Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Έγινε η κοπή της βασιλόπιτας και μουχαπέτ’, στην Ένωση Ποντίων Ματσούκας

Έγινε η κοπή της βασιλόπιτας και μουχαπέτ’, στην Ένωση Ποντίων Ματσούκας
Έγινε η κοπή της βασιλόπιτας και μουχαπέτ’, στην Ένωση Ποντίων Ματσούκας

Η κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας και στη συνέχεια ένα παραδοσιακό μουχαπέτ’ έγινε το μεσημέρι της Κυριακής 5 Φεβρουαρίου 2017, στα γραφεία της Ένωσης Ποντίων Ματσούκας στην οδό Ολύμπου, δίπλα στο Μπιτ παζάρ, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Στην αρχή της εκδήλωσης έγινε το έθιμο της κοπής της βασιλόπιτας, όπου στο σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Ματσούκας Κώστας Μουρουζίδης, αναφέρθηκε στο γεγονός πως είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός πως στο σωματείο έρχονται πλέον νέοι άνθρωποι και πλαισιώνουν τις εκδηλώσεις και τόνισε την αγαστή συνεργασία που υπάρχει με τον σύλλογο Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης, και νέοι καλλιτέχνες του συλλόγου πλαισιώνουν τις εκδηλώσεις.

Στην κοπή της βασιλόπιτας ήταν παρόντα με επικεφαλής τον πρόεδρο Κώστα Μουρουζίδη και τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, ο Γιώργος Πεταλίδης, ο Λάμπης Παπαθανασιάδης, ο Μπάμπης Καλούσης, ο Ιωσήφ Περσίδης και ο Δημήτρης Χριστοφορίδης.

Στη συνέχεια ο Χριστόφορος Χριστοφορίδης, αναφέρθηκε στο έθιμο της κοπής της πίτας, περιέγραψε το πώς γινόταν στα χωριά της περιοχή της Ματσούκας στην Τραπεζούντα του Πόντου, έκανε μία σύντομη περιγραφή για τον τρόπο ζωής εκείνης της περιόδου, και διάβασε το πώς την περιγράφει στο ιδίωμα της Ματσούκας της ποντιακής διαλέκτου ο συγγραφέας Γεώργιος Ζερζελίδης.


Στη συνέχεια στρώθηκε ένα παραδοσιακό τραπέζι με ποντιακά εδέσματα και ακολούθησε ένα γνήσιο ποντιακό Ματσουκάτκων μουχαπέτ’, με καλλιτέχνες που έχουν υπηρετήσει την παράδοση.

Στη λύρα ήταν ο Φάνης Καζδαρίδης και ο Γιώργος Χατζηκυριακίδης από τον σύλλογο Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης, ενώ στο αγγείο ο νεαρός Μάριος Σιαπανίδης, οι οποίοι έπαιξαν σκοπούς της Ματσούκας του Πόντου και το γλέντι κράτησε μέχρι αργά το απόγευμα.

Όπως είπε στο site http://efxinospontos.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Ματσούκας Κώστας Μουρουζίδης, για μια ακόμη φορά οι απόγονοι των προσφύγων των Ελλήνων του Πόντου και ιδιαίτερα της Ματσούκας έδειξαν πως η παράδοση δεν σβήνει όταν περνάει από γενιά σε γενιά.

Στην κοπή της βασιλόπιτας έδωσαν το παρών τους απόγονοι των Ελλήνων προσφύγων από την Ματσούκα του Πόντου, ο πρώην γενικός γραμματέας των υπουργείων Μακεδονίας – Θράκης και Αθλητισμού Γιώργος Λυσαρίδης, ο γενικός γραμματέας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Παύλος Γαλεγαλίδης, μαζί με το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΠΟΕ Σοφία Προκοπίδου, ο πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου» Κώστας Παπαδόπουλος, η πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Μενεμένης «Εύξεινος Πόντος» Μένη Νικοδημοπούλου.