Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2017

Τον Τίμιο Σταυρό από την Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά υποδέχονται στα Τρίκαλα

Τον Τίμιο Σταυρό από την Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά υποδέχονται στα Τρίκαλα
Τον Τίμιο Σταυρό από την Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά υποδέχονται στα Τρίκαλα

Η Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών και η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων και Μικρασιατών Νομού Τρικάλων υποδέχονται στην πόλη των Τρικάλων το Ιερό Κειμήλιο του Τιμίου Σταυρού από την Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά, το Σάββατο 18 Μαρτίου 2017 στις 5:30 μ.μ. στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου Τρικάλων όπου και θα παραμείνει για προσκύνημα έως τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017 στις 12:00 μ.μ.

Ο Τίμιος Σταυρός ο οποίος φυλάσσετε στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο, είναι αυτός ο οποίος ήταν κτήμα του Αυτοκρατορικού Θησαυροφυλακίου του Αυτοκράτορα της Τραπεζούντας Εμμανουήλ του Γ΄ του Μεγαλοκομνηνού. Το 1390 μ.Χ. τον προσέφερε ως δώρο και ευλογία στην Ιερά Μονή της Παναγίας του όρους Μελά του Πόντου. Από το 1390 έως το 1923 δια αυτού, ευλογούν οι πατέρες τα πάντα. Με τον ξεριζωμό-διωγμό των Ελλήνων του Πόντου τάφηκε μαζί με τα άλλα δύο κειμήλια τη θαυματουργή εικόνα της Σουμελιώτισσας και το Ευαγγέλιο του οσίου Χριστοφόρου.

Η αθάνατη Ποντιακή ψυχή ξαναφέρνει τα κειμήλια στο φως το 1931 και τα τοποθετεί στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών.

Η φώτιση του Φίλωνα Κτενίδη και η ίδρυση του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» φέρνει το 1952 την θαυματουργή εικόνα στο Βέρμιο και αργότερα οι προσπάθειες του Παναγιώτη Τανιμανίδη φέρνουν το 1993 τα άλλα δύο κειμήλια το Σταυρό με το Τίμιο Ξύλο και το Ευαγγέλιο. Η καρδιά του Πόντου πλέον ξαναχτυπά και πάλι στη νέα Σουμελά στο Βέρμιο.

Ο Πόντος ζει και μεγαλουργεί και πάλι σε μία κείνη προσπάθεια για το καλύτερο αύριο.