Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Έφυγε μια γενναιόδωρη ποντιακή ψυχή!

Έφυγε μια γενναιόδωρη ποντιακή ψυχή!
Έφυγε μια γενναιόδωρη ποντιακή ψυχή!

Έφυγε χθες από την ζωή σε ηλικία 89 ετών ένας από τους σπουδαιότερους ανθρώπους και ευεργέτες της Καλαμαριάς, ο ποντιακής καταγωγής, Νίκος Ξενιτίδης.

Σύσσωμος ο Δήμος αποχαιρετά σήμερα την γενναιόδωρη ποντιακή ψυχή του συντοπίτη τους εκφράζοντας τα βαθιά τους συλλυπητήρια στους οικείους του. Ο Νίκος Ξενιτίδης απέδειξε έμπρακτα τη μεγαλοθυμία του και την προσφορά του στην κοινωνία της Καλαμαριάς ως ένας άνθρωπος του οποίου η προσωπικότητα και η προσφορά θα μείνουν στον χρόνο.

Από το Καρς του Πόντου στην επιτυχημένη Colpo Grosso

Ο Νίκος Ξενιτίδης γεννήθηκε το 1928 στην περιοχή της Αριδαίας ενώ οι γονείς του, πριν από τον ξεριζωμό ζούσαν στην περιοχή Καρς του Πόντου. Ο ίδιος προερχόταν από φτωχή, αγροτική οικογένεια και από πολλή μικρή ηλικία η ζωή του έμοιαζε δύσκολη καθώς εξαιτίας των αριστερών του φρονημάτων αναγκάστηκε να ζήσει για πολλά χρόνια στα βουνά.

Ήταν μάχιμος και κινδύνεψε πολλάκις να χάσει την ζωή του κατά την διάρκεια της Εθνικής Αντίστασης, αγαπούσε τα γράμματα καθώς τελείωσε και το Δημοτικό και φοίτησε και στο Γυμνάσιο ενώ στην πορεία της ζωής του έμαθε και δύο ξένες γλώσσες.

Όταν η ζωή του τον έφερε στην Θεσσαλονίκη, με τον ίδιο του να είναι εργατικός, ανοίγει αρχικά ένα κατάστημα με ποτιστικά είδη ενώ στην συνέχεια συνεργάζεται με ένα καπνέμπορο και δημιουργούν την “colpo grosso”. Μία από τις γνωστότερες αντιπροσωπείες τρακτέρ και γεωργικών οχημάτων στην Βόρεια Ελλάδα.

Η μεγάλη απώλεια και οι αγαθοεργίες

Ο Νίκος Ξενιτίδης έχασε τον μεγάλο αδελφό του όταν εκείνος εκτελέστηκε ως κουμουνιστής κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου στις φυλακές του Γεντί Κουλέ. Η απώλεια του μεγαλύτερου αδερφού του ήταν κάτι το οποίο δεν κατάφερε να ξεπεράσει και αποτέλεσε έναυσμα για το ξεκίνημα των αγαθοεργιών του.

Ένας από τους στόχους του πλέον ήταν να βοηθήσει όσους περισσότερους μπορεί, να χαρούν την ζωή, στην μνήμη του αδερφού του που δεν την έζησε. Το ίδιο τον συγκλόνισε και ο θάνατος μιας γυναίκας στο χωριό του από τσίμπημα μέλισσας καθώς δεν υπήρχε ασθενοφόρο να την μεταφέρει στο νοσοκομείο. Αυτό χάραξε ως συμβάν επίσης στην ψυχή του Πόντιου και φρόντισε να κάνει ό,τι μπορεί μεγαλώνοντας.

Και το έκανε πράξη. Οι πολύτιμες και σημαντικές δωρεές του Νίκου Ξενιτίδη στο Δήμο Καλαμαριάς ήταν μεταξύ άλλων ένα πλήρες εξοπλισμένο ασθενοφόρο για την κάλυψη των επειγόντων περιστατικών, δύο λεωφορεία για τις μετακινήσεις των ατόμων με ειδικές ανάγκες και δύο σύγχρονα mini-bus που εντάχθηκαν στη δημοτική συγκοινωνία και συνέβαλλαν σημαντικά στην προσπάθεια του Δήμου, να προάγει το κοινωνικό του έργο και ταυτόχρονα να ενισχύσει αποτελεσματικά τον αγώνα για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες.

Εκτός του Δήμου Καλαμαριάς ο Νίκος Ξενιτίδης χάρισε ένα ασθενοφόρο στο Επαρχείο Αλμωπίας, το οποίο θα εξυπηρετούσε συνολικά 44 χωριά. Δώρισε ένα ασθενοφόρο στο νοσοκομείο της Βέροιας, καλοριφέρ στην εκκλησία του χωριού του.

Ανεγέρθηκε με χρήματά του ένα ωδείο και πνευματικό κέντρο στην περιοχή της Αλμωπίας ενώ με έξοδά του, κατασκευάστηκε και μνημείο για τα θύματα του Εμφυλίου.

Πηγή: Parallaxi

Σχετικά θέματα

- Πολύτιμη και σημαντική η δωρεά του, Πόντιου ευεργέτη, Νικόλαου Ξενιτίδη στην Καλαμαριά