Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Ο Πόντος ζει στην Κομοτηνή - Ετήσιος χορός, επιστημονική ημερίδα και ... Ποντιακή κωμωδία

Ο Πόντος ζει στην Κομοτηνή - Ετήσιος χορός, επιστημονική ημερίδα και  ... Ποντιακή κωμωδία
Ο Πόντος ζει στην Κομοτηνή - Ετήσιος χορός, επιστημονική ημερίδα και  ... Ποντιακή κωμωδία

του Διονύση Βοργιά

Ο Πόντος ζει στην Κομοτηνή, μέσα από την πολύπλευρη δράση του μορφωτικού συλλόγου Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας "Ο Εύξεινος Πόντος", που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή από το 1962. Το επόμενο διάστημα έρχεται ένα τρίπτυχο δράσεων, πρώτα με τον ετήσιο χορό του συλλόγου, έπειτα με επιστημονική ημερίδα για χορό, ενδυμασία, μουσική, και τέλος με ένα πολιτιστικό δρώμενο που δεν έχει υπάρξει αντίστοιχο τα περασμένα χρόνια. Στα ενδιάμεσα χρονικά διαστήματα, ο σύλλογος θα δώσει το "παρόν" στις γιορτές αφιερωμένες στα Ελευθέρια Θράκης, στις εκδηλώσεις μνήμης για τη γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού, στο παιδικό-εφηβικό φεστιβάλ χορό στην Καλαμίτσα Καβάλας, αλλά και σε πλήθος άλλων, μικρότερων δράσεων.

Ετήσιο γλέντι με ντόπιους μουσικούς

Το Σάββατο 11 Μαρτίου 2017 και ώρα 21:00, στο κοσμικό κέντρο "Ποσειδώνιο" (5ο χμ Κομοτηνής-Φαναρίου), διοργανώνεται ο ετήσιος χορός του συλλόγου. Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα: οι Μπάμπης Ιωακειμίδης και Γιάννης Γκόσιος στο τραγούδι, οι Αβράμ Γκόσιος και Τάσος Πετρόπουλος στη λύρα, ο Γιώργος Χαραλαμπίδης στο νταούλι και άλλοι αξιόλογοι καλλιτέχνες. Τη βραδιά θα πλαισιώσουν και τα χορευτικά συγκροτήματα του συλλόγου.

"Σας καλούμε όλους σε ένα μοναδικό γλέντι, προκειμένου να γλεντήσετε με την ψυχή σας. Βλέπουμε ότι ο κόσμος έχει ανάγκη από πολιτιστικές δράσεις και γλέντι, γι' αυτό βάζουμε πάντα τα δυνατά μας", μας λέει ο αντιπρόεδρος και χοροδιδάσκαλος Στέλιος Νικολάου, ο οποίος εξαίρει την προσφορά και ντόπιων καλλιτεχνών. "Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα έχουμε νέους-εξαιρετικούς καλλιτέχνες, αλλά και δικά μας παιδιά, όπως ο Ματθαίος Αντωνιάδης, ο Γιάννης Αντωνιάδης, ο Γιώργος Μοσκοφίδης και ο Βασίλης Καραγιάννης, που έρχονται στον χορό αφιλοκερδώς".

Χορός - Ενδυμασία - Τραγούδι

Επόμενος μεγάλος σταθμός του συλλόγου είναι η επιστημονική ημερίδα που θα διεξαχθεί τις 7 Μαΐου στην Κομοτηνή και θα αναπτύσσεται σε τρία σκέλη: στον ποντιακό χορό με την καθοδήγηση του Νίκου Ζουρνατζίδη, στην ενδυμασία με τη Μαρία Διαμαντίδου και στη μουσική (λύρα και τραγούδι) με τους αδερφούς Τσαχουρίδη, αλλά και πολλούς ακόμη ομιλητές και στα τρία σκέλη, οι οποίοι έχουν να επιδείξουν διατριβή ή εργασία. Με συναίσθηση της ευθύνης που φέρει ένας σύλλογος, πρώτα ως πολιτιστικός φορέας, ο Στέλιος Νικολάου αναγνωρίζει πως "κρίναμε ότι δεν πρέπει να προσφέρουμε στον κόσμο μόνο εκδηλώσεις γλεντιού, αλλά και πιο ουσιαστικές και μορφωτικές εκδηλώσεις". 

