Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2017

Παρουσία πλήθους κόσμου, έκοψε τη Βασιλόπιτα η Ευξείνος Λέσχη Χαρίεσσας

Παρουσία πλήθους κόσμου, έκοψε τη Βασιλόπιτα η Ευξείνος Λέσχη Χαρίεσσας
Παρουσία πλήθους κόσμου, έκοψε τη Βασιλόπιτα η Ευξείνος Λέσχη Χαρίεσσας

Με επιτυχία και με παρουσία πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου η πρώτη εκδήλωση της χρονιάς της Ευξείνου Λέσχης Χαρίεσσας.

Μια εκδήλωση γεμάτη παράδοση, ιστορία, ήθη-έθιμα, βραβεύσεις. Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος κ. Γιώργος Μωϋσιάδης ευχαρίστησε τον κόσμο για την αμέριστη συμπαράσταση του, ενώ τη  Βασιλόπιτα ευλόγησε ο πατέρας Χρήστος με το φλουρί να πέφτει στην μητέρα όλων μας Παναγία, σηματοδοτώντας άλλη μια ευλογημένη χρόνια. Ακολούθησε ομιλία με θέμα «Ο Βίος του Μ. Βασίλειου» που αποτελεί την κορωνίδα των Αγίων του Πόντου καθώς και το έθιμο της Βασιλόπιτας με τον αφηγηματικό λόγο του φίλου και μέλος, του συλλόγου κ. Απόστολου Εμμανουηλίδη.

Την σκυτάλη πήρε η αγαπητή κα. Ελένη Σαββίδου, επί σειρά ετών δασκάλα του χωριού, η οποία ταξίδεψε του παρευρισκόμενους στα «έθιμα του Πόντου, τότε και τώρα» μέσα από θεατρικό, αφηγήσεις, χορωδία, μονόπρακτο, με τη συμμετοχή των παιδιών του συλλόγου, συνεπαίρνοντας μικρούς και μεγάλους.

Ακολούθησε η ανασκόπηση της δημιουργικής χρονιάς που πέρασε, από την γραμματέα του συλλόγου κα. Παμπουχίδου Ηλιάνα, ενώ ταυτόχρονα οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν βίντεο με τις σημαντικότερες στιγμές. Η εκδήλωση κορυφώθηκε με την απονομή υποτροφιών σε έξι μαθητές μέλη του συλλόγου για την ενασχόληση τους με την παράδοση και τον Ποντιακό Ελληνισμό.


Ιδιαίτερη απονομή έγινε στην Μαρία Σιδηροπούλου, στολίδι του συλλόγου και φωτεινό παράδειγμα όλων μας, για την εισαγωγή της στο Τ.Ε.Ι Νοσηλευτικής Θεσσαλονίκης, ενώ κατά την διάρκεια των απονομών διαβάστηκαν αυτούσια αποσπάσματα των εργασιών των παιδιών που προκάλεσαν ρίγη συγκινήσεις. Επιβεβαιώνοντας εμπράκτως πως το έργο που επιτελεί η Εύξεινος Λέσχη Χαρίεσσας είναι καταλυτικό και πέραν του δέοντος ουσιώδη, μια και που κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να μεταλαμπαδεύσει στους νέους τον ιερό σκοπό της διαιώνισης της ποντιακής ιστορίας, ως άξιοι συνεχιστές των προγόνων μας.

Η βραδιά έκλεισε με ποντιακό γλέντι συνοδευόμενο από τα πλούσια κεράσματα των γυναικών του συλλόγου. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι πατέρες Διονύσιος και Χρήστος, η βουλευτής Ημαθίας κα. Καρασαρλίδου Φρόσω, ο πρώην βουλευτής κ. Φωτιάδης Ηλίας, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας & Αθλητισμού κ. Δάγγας Στέλιος, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Γαιτανίδης Θεόδωρος, Λαζαρίδου Δέσποινα, Τσαγγαλίδου Νόπη, οι πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων Αγγελοχωρίου κ. Σπαθόπουλος Ευθύμης και Πολυπλατάνου κ. Πρόιος Χρήστος, η τοπική σύμβουλος Χαρίεσσας κα. Κουμλίδου Μαίρη, ο Ποντιακός Σύλλογος Αλεξάνδρειας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σταυρού «Η Πρόοδος», η Εύξεινος Λέσχη Επισκοπής, τα Ποντιακά Νιάτα Ζερβοχωρίου, ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών & δοτών μυελού των οστών Χαρίεσσας.

Η Εύξεινος Λέσχη Χαρίεσσας ευχαριστεί θερμά όλους όσους παρευρέθησαν στην πρώτη εκδήλωση της χρονιάς.