Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Την Αγιοβασιλόπιτα του έκοψε ο Σύλλογος Μικρασιατών, Ποντίων και Αρμενίων Σητείας

Την Αγιοβασιλόπιτα του έκοψε ο Σύλλογος Μικρασιατών, Ποντίων και Αρμενίων Σητείας
Την Αγιοβασιλόπιτα του έκοψε ο Σύλλογος Μικρασιατών, Ποντίων και Αρμενίων Σητείας

Το πρωί της Κυριακής 22 ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, περιστοιχούμενος από τον Ηγούμενο της Μονής Τοπλού Αρχιμ. Φιλόθεο Σπανουδάκη και Εφημερίους της πόλεως, ευλόγησε και έκοψε την Αγιοβασιλόπιττα του Συλλόγου Μικρασιατών Ποντίων Αρμενίων Σητείας, στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του Πολύκεντρου του Δήμου Σητείας.

Στο καλωσόρισμά του ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γεώργιος Αλεβίζος είπε μεταξύ άλλων τα εξής: “Το 1922 καταστράφηκε το δημιουργικότερο φτερό του Ελληνισμού. Η Ιωνία και οι άλλες ελληνικές περιοχές της Μικρασίας. Τα απομεινάρια του κατέφυγαν στην Ελλάδα. Χαρακτηρίστηκαν πρόσφυγες. Οι Κύπριοι που κατέφυγαν στην Ελλάδα, οι Ελληνορώσοι, οι Βορειοηπειρώτες, όλοι οι άλλοι που κατέφυγαν κατά κύματα στην Ελλάδα δεν πήραν αυτό τον μειωτικό: Πρόσφυγες. Πολύ γρήγορα, όμως, οι Μικρασιάτες κατάφεραν αυτό τον τίτλο προσφυγιάς να τον μετατρέψουν σε τίτλο τιμής. Με εφόδια την ηθικότητα, εργατικότητα, φιλαλληλία, οπλισμένες και οι νεότερες γενιές των προσφύγων του 1922 καλούνται σήμερα να αντιμετωπίσουν ένα εξαιρετικά δύσκολο οικονομικό, κοινωνικό και πνευματικό περιβάλλον όπου τα πάντα δυστυχώς ανατρέπονται, καταλύονται, διαχύονται”.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Κύριλλος ευλόγησε και έκοψε την Αγιοβασιλόπιττα και ευχήθηκε σε όλα τα μέλη και τους παριστάμενους φίλους του Συλλόγου καλή χρονιά με υγεία και καλή δύναμη στο έργο του συλλόγου, τη σημαντική δράση του οποίου παρακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό του Συλλόγου, σημειώνοντας πόσο σημαντική είναι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Όπως είπε «Ένας λαός που ξεχνά την ιστορία του δεν έχει πόδια να σταθεί. Κι εμείς ως Τοπική Εκκλησία θα είμαστε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια για να διατηρηθεί άσβεστη η ιστορική μνήμη και να μάθουν οι νέες γενιές την ιστορία μας και να συνδεθούν με αυτή». Επίσης, ο Σεβ/τος προανήγγειλε ότι, με τη Χάρη του Θεού, φέτος θα εκδοθεί από την Ιερά Μητρόπολη το βιβλίο για τη μεγάλη μορφή του τόπου μας, τον Εθνοϊερομάρτυρα Ιάκωβο Αρχατζικάκη, που συνέγραψε ο συντοπίτης μας κ. Μιχ. Αγγελάκης.

Ο κ. Αλεβίζος ευχαρίστησε από καρδιάς τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο, του ευχήθηκε καλή Αρχιερατική σταδιοδρομία και του πρόσφερε έναν ιστορικό χάρτη της Κων/πόλεως, που απεικονίζει την Βασιλεύουσα κατά την εποχή της Αλώσεως.

Kατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε απονομή επαίνων σε αλλοδαπούς μαθητές των δύο Λυκείων της Σητείας, που διακρίθηκαν για την καλή τους επίδοση στο σχολείο κατά την περασμένη σχολική περίοδο και σε εισαχθέντες στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Όπως σημειώθηκε ελήφθη υπόψη η ρήση του Ισοκράτη «… και μάλλον Έλληνας καλείσθαι τους της παιδεύσεως της ημετέρας ή τους της κοινής φύσεως μετέχοντας», δηλ. Έλληνες θα πρέπει να ονομάζουμε όσους μετέχουν της ελληνικής παιδείας και μόρφωσης. Σύμφωνα με τον κ. Αλεβίζο η βράβευση έγινε για να αισθανθούν «ότι τους καλωσορίζουμε στη μεγάλη αγκαλιά της ελληνικής οικογένειας».

Την εκδήλωση χαιρέτισαν οι Διευθυντές του ΓΕ.Λ. κ. Γεώργ. Ταμπουρατζής και ΕΠΑ.Λ. κ. Γρ. Προϊστάκης, η μικρασιατικής καταγωγής εκπαιδευτικός κ. Φανή Παφύτα-Ευτχετζή και ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θεοδ. Πατεράκης. Στην εκδήλωση παρέστησαν ακόμα ο πρώην Δήμαρχος κ. Νικ. Κουρουπάκης, ο Διοικητής της Π.Ν.Β. Κυριαμαδίου κ. Γεώργ. Καθεκλάκης, ο Υποδιοικητής του 3ου Κ.Ε.Π. Ζήρου κ. Ευσταθίου κ.α.

Πηγή: Sitia News