Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

Σαν σήμερα αναγνωρίζεται από το Σουηδικό κοινοβούλιο η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Σαν σήμερα αναγνωρίζεται από το Σουηδικό κοινοβούλιο η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου
Σαν σήμερα αναγνωρίζεται από το Σουηδικό κοινοβούλιο η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Σαν σήμερα πριν από εφτά χρόνια, η Σουηδική βουλή αναγνώρισε την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου μας αλλά και όλων των χριστιανικών πληθυσμών της οθωμανικής Τουρκίας. Με τον νόμο αυτό η Σουηδία έγινε το πρώτο μη ελληνόφωνο κράτος στον κόσμο (μετά την Ελλάδα και την Κύπρο) που αναγνώρισε την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Με τη βοήθεια και τη συνεργασία των Ομοσπονδιών και των Ασσυρίων αλλά και των βουλευτών Hans Linde και Fredrik Malm καθώς και του πρώην βουλευτή Τάσου Σταφυλίδη, ο Σύλλογος Ποντίων "Εύξεινος Πόντος" Στοκχόλμης με την πολυετή και συστηματική εργασία του συνέβαλε στο να αναγνωριστεί η Γενοκτονία.

Να θυμήσουμε ότι η αναγνώριση πέρασε από το Σουηδικό κοινοβούλιο με μία ψήφο διαφορά (131 εναντίον 130).

Σε δήλωση του πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Στοκχόλμης Κωνσταντίνος Φραγγίδης είχε αναφέρει: Η αναγνώριση είναι μια ιστορική στιγμή, όχι μόνο για την Σουηδία αλλά και για όλο τον κόσμο. Η αναγνώριση είναι το αποτέλεσμα του σκληρού αγώνα που έχουμε δώσει μαζί με τους Αρμενίους και τους Ασσύριους εδώ στην Σουηδία. Έχουμε δείξει στον κόσμο ότι η δικαιοσύνη πάντα κερδίζει στο τέλος και ότι η ιστορία δεν μπορεί να ξαναγραφτεί από κράτη η άτομα. Η Γενοκτονία είναι ένα ιστορικό γεγονός, ένα από τα πιο μελανά τμήματα της παγκόσμιας ιστορίας και ελπίζουμε ότι η Σουηδική αναγνώριση θα ανοίξει τα μάτια και άλλων δημοκρατικών κρατών να πράξουν το ίδιο. Με ταπεινότητα ευχαριστούμε όλους τους ιδιώτες, τους οργανισμούς και τους βουλευτές που έχουν δουλέψει ώστε να φέρουμε σε πέρας την αναγνώριση.
 
Σχετικά θέματα