαλίδη.

Ο Φίλων Κτενίδης, γιατρός, συγγραφέας, δημοσιογράφος από την Τραπεζούντα, κατατάσσεται το 1912-13 εθελοντής στον Ελληνικό στρατό και πολεμάει στα μέτωπα της Ηπείρου και της Μακεδονίας. Ήταν αυτός που είχε την ιδέα για τη νέα μονή της Παναγίας Σουμελά.

Κόρη του Πόντιου Φιλοποίμενος Στεφανίδη η πρώτη Ελληνίδα αλεξιπτωτίστρια Σοφία Σόνια Στεφανίδου. Ο πατέρας της έλαβε μέρος στον πόλεμο του 1897, στους Βαλκανικούς, στη Μικρά Ασία. Το 1940 όντας 67 ετών εργάζεται στη Δράμα όπου και επιστρατεύεται από το Δ’ Σώμα στρατού για την κάλυψη υγειονομικών αναγκών. Δεν ικανοποιείται, ζητά να σταλεί στο Αλβανικό μέτωπο, δεν το καταφέρνει.

Το 3ο σύνταγμα Σερρών δημιουργείται το 1916 από ένα τάγμα Κρητών και ένα τάγμα Μικρασιατών από τη Σάμο.

Η αναίμακτη κατάληψη της Μαινεμένης οφείλεται σε έναν Μικρασιάτη δημοσιογράφο, τον Κώστα Μισαηλίδη, που έπεισε τους προεστούς να δεχτούν το θέλημα της τύχης και να μην ακούσουν τους Νεότουρκους.

Το 1921 επιστρατεύονται οι Έλληνες της Μικράς Ασίας (φυσικά πριν είχαν ήδη καταταγεί πολλοί εθελοντικά στον Ελληνικό στρατό).

Το 1919 οι Βρετανοί απορρίπτουν σχέδιο αποστολής Ποντίων του Ελληνικού στρατού στο Βατούμ, και συγκρότησης Ποντιακού στρατού.

Από το 1920 ζητάνε οι Πόντιοι να βοηθήσουν στο Μικρασιατικό μέτωπο και ο Βενιζέλος δε δίνει σημασία.

Ποιος δεν πολέμησε; Όχι μόνο εναντίον των Τούρκων πολέμησαν Πόντιοι και Μικρασιάτες στη γη τους, αλλά ήταν και αρωγοί σε κάθε αγώνα του έθνους που τους πούλησε. Όχι οι πολιτικοί του, το έθνος, που κουράστηκε λέει, γιατί πολεμούσε για 10 χρόνια. Η ελευθερία του κράτους ήρθε μετά από 400 χρόνια χάρη και στα κομμάτια του έθνους που δεν είχαν την ευκαιρία να αποτελέσουν μέρος του.

Η παρακμή μας ξεκινάει από παλιά και η ανυπαρξία και η προδοσία των πολιτικών είναι απλά δικαιολογίες. Η θα γυρίσουμε πίσω και θα καταλάβουμε ότι μόνο το έθνος έχουμε η θα χαθούμε με ψευδαισθήσεις ομόδοξων σωτήρων.

Πηγή: Freepen