Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017

Αφιέρωμα στους Μωμόγερους και την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά στην Κοζάνη

Αφιέρωμα στους Μωμόγερους και την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά στην Κοζάνη
Αφιέρωμα στους Μωμόγερους και την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά στην Κοζάνη

Ο Δήμος Κοζάνης, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Λαογραφικό - Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας - Θράκης και τον Οργανισμό Αθλητισμού, Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου Κοζάνης, οργανώνει αφιέρωμα στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά.

Στο τριήμερο εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιηθεί στην Κοζάνη από 10 έως 12 Μαρτίου 2017, η ημέρα του Σαββάτου θα είναι αφιερωμένη στο δρώμενο των Μωμόγερων και στην τέλεση του στα οχτώ χωριά της περιοχής της Κοζάνης.

Συγκεκριμένα το Σάββατο 11 Μαρτίου 2017 στις 5:30 μ.μ. στο Κοβεντάρειο θα υπάρξουν με εκδηλώσεις με παρουσίαση του εθίμου.

Πρόγραμμα εκδήλωσης

Χαιρετισμοί
- Λευτέρης Ιωαννίδης, Δήμαρχος Κοζάνης
- Σάββας Ζαμανίδης, Δήμαρχος Εορδαίας
- Φάνη Φτάκα – Τσικριτζή, Πρόεδρος Οργανισμού Αθλητισμού – Πολιτισμού και Νεολαίας Δήμου Κοζάνης.
- Σταυρούλα Φωτοπούλου, Διευθύντρια Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Υπουργείου Πολιτισμού – Αθλητισμού.
- Ζήσης Σκαμπάλης, Δ/ντής Λαογραφικού Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας Θράκης.

Εισηγήσεις 

18:00 – 18:15 Μυροφόρα Ευσταθιάδου, υποψήφια διδάκτωρ Λαογραφίας, εισηγήτρια του θέματος των Μωμόγερων για την ένταξή του στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο στοιχείων της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

18:15 – 19:30 Εκπρόσωποι των 8 κοινοτήτων (Αγίου Δημητρίου, Αλωνακίων, Πρωτοχωρίου, Σκήτης και Τετραλόφου Κοζάνης και Ασβεστόπετρας, Καρυοχωρίου και Κομνηνών Εορδαίας).
Κλειστό Γυμναστήριο Λευκόβρυσης, ώρα 20:30

Εορταστική εκδήλωση για την ένταξη των Μωμόερων στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Στοιχείων της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Χαιρετισμοί: 
- Δήμαρχος Κοζάνης, Λευτέρης Ιωαννίδης
- Δήμαρχος Εορδαίας, Σάββας Ζαμανίδης
- Κώστας Αλεξανδρίδης, ηθοποιός-σκηνοθέτης και πρόεδρος του Ελληνικού Σωματείου Διάσωσης και Διάδοσης της Πολιτισμικής μας Κληρονομιάς «Οι Μωμόγεροι»
- Παρουσίαση του δρώμενου των Μωμό' ερων