Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Για πρώτη φορά στην Ορεστιάδα η Ιερά εικόνα της Παναγίας Σουμελά

Για πρώτη φορά στην Ορεστιάδα η Ιερά εικόνα της Παναγίας Σουμελά
Για πρώτη φορά στην Ορεστιάδα η Ιερά εικόνα της Παναγίας Σουμελά

Ένα ιδιαίτερο εκκλησιαστικό και πολιτιστικό γεγονός υψηλού και πολλαπλού συμβολισμού περιλαμβάνουν φέτος οι εκδηλώσεις "Θεοδώρεια 2017", αφού για πρώτη φορά στην ιστορία της νεότερης πόλης της Ελλάδας, της Ορεστιάδας, οι ποντιακής καταγωγής πολιούχοι της Άγιοι Θεόδωροι υποδέχονται την ιερή εικόνα της Παναγίας Σουμελά, που για τον μεγάλο πολιτικό και οραματιστή του Ποντιακού Ελληνισμού και πρωτεργάτη της διάσωσης και μεταφοράς της «έφερε τον Πόντο στην Ελλάδα».

Η άφιξη του θρησκευτικού κειμηλίου του Ποντιακού Ελληνισμού, της ιερής εικόνας της Παναγίας Σουμελά, είναι ένα ξεχωριστό θρησκευτικό, λατρευτικό και πολιτιστικό γεγονός, το οποίο προσδίδει έναν χαρακτήρα λαμπρότητας και μια ιδιαιτερότητα ιστορικής συνάντησης θρησκευτικών συμβόλων και κειμηλίων του Θρακικού και Ποντιακού Ελληνισμού, που διαδραμάτισαν διαδραματίζουν έναν σημαντικό ρόλο στην ταυτότητα και συλλογική συνείδηση των Θρακών και των Ποντίων. Ένα ιδιαίτερο ιστορικό-θρησκευτικό-λατρευτικό-πολιτιστικό ορόσημο για δυο λατρεμένες και πολύπαθες και ακριβές πατρίδες του Προσφυγικού Ελληνισμού, τη Θράκη και τον Πόντο.

Η υποδοχή της εικόνας είναι προγραμματισμένη για τις 5 και 30 το απόγευμα της Παρασκευής, 24 Φεβρουαρίου 2017, και θα ακολουθήσουν δοξολογία και εσπερινός, στις 7:30 μ.μ. η εκδήλωση του Συλλόγου Ποντίων Βορείου Έβρου «Ο Διγένης» και στις 9 αγρυπνία. Θα βρίσκεται στον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων μέχρι και την Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου, οπότε και θα επιστρέψει στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο, στην Καστανιά Ημαθίας. Πιστό αντίγραφό της θα μείνει στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων μετά από δωρεά της Μητρόπολης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας.

Στη διοργάνωση συμμετέχουν ως βασικοί οικοδεσπότες ο Ιερός Ναός Αγίων Θεοδώρων και ο Δήμος Ορεστιάδας, με την ουσιαστική υποστήριξη της Μητρόπολης Διδυμοτείχου-Ορεστιάδας-Σουφλίου και τη δυναμική ενεργοποίηση του Συλλόγου Ποντίων Βορείου Έβρου «Ο Διγενής», που επιθυμία των μελών του είναι να μεταφέρουν στο Βόρειο Έβρο και ειδικότερα στη Νέα Ορεστιάδα την ατμόσφαιρα θρησκευτικής κατάνυξης, κατά τον εορτασμό της Παναγία Σουμελά κάθε χρόνο στο Βέρμιο και κυρίως να τύχουν της της ευλογίας της όλοι οι κάτοικοι της ακριτικής μας περιοχής.

Ιδιαίτερη αναφορά και μνεία θα πρέπει να γίνει στο Δήμο Ορεστιάδας που συνέβαλε οικονομικά για την ευόδωση της διοργάνωσης.

Μια ξεχωριστή μέρα για τους Αγίους Θεοδώρους και τη Νέα Ορεστιάδα!