Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Επιτέλους Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού!

Επιτέλους Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού!
Επιτέλους Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού!

του Ιωάννη Λαζαρίδη

Την Τετάρτη (6 Μαρτίου 2017) έλαβε χώρα η επίσημη παράδοση του στρατοπέδου Παύλου Μελά από τη κυβέρνηση και τον υπουργό Εθνικής Αμύνης κύριο Πάνο Καμμένο στο δήμο και τις τοπικές κοινωνίες. Μια παράδοση που σηματοδοτεί την μετατροπή του στρατοπέδου σε ένα Μητροπολιτικό Πάρκο με πλείστες όσες χρήσεις.

Κύρια όμως "βάζει τις ράγες" για τη δημιουργία, επιτέλους, του Μουσείου Ποντιακού Ελληνισμού!

Και λέω, επιτέλους, καθώς ευδοκίμησαν μετά από πολλά έτη οι προσπάθειες τόσο του γράφοντος όσο και του δήμου.

Ήταν το 1998 όταν ως εισηγητής του προγράμματος παιδείας της παράταξης "Πολίχνη-Σύγχρονη Πόλη", πρότεινα τη δημιουργία όχι ενός ακόμη λαογραφικού μουσείου με θέμα τον Πόντο, αλλά την ίδρυση ενός μουσείου που φιλοδοξούσε να αποτελέσει το σημείο αναφοράς για κάθε Πόντιο.

Έτσι το Φεβρουάριο του 2003, ως αντιπρόεδρος του πολιτιστικού οργανισμού Μετεώρων, έθεσα το ζήτημα και επισήμως στην δημοτική αρχή. Εκπόνησα, λοιπόν, μια εισήγηση και συνακόλουθα μια μελέτη για την οργάνωση του μουσείου, την οποία κατέθεσα στο δήμο.

Όλα αυτά τα χρόνια δήμαρχοι, όπως ο κύριος Ξανθόπουλος και ο κύριος Παπαδόπουλος, τους οποίους και δημόσια ευχαριστώ, προσπαθούσαν να προωθήσουν το ζήτημα. Ο σημερινός δήμαρχος, κύριος Δεμουρτζίδης, παρουσιάζοντας ένα, άρτιο, ολοκληρωμένο σχέδιο για το πρώην-πλέον- στρατόπεδο επέτυχε την απόδοση του στους πολίτες και με την συνδρομή του κυρίου Καμμένου, φαίνεται να γίνεται πράξη το όραμα μιας ζωής.

Αισθάνομαι ιδιαίτερα συγκινημένος μετά την ιστορική αυτή απόφαση και θέλω άλλη μια φορά, εκτός κατ' ιδίαν, αλλά και δημοσίως να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που με την απόφαση αυτή θα ξαλαφρώσουν τις ψυχές των αδικοχαμένων προγόνων μας!

* Ο Ιωάννης Λαζαρίδης, είναι Ιστορικός/Αρχαιολόγος.


Σχετικά θέματα

- Ανακοίνωσε το μουσείο για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού ο Α. Τσίπρας

- Μουσείο του Ποντιακού Ελληνισμού, με μόνιμη έκθεση για τη Γενοκτονία των Ποντίων στο στρατόπεδο Παύλου Μελά

- Έντονη αντίδραση της ΟΠΣΕ για την ίδρυση μουσείου του Ποντιακού Ελληνισμού