Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Ο Σύλλογος Ποντίων Wuppertal "Ακρίτας" γιόρτασε με λαμπρότητα τα 25 χρόνια από την ίδρυση του

Ο Σύλλογος Ποντίων Wuppertal "Ακρίτας" γιόρτασε με λαμπρότητα τα 25 χρόνια από την ίδρυση του
Ο Σύλλογος Ποντίων Wuppertal "Ακρίτας" γιόρτασε με λαμπρότητα τα 25 χρόνια από την ίδρυση του

Η παρουσία 700 και πλέον ατόμων στην εκδήλωση για τον εορτασμό των 25 ετών από την ίδρυση του Συλλόγου Ποντίων Wuppertal «Ακρίτας» ήταν η μεγαλύτερη ικανοποίηση για τα πρώην μέλη και νυν μέλη των συμβουλίων που είδαν με μεγάλη χαρά τη νέα γενιά να στηρίζει τις προσπάθειες.

Ο εορτασμός στις αρχές του Οκτώβρη ήταν λαμπρός, όπως αρμόζει στο Σύλλογο που άρχισε με δειλά βήματα το 1991 το «ταξίδι» αλλά πλέον έχει γιγαντωθεί και μπορεί να προσδοκά σε ακόμη πιο ένδοξες ημέρες. Επίτιμοι καλεσμένοι ήταν η χρυσή Ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου και ο επίσης Ολυμπιονίκης Γιώργος Ποζίδης, ενώ παρόντες ήταν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης (ΟΣΕΠΕ), Ανέστης Οσιπίδης και εκπρόσωποι πολλών Σύλλογων.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Σοφία Καβούκη στο χαιρετισμό που απηύθυνε ανέφερε: «Πρόκειται 25 χρόνια δημιουργίας και χαράς με τη συμμετοχή και των τριών γενεών. Ένα μεγάλο ευχαριστώ αξίζει στη νεολαία που πάντα ήταν στο πλευρό μας και ακολουθούσαν όλες τις εκδηλώσεις. Μας κάνουν υπερήφανους και μας δίνουν δύναμη για τους αγώνες που δε σταματούν ποτέ. Να ευχηθούμε να υπάρχουν συνεχιστές στο έργο των μελών των συμβουλίων».

Ο αντιπρόεδρος, Ζάχος Χατζηχρηστίδης, ευχαρίστησε όσους τίμησαν με την παρουσία τους το Σύλλογο και προσέθεσε: «Κουραστήκαμε πολύ για την προετοιμασία της γιορτής, αλλά αυτό που ζήσαμε μας έδωσε μεγάλη δύναμη και ικανοποίηση. Δίνουμε ερέθισμα για τα παιδιά. Όταν μπήκα στο σύλλογο είχε οκτώ άτομα και πλέον έχει μεγαλώσει πάρα πολύ».


Συγκίνηση για τους πρωτοπόρους

Οι άνθρωποι άνοιξαν το δρόμο για τη δημιουργία του Συλλόγου και έδωσαν την ώθηση ώστε να φτάσει στο σημείο που είναι σήμερα ήταν αυτοί που ήταν οι πιο υπερήφανοι και συγκινημένοι. Ο Δημήτρης «Δήμος» Τριανταφυλλίδης εκ των ιδρυτών του συλλόγου, έλαβε ως ελάχιστη τιμή τον τίτλο του επίτιμου προέδρου και σε δήλωσή του τόνισε: «Προσέφερα και προσπαθώ κάθε μέρα να προσφέρω. Καταλαβαίνω τι τράβηξαν οι πρόγονοί μας όταν ξεριζώθηκαν από τον Πόντο. Ολοι πρέπει να αγαπάμε το Σύλλογο του Βούπερταλ. Όταν ξεκίνησε ήταν σαν το κρυφό σχολείο. Νιώθω συγκινημένος που βλέπω τώρα τα πεντάχρονα και τα οκτάχρονα παιδάκια να χορεύουν ποντιακά και πρέπει η ελληνική πολιτεία να προστατεύσει συλλόγους που είναι μακριά από την πατρίδα. Πρέπει να στηρίξουν το σύλλογο και οι συμπατριώτες μας συνεισφέροντας και οικονομικά».

Ιδιαίτερα χαρούμενος και ο πρώτος πρόεδρος, Γιάννης Γρηγοριάδης που είπε από την πλευρά του: «Νιώθω μεγάλη συγκίνηση για τη γιορτή αυτή. Όταν ίδρυσα το σύλλογο δεν περίμενα πως θα έφτανε στα 25 χρόνια και στην εκδήλωση αυτή είχε πάρα πολύ κόσμο, κάτι το εκπληκτικό. Δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα να ασχολείσαι με τους συλλόγους».

Ο Γιώργος Παρίδης, Πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητας Wuppertal, και πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Wuppertal «Ακρίτας», υποστήριξε: «Είναι ιδιαίτερη χαρά να βλέπει ένας πρώην πρόεδρος οι αγώνες που έδωσε μαζί με το συμβούλιό του να δίνει καρπούς. Πάντα έλεγα πως πρώτα είμαστε Πόντιοι και διατηρούμε τα ήθη και τα έθιμά μας».

Τέλος, ο Ανέστης Οσιπίδης πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ, δήλωσε: «Συνεργάστηκε με όλους τους προέδρους από τη χρονιά που ιδρύθηκε ο σύλλογος. Μείνετε ενωμένοι, μείνετε αγαπημένοι γιατί δυστυχώς περνάμε μια μεγάλη κρίση, όχι μόνο οικονομική αλλά και κοινωνική. Η ενότητα είναι το ζητούμενο και μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις το βλέπουμε σε πράξεις. Χάσαμε χρόνο και πρέπει να γίνουν πράγματα που δεν έγιναν στο παρελθόν. Έχουν δρομολογηθεί πολλές ενέργειες, όπως η εκδήλωση για τη γενοκτονία των Ποντίων που θα γίνει στις Βρυξέλλες. Στόχος είναι η ανατροπή στις δράσεις και στις πρωτοβουλίες».

Στην όμορφη γιορτή οι νέοι του Συλλόγου παρουσίασαν σκετς μέσα από τη ζωή των Ποντίων και βέβαια από μια ποντιακή εκδήλωση δε θα μπορούσαν να λείπουν το τραγούδι, ο χορός και η διασκέδαση.

Πηγή: Europolitis