«Καλατσεύουν» Ποντιακά στο πρώην γυμνάσιο θηλέων! |
του Δήμου Μπακιρτζάκη
Ξεκίνησαν και φέτος τα μαθήματα ποντιακής διαλέκτου στην Κομοτηνή, με διδάσκουσα την γνωστή σε όλους για τη «φιλοποντιακή» δράση της, Χρύσα Μαυρίδου. Η κα Μαυρίδου μία από τις πλέον ακούραστες εργάτριες για τη διάσωση της ποντιακής παράδοσης, φιλοξενήθηκε στο ράδιο Χρόνος 87.5 fm αναφερόμενη στο θέμα των μαθημάτων της ποντιακής διαλέκτου, που φέτος όμως γίνονται στο πρώην γυμνάσιο θηλέων της Κομοτηνής (πίσω από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου), καθώς παρά τις προσπάθειες, τα μαθήματα ποντιακής διαλέκτου δεν εντάχθηκαν στα προγράμματα δια βίου μάθησης: «Σαν πανελλήνιος σύνδεσμος ποντίων εκπαιδευτικών ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια και μια χρονιά έγιναν μέσα από τα δια βίου μάθησης, δηλαδή μέσα από το υπουργείο Παιδείας και εννοείται σε συνεννόηση με τους Δήμους σε όλη την Ελλάδα. Μια προσπάθεια που αγαπήθηκε και αγκαλιάστηκε από όλη την Ελλάδα και από μη Πόντιους. Οι Δήμοι ή τουλάχιστον ο δικός μας εδώ και πολλοί Δήμοι στην Ελλάδα στήριξαν αυτή την προσπάθεια. Όμως δεν καταφέραμε, παρά τις υποσχέσεις του υπουργείου, να γίνει ξανά μέσα από το πρόγραμμα δια βίου μάθησης, παρόλο που έχουμε ήδη πιστοποιηθεί πολλοί εκπαιδευτικοί».
Παρόλα αυτά, τα μαθήματα συνεχίζονται κανονικά, χάρη στην εθελοντική προσφορά των διδασκόντων – μία τέτοια εθελόντρια είναι άλλωστε και η κα Μαυρίδου: «Τώρα πλέον τα μαθήματα γίνονται εθελοντικά. Εγώ τα περισσότερα χρόνια το κάνω εθελοντικά, γιατί πηγάζει από την αγωνία μας και την προσπάθεια που κάνουμε να διασώσουμε την διάλεκτό μας ,η οποία είναι διάλεκτος της αρχαίας ελληνικής». Βασική προϋπόθεση για να ενταχθεί κανείς στο τμήμα είναι να γνωρίζει την ελληνική γλώσσα, λέει η κα Μαυρίδου, η οποία παρατηρεί ότι η προσέλευση δεν αφορά μόνο Πόντιους, αλλά γενικά ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την ποντιακή παράδοση: «Τα τμήματα αφορούν ενήλικες που να γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα γιατί με βάση αυτή θα προχωρήσεις. Το ευχάριστο είναι ότι δεν έρχονται μόνο πόντιοι οι οποίοι έχουν ακούσματα από το οικογενειακό περιβάλλον. Είχαμε την τύχη τουλάχιστον εμείς στην ηλικία μας να έχουμε ανθρώπους παππούδες, γιαγιάδες και τους γονείς μας, που μάθαμε από αυτούς να μιλούμε ποντιακά. Έχοντας εμείς όλα αυτά τα ακούσματα είναι πολύ πιο εύκολο. Ήρθαν όμως και φοιτητές οι οποίοι δεν ξέρουν ποντιακά.
Άνθρωποι που δεν είναι πόντιοι θέλουν να μάθουν γιατί βρίσκουν ενδιαφέρον στην διάλεκτο, τους προκαλεί και όλη η ποντιακή κουλτούρα, όχι μόνο η διάλεκτος, τους έχει προκαλέσει η ποντιακή παράδοση και κουλτούρα, οι χοροί μας και θέλουν έτσι να γνωρίσουν και την διάλεκτο ή τουλάχιστον να μπορούν να την καταλαβαίνουν. Εμάς ο στόχος μας είναι να μπορούμε να την διαβάσουμε, όσο περισσότερο την συζητάμε και την κουβεντιάζουμε να τολμήσουμε να την μιλήσουμε, γιατί οι πόντιοι της νέας γενιάς φοβούνται να μιλήσουν ποντιακά, γιατί φοβούνται ότι δεν θα τα μιλήσουν καλά. Και εγώ φοβόμουν να τα μιλήσω στην αρχή αλλά όταν ξεκίνησα να μιλάω ποντιακά συνειδητοποίησα ότι αν εμείς δεν μιλήσουμε στην δική μου γενιά και τα παιδιά μου δεν έχουν ακούσματα, άρα και τα παιδιά μας γενικότερα δεν θα έχουν ακούσματα θα χαθεί η διάλεκτος.
Ο σύνδεσμος ποντίων εκπαιδευτικών έχουμε κάνει το εγχειρίδιο της ποντιακής διαλέκτου, έχουμε κάνει τώρα και την δεύτερη έκδοση, έχουμε πλέον και γραμματική και όλα αυτά είναι εφόδια για να συνεχίσουμε. Τα μαθήματα είναι δωρεάν και γίνονται κάθε Τετάρτη 19:30 έως 21:30 στο πρώην γυμνάσιο θηλέων σε πρώτη φάση και αν υπάρξει πολύ ενδιαφέρον η κα Μαυρίδου δηλώνει ότι διαθέτει εαυτόν και για επιπλέον ημέρα. Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στην Χρύσα Μαυρίδου (τηλ: 6976640083).
Πηγή: Χρόνος