Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Το Σταυρό των Μεγαλοκομνηνών υποδέχτηκαν στα Τρίκαλα

Το Σταυρό των Μεγαλοκομνηνών υποδέχτηκαν στα Τρίκαλα
Το Σταυρό των Μεγαλοκομνηνών υποδέχτηκαν στα Τρίκαλα

Μεγάλη τιμή και ακόμη μεγαλύτερη συγκίνηση για την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων και Μικρασιατών Νομού Τρικάλων η υποδοχή του Τιμίου Σταυρού στην πόλη των Τρικάλων, ενός εκ των σημαντικότερων Ιερών Κειμηλίων του Ποντιακού Ελληνισμού. Ο Τίμιος Σταυρός, ο οποίος περιέχει μεγάλο κομμάτι του Τιμίου Ξύλου, ήταν κτήμα του Αυτοκράτορα της Τραπεζούντας Εμμανουήλ του Γ΄ του Μεγαλοκομνηνού και ο οποίος τον προσέφερε ως δώρο και ευλογία στην Ιερά Μονή της Παναγίας του όρους Μελά του Πόντου. Από το 1993 φυλάσσεται στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά, στην Καστανιά Ημαθίας.

Έπειτα από αίτημα της Ευξείνου Λέσχης Τρικάλων προς το Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά», ο Τίμιος Σταυρός αφίχθη στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου Τρικάλων το Σάββατο 18 Μαρτίου όπου πλήθος πιστών και κλήρου Τον υποδέχτηκαν με ευλάβεια.

Το Ιερό Κειμήλιο μετέφερε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» κ. Γιώργο Τανιμανίδη και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Τους υποδέχτηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος έξω από το Ναό και εν συνεχεία τοποθέτησαν το Κειμήλιο εντός του Ναού, όπου οι πιστοί είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν.

Ακολούθησε Εσπερινός όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων. Στο τέλος του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε το Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας καθώς και τον Πρόεδρο και τα μέλη του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» για την πρόθυμη συγκατάθεσή τους στο αίτημα του συλλόγου, ενώ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας μίλησε για τον Τίμιο Σταυρό, που είναι το σύμβολο της νίκης εναντίον του θανάτου και της αμαρτίας.


Ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Τρικάλων κ.Κοσμάς Αποστολίδης στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ιστορία του Τιμίου Σταυρού και ευχαρίστησε με τη σειρά του το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας και το διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» διότι πραγματοποιήθηκε μια χρόνια επιθυμία των μελών του συλλόγου, και προσέφερε στον κ.Τανιμανίδη τιμητική αναμνηστική πλακέτα, ενώ ο κ.Τανιμανίδης προσέφερε Τιμής Ένεκεν στην Εύξεινο Λέσχη Τρικάλων δια του προέδρου της κ.Αποστολίδη το χρυσό μετάλλιο της Σουμελιώτισσας.

Ο Τίμιος Σταυρός παρέμεινε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου έως τη Δευτέρα 20 Μαρτίου στις 12 μ.μ., όπου Πατέρες από την Ιερά Μητρόπολη Βεροίας Τον παρέλαβαν για να Τον επιστρέψουν στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά.

Προηγουμένως όμως, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Κανίνας μετέφερε το Ιερό Κειμήλιο στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών ο οποίος τέλεσε δέηση στον προαύλιο χώρο της Σχολής παρουσία του κ. Ταξιάρχου, των Αξιωματικών και των Μαθητών της Σχολής, και εν συνεχεία στην Αστυνομική Διεύθυνση Τρικάλων, όπου τέλεσε δέηση στην αίθουσα υποδοχής του αστυνομικού μεγάρου παρουσία του Αστυνομικού Διευθυντού και λοιπών αστυνομικών.

Η πόλη των Τρικάλων αποχαιρέτησε τον Τίμιο Σταυρό με την προσμονή  της υποδοχής της εικόνας της Παναγίας των Ποντίων, της Σουμελιώτισσας...