Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

«Ποντιακός Ελληνισμός», εφαλτήριο μαθητικής δημιουργίας

«Ποντιακός Ελληνισμός», εφαλτήριο μαθητικής δημιουργίας
«Ποντιακός Ελληνισμός», εφαλτήριο μαθητικής δημιουργίας

Η ιστορία του Πόντου, o Ποντιακός πολιτισμός, η ποντιακή διάλεκτος, οι ποντιακές κοινότητες στα πέρατα του κόσμου, είναι μόνο μερικοί από τους προτεινόμενους θεματικούς άξονες του εκπαιδευτικού προγράμματος – διαγωνισμού «Ποντιακός Ελληνισμός: μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον» που συνδιοργανώνουν η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών και το Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) , υπό την αιγίδα της Ελληνικής Επιτροπής για την Unesco και παρουσιάστηκε στις Σέρρες από την Υπουργό Μακεδονίας Θράκης Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξενοφώντα Παπασταμόπουλος και τον Υπεύθυνο Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε Γιάννη Πούλιο. Η κα Υπουργός εξέφρασε την πίστη της πως το πρόγραμμα θα βοηθήσει τα μέγιστα στην προσπάθεια για την προστασία και μετάδοση στους νέους της ταυτότητας και των παραδόσεων μας.

«Αυτό που έχει σημασία είπε η κ. Κόλλια είναι ότι πολλά παιδιά θα ασχοληθούν με τον Ποντιακό Ελληνισμό, θα τον πλησιάσουν, θα τον γνωρίσουν, θα προσφέρουν στοιχεία από τις οικογένειές τους και βέβαια όλους τους εκπαιδευτικούς, τους οποίους καλώ να συνδράμουν και να πάρουν μέρος στο διαγωνισμό. Τα αποτελέσματα τα περιμένουμε με ενδιαφέρον» είπε και ευχήθηκε καλή επιτυχία.

Παράλληλα είπε πως το ΥΜΑΚ-Θ κάνει το αυτονόητο, να βρίσκεται δηλαδή σε κάθε έκφραση πατριωτική, σε κάθε έκφραση που έχει να κάνει με την παράδοση και την ιστορία όχι μόνο της Μακεδονίας και Θράκης αλλά και όπου γης, βοηθώντας τέτοιες δραστηριότητες, κάνοντας το αυτονόητο να είναι κοντά στη νεολαία και κοντά στην παιδεία μας. «Θα είμαι συνδρομητής, θα είμαι αρωγός όπως το έχω κάνει με τις μικρές δυνάμεις που έχει το Υπουργείο, ωστόσο όμως η δύναμη της ψυχής είναι αυτή που μετράει και αυτή την έχω» είπε η κ. Κόλλια.

Οι διοργανωτές αξιοποίησαν την πολύτιμη εμπειρία που απέκτησαν σε αντίστοιχη δράση για την Κύπρο πριν τρία χρόνια με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την Τουρκική εισβολή, πρόγραμμα που είχε μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία. «Το επόμενο βήμα – είπε ο κ. Παπασταμόπουλος – ήταν να ασχοληθούμε με ‘ένα πρόγραμμα- διαγωνισμό με στόχο να αναδείξουμε την ομορφιά το μεγαλείο, την προσφορά, το ρόλο στα πολιτισμικά δρώμενα και την κοινωνικοπολιτική εξέλιξη της Ελλάδας, του Ποντιακού Ελληνισμού» είπε ο Δ/ντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.


Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων της Ελλάδας και της Ομογένειας, δημόσιων και ιδιωτικών και υλοποιείται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Βασική επιδίωξη είναι οι μαθητές να γνωρίσουν τον Ποντιακό Ελληνισμό και συγκεκριμένα την ιστορία του, τον πολιτισμό του και τη συμβολή του στην ανάπτυξη της Ελλάδας και στη διαμόρφωση της πολιτιστικής της ταυτότητας.

Με όπλο τη δημιουργικότητα οι μαθητές θα ξεδιπλώσουν τη φαντασία τους και θα διευρύνουν τη γνώση τους, έχοντας τη δυνατότητα να δημιουργήσουν διήγημα, μυθιστόρημα, Παραμύθι, Μουσική σύνθεση, όλα στην Ελληνική γλώσσα ή ποντιακή διάλεκτο, καθώς και εικαστικό έργο, ταινία μικρού μήκους και άλλες μορφές έκφρασης, οι οποίες στο τέλος θα αξιολογηθούν και κάποιες θα βραβευτούν.

Μεταξύ των στόχων είναι του χρόνου να δημιουργηθεί ένα δίκτυο 100 σχολείων σε όλη την Ελλάδα τα οποία – με τη βοήθεια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας- πιλοτικά να διδάσκονται την Ποντιακή διάλεκτο είπε ο εκπαιδευτικός, Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε. Γιάννης Πούλιος.

Οι εκπαιδευτικοί των σχολείων που θα συμμετέχουν, αναμένεται να υλοποιήσουν ένα ολοκληρωμένο πολιτιστικό πρόγραμμα για τον Πόντο, εντός ωρών του σχολείου, σε όλα τα μαθήματα.

Πηγή: ΕΡΤ