Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Το ταξίδι των "Αργοναυτών" συνεχίζεται...

Το ταξίδι των "Αργοναυτών" συνεχίζεται...
Το ταξίδι των "Αργοναυτών" συνεχίζεται...

Τον φετινό, επετειακό αυτή τη φορά μια και ήταν ο δέκατος κατά σειρά, χορό της, πραγματοποίησε η νεολαία του Συλλόγου Ποντίων Waiblingen "Οι Αργοναύτες" το Σάββατο, 11 Μαρτίου 2017, στην αίθουσα Gemeindehalle του προαστίου Neustadt της πόλης μας, όπου αδελφά σωματεία και φίλοι του συλλόγου τίμησαν με την παρουσία τους.

Τη βραδιά πλαισίωσαν οι καταξιωμένοι καλλιτέχνες (καλεσμένοι από Ελλάδα) Παναγιώτης Ασλανίδης και Γιώργος Σοφιανίδης. Για τη διασκέδαση του κόσμου φρόντισαν όμως και τα παιδιά των Αργοναυτών: Γιάννης Αντωνιάδης (λύρα), Παύλος Ιντζές (τραγούδι), Κρίστιαν Γιαλαμάς (αγγείο), Κυριάκος Εμμανουηλίδης (νταούλι), Κώστας Χαλκίδης (νταούλι), Σίμος Κυριακίδης (νταούλι) και Γαβριήλ Θεοδωρίδης (αρμόνιο).

"Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι", είναι η πρόταση που συνοδεύει τους τελευταίους χορούς νεολαίας. Πρόκειται για μια προσπάθεια να παντρευτεί το παλιό με το καινούργιο..., η ιστορία με το μέλλον..., το παρελθόν με το παρόν.

Για αυτό το λόγο και ο σύλλογος τίμησε φέτος τον Παναγιώτη Ασλανίδη, άνθρωπο που έζησε την πρώτη προσφυγική γενιά και πρόσφερε (και προσφέρει ακόμα) στην ποντιακή μουσική.


Στιγμές υπερηφάνειας χάρισε το παιδικό χορευτικό τμήμα. Οι μικροί Αργοναύτες παρουσίασαν ένα πολύ σύντομο θεατρικό σκετς (Ο Κουκαράς και η Λαμπρή), όπου εξήγησαν στην Ποντιακή διάλεκτο το πασχαλινό έθιμο του "Κουκαρά".

Ακολούθησε μια συγκινητική στιγμή, αφού όλο το χορευτικό τμήμα μπήκε στην αίθουσα με ένα κερί στο χέρι, εις μνήμην όλων αυτών των ανθρώπων που πέθαναν στις πορείες θανάτου και δεν έχουν τάφο. Πολλοί από το πλήθος, συγκινημένοι από τη συγκεκριμένη κίνηση, ακολούθησαν τα παιδιά και άναψαν επίσης ένα κερί.

Στη συνέχεια τραγούδησαν δίστιχα σχετικά με τη Λαμπρή (Πάσχα) και χόρεψαν ποντιακούς, παραδοσιακούς χορούς. Το παιδικό τμήμα συνόδευσε ο Χρίστος Λαμπριανίδης στη λύρα, ο Παύλος Ιντζές στο τραγούδι κι ο Σίμος Κυριακίδης στο νταούλι.