Ένα Ποντιακό χωριό "αναβιώνει"

Η τελική εκδήλωση του συλλόγου φέρνει στην Κομοτηνή ένα πρωτότυπο δρώμενο, που δεν έχουμε παρακολουθήσει στο παρελθόν. Αναγνωρίζοντας την ...κούραση του κόσμου να παρακολουθεί απλώς επιδείξεις χορευτικών τμημάτων, στο τέλος Ιουνίου ο σύλλογος "ανεβάζει" παράσταση, σε σύμπραξη με το δημοτικό περιφερειακό θέατρο Κομοτηνής. 

"Η φετινή μας εκδήλωση είναι μια καθαρά μουσικοθεατρική εκδήλωση, όπου θα αναπαραστήσουμε -μέσα από δρώμενα- τη ζωή σε ένα παραδοσιακό χωριό μετά τη μικρασιατική καταστροφή. Θα είναι μια διασκεδαστική κωμωδία για το κοινό, γιατί θέλουμε να διασκεδάσουμε κι όχι να προβληματίσουμε τον κόσμο. Ο χορός θα έχει επικουρικό χαρακτήρα και θα προκύπτει φυσικά, μέσα από τους αστείους διαλόγους που εκτυλίσσονται στο χωριό.

Σε αυτό το διαδραστικό χωριό, το γέλιο θα είναι άφθονο, ενώ εκτός από τον ποντιακό πολιτισμό, καίρια θέση θα έχει και ο θρακιώτικος. "Έπρεπε να ανεβάσουμε τον πήχη και να δώσουμε στο κοινό διαφορετικά ερεθίσματα, από το να σας καλούσαμε να βλέπατε τα χορευτικά μας το ένα πίσω από το άλλο. Ο κόσμος έχει βαρεθεί αυτό και περνάμε σε ένα άλλο επίπεδο", αναφέρει ο αντιπρόεδρος.

Η νεολαία επιστρέφει στην παράδοση

"Η νεολαία μας συμμετέχει πολύ ενεργά και είναι καταπληκτικό να βλέπεις τόσους νέους ανθρώπους να κατακλύζουν τις τάξεις του συλλόγου, να συμμετέχουν στις χορευτικές ομάδες και στα υπόλοιπα τμήματα, όπως στην χορωδία" τονίζει ο Στέλιος Νικολάου, ο οποίος αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση ως εφαλτήριο ...επιστροφής στον πολιτισμό!

"Στα χρόνια της κρίσης, το θετικό που βγαίνει μέσα από τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε είναι ότι ο κόσμος γυρνάει στις ρίζες του, νιώθει την ανάγκη να "γαντζωθεί" σε αυτές και να δημιουργήσει μέσα από αυτές. Με την παγκοσμιοποίηση και την ευμάρεια που βιώναμε τα περασμένα χρόνια, ο κόσμος είχε απομακρυνθεί από την παράδοση, την ιστορία και τον πολιτισμό", αναδεικνύει μιλώντας παράλληλα για τα προσωπικά του βιώματα: "Η λαογραφία και η παράδοση είναι ένα κομμάτι, που για όσους το υπηρετούμε από τη στιγμή που θυμόμαστε τον εαυτό μας, μόνο θετικές αναμνήσεις και θετικά βιώματα μας έχει προσφέρει".

Η νεολαία είναι δυναμική, όμως και οι γηραιότεροι, που δεν είχαν την ευκαιρία να ζήσουν την παράδοση, της δίνουν μια ευκαιρία. "Βλέπουμε όχι μόνο τους νέους να απαρτίζουν τις ομάδες, αλλά και ανθρώπους μεγαλύτερες ηλικίας, που παλιότερα δεν τους δόθηκε η δυνατότητα να συμμετέχουν σε κάποιον πολιτιστικό σύλλογο, κι έρχονται τώρα, με πολύ όρεξη και μεράκι, εκπληρώνοντας αυτό που πάντα είχαν ως όνειρο στο μυαλό τους", καταλήγει ο κ. Νικολάου.

Πηγή: Χρόνος