Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

25 Χρόνια «Ρωμανία» Γλυφάδας: Ένα τέταρτο του αιώνα Ποντιακή Παράδοση

25 Χρόνια «Ρωμανία» Γλυφάδας: Ένα τέταρτο του αιώνα Ποντιακή Παράδοση
25 Χρόνια «Ρωμανία» Γλυφάδας: Ένα τέταρτο του αιώνα Ποντιακή Παράδοση

Πιστή στο ετήσιο ραντεβού της, η Ένωση Ποντίων Γλυφάδας «Η Ρωμανία» πραγματοποίησε στις αρχές του χρόνου την εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας. Έτσι, την Κυριακή 15 Ιανουαρίου, το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη του συλλόγου, καθώς και φίλοι βρέθηκαν στα γραφεία της Ρωμανίας (στην πλατεία Πόντου) για να ανταλλάξουν ευχές.

Με έτος ίδρυσης το 1992 η Ένωση Ποντίων Γλυφάδας πατάει γερά στο παρόν κοιτάζοντας το μέλλον. Με πάνω από 650 εγγεγραμμένα μέλη, πραγματοποιεί πάνω από πέντε κύριες και αρκετές μικρότερες εκδηλώσεις ετησίως και διατηρεί χορευτικά τμήματα παίδων, αρχαρίων και προχωρημένων. Έχει θεατρική ομάδα, τμήμα εκμάθησης ποντιακής λύρας και ποντιακής διαλέκτου, τμήμα μελέτης της ποντιακής ιστορίας και ηθολαογραφίας και τμήμα παραδοσιακής μαγειρικής. Διατηρεί βιβλιοθήκη με σπάνια βιβλία και χειρόγραφα η οποία συνεχώς εμπλουτίζεται ενώ πολλοί ερευνητές την επισκέπτονται συχνά. Από το 2007 καθιερώθηκαν τα «Τραπεζούντεια» που πλέον έχουν γίνει πολιτιστικός θεσμός για την πόλη μας.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης κ. Κυριάκος Τιλγκερίδης προλόγισε και καλωσόρισε τους παριστάμενους. Φανερά συγκινημένος αφού η φετινή χρονιά συμπίπτει με τα 25 χρόνια παρουσίας του Συλλόγου από την ίδρυσή του, το 1992. Έκανε εκτενή ιστορική αναφορά και διάβασε τα ιδρυτικά μέλη του σωματείου δείχνοντας έμπρακτα ότι το μέλλον είναι απόλυτα συνυφασμένο με το παρελθόν. Η «Ρωμανία» επενδύει στη νέα γενιά και βοηθά στο να διατηρηθεί ζωντανή η παράδοση.


Οι ευχές και ο τυχερός

Η κοπή της βασιλόπιτας έγινε σε ζεστή και οικογενειακή ατμόσφαιρα, όπως κάθε χρόνο. Με την παρουσία τους τίμησαν το σύλλογο δημοτικοί άρχοντες, βουλευτές, ευρωβουλευτές και πολιτευτές. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κυριάκος Τιλγκερίδης έχει την εμπειρία και κατάφερε να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον στην εκδήλωση.

Κάλεσε στο βήμα για να μεταφέρουν τις ευχές τους, την Ευρωβουλευτή κ. Βόζεμπεργκ, την Βουλευτή κ. Βούλτεψη, το Δήμαρχο Γλυφάδας Γιώργο Παπανικολάου και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Στρατή Παναγάκο για να εκπροσωπήσει και τους δημοτικούς συμβούλους που ήταν παρόντες. Στη συνέχεια κάλεσε δύο από τα μέλη του συλλόγου για να κόψουν πίτα αλλά και εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων στην τοπική κοινωνία. Στο βήμα ανέβηκαν και ο Νίκος Λεβετσοβίτης εκπροσωπώντας το ΕΒΕΑ αλλά και η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γλυφάδας ΆννυΚαυκά. Στη συνέχεια, συνάδελφοι Πρόεδροι πολιτιστικών σωματείων της περιοχής πήραν το λόγο και ευχήθηκαν με τη σειρά τους. Ο Πρόεδρος με αυτή την κίνηση έδειξε πόσο μεγάλη αξία δίνει στον πολιτισμό και την ευγενή άμιλλα.

Η εκδήλωση δεν ανέδειξε μόνο έναν τυχερό. Μπορεί στο κομμάτι του Νίκου Λεβετσοβίτη να βρέθηκε το φλουρί από την πίτα, όμως και στα συσκευασμένα κομμάτια που μοιράστηκαν υπήρχε φλουρί και οι τυχεροί πήραν από ένα βιβλίο με μαγειρικές του Πόντου.

Ο Δήμαρχος… ντυμένος Πόντιος

Όταν κλήθηκε ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου στο βήμα, τον περίμενε μια έκπληξη. Ο Πρόεδρος του έδωσε ένα λάβαρο αναμνηστικό του συλλόγου αλλά και μια μπλούζα με τα χρώματα και τη.. «σφραγίδα» της Ρωμανίας. Μη χάνοντας χρόνο, ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Κυριάκο Τιλγκερίδη για την ευγενική προσφορά του και αμέσως φόρεσε την μπλούζα του συλλόγου. Η αίθουσα γέμισε από το χειροκρότημα.

Τιμή στον «Τοπικό Τύπο»

Από τα λίγα σωματεία – για να μην πούμε – το μοναδικό, είναι αυτό της Ένωσης Ποντίων Γλυφάδας που τιμά κάθε χρόνο τον τοπικό τύπο και συγκεκριμένα τον Παλμό της Γλυφάδας. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κυριάκος Τιλγκερίδης κάλεσε την Διευθύντρια του Παλμού για να κόψει το κομμάτι από τη βασιλόπιτα που προορίζεται για τον τοπικό τύπο. Η Έφη Φιλιπποπούλου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και τα μέλη του συλλόγου που κάθε χρόνο τιμούν τον τοπικό τύπο, τον Παλμό και φυσικά τον ιδρυτή του Δημήτρη Φιλιππόπουλο. Ο δε Πρόεδρος έσπευσε να αφιερώσει το κομμάτι στον Δημήτρη Φιλιππόπουλο και ευχήθηκε η πορεία της υγείας του να βαίνει βελτιούμενη και στις επόμενες δράσεις να βρεθεί στην αίθουσα του συλλόγου αυτοπροσώπως.

Πηγή: Παλμός