Τρίτη 18 Απριλίου 2017

«Παμποντιακόν Πανοΰρ τη Θωμά ‘ς σα Σούρμενα» - Παραδοσιακές εκδηλώσεις στα Σούρμενα

«Παμποντιακόν Πανοΰρ τη Θωμά ‘ς σα Σούρμενα» - Παραδοσιακές εκδηλώσεις στα Σούρμενα
«Παμποντιακόν Πανοΰρ τη Θωμά ‘ς σα Σούρμενα» - Παραδοσιακές εκδηλώσεις στα Σούρμενα

Για μια ακόμα φορά, το «Παμποντιακόν Πανοΰρ τη Θωμά ‘ς σα Σούρμενα», το οποίο διοργανώνεται από την Ένωση Ποντίων Σουρμένων για 93η συνεχή χρονιά, μένει πιστό στο ετήσιο ραντεβού του, πραγματοποιώντας εκδηλώσεις με δυνατούς συμβολισμούς, στον δήμο Ελληνικού - Αργυρούπολης, από τις 19 έως τις 23 Απριλίου.

Πιστοί στις ρίζες και την παράδοση από τις αλησμόνητες πατρίδες, οι Πόντιοι εξακολουθούν να βιώνουν και να διαιωνίζουν τα ήθη και έθιμά τους. Στη συνείδησή τους, οι εκδηλώσεις στα Σούρμενα είναι μεγάλος θεσμός αντίστασης στην τάση για αποσύνθεση της κοινωνίας μας και των πολιτιστικών μας αξιών. Στις πενθήμερες εκδηλώσεις, με την παρουσία χιλιάδων επισκεπτών από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι Πόντιοι στα Σούρμενα ζουν εορταστικές στιγμές, όπως στις ομηρικές γιορτές, καθώς ο θάνατος και η φθορά μεταλλάσσονται σε ύμνο για τη ζωή, με αθλητικούς, πνευματικούς και καλλιτεχνικούς αγώνες.

Η αυλαία των εκδηλώσεων θα ανοίξει με ένα οδοιπορικό στην παρουσία και τη δράση του Πολεμικού Ναυτικού την περίοδο 1912  - 1922, στη Μικρά Ασία, δημοσιοποιώντας για πρώτη φορά σημαντικές πτυχές της ιστορίας. Ιδιαίτερη σημασία έχει, επίσης,  ότι, στις φετινές εκδηλώσεις, θα πάρουν μέρος, με τη συμμετοχή παλαιμάχων, προσφυγικές ομάδες ποδοσφαίρου (Α΄ Εθνική), ενώ ενδιαφέρον έχει και η μύηση στην ποντιακή κουζίνα. Και φέτος, όλα τα δρώμενα θα κλείνουν με πολύ χορό και γλέντι, μεταφέροντας μηνύματα χαράς και ελπίδας.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Τετάρτη 19 Απριλίου: Ομιλία στο Σπουδαστήριο Σουρμένων, στις 7.30 το απόγευμα, με θέμα «Η παρουσία και η δράση του Πολεμικού Ναυτικού στη Μικρά Ασία 1912 - 1922». Στην ομιλία, θα αναλυθούν από τον υποπλοίαρχο (ΕΦ/Ο) Παναγιώτη Γέροντα, Π/Ν επιμελητή Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού, θέματα όπως: η παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού στον Εύξεινο Πόντο, η εκστρατεία στην Μεσημβρινή Ρωσία, οι αντιπλοίαρχος Ι. Γιαννηκώστας και υποναύαρχος Γ. Κακουλίδης - δύο κεντρικές μορφές, η περίπτωση του ατμόπλοιου Ένωσις - μια ιστορία με πολλά ερωτήματα και ο βομβαρδισμός της Σαμψούντας από το θωρηκτό Γ. Αβέρωφ, το 1922 - αίτια, γεγονός και προεκτάσεις. Θα προβληθούν σπάνια φωτογραφικά και αρχειακά ντοκουμέντα από ελληνικές και ξένες πηγές.

Πέμπτη 20 Απριλίου: Ομιλία, με θέμα «Ποντιακή κουζίνα, παράδοση & υγιεινή διατροφή». Θα μιλήσει η Ελένη Βασιλειάδου -  Κυριακίδου, που κατάγεται από τη Ματσούκα του Πόντου και θα αναφερθεί στους παράγοντες, που διαμόρφωσαν τις διατροφικές συνήθειες των Ποντίων, οι οποίες αποτελούνταν από δημητριακά, γαλακτοκομικά, λαχανικά, όσπρια, ψάρια, στοιχεία της μεσογειακής διατροφής, εξασφαλίζοντας έτσι το τρίπτυχο υγείας, ευεξίας και μακροζωίας. Θα προβληθούν ντοκουμέντα από τα Παρχάρια Κοζάνης και μαρτυρίες Ποντίων πρώτης γενιάς. Θα ακολουθήσει γευσιγνωσία με ποντιακά εδέσματα.

Σάββατο 22 Απριλίου: Διοργανώνεται για τέταρτη φορά το Ποδοσφαιρικό Συναπάντεμα Προσφυγικών Ομάδων, με αγώνες παλαιμάχων που προέρχονται από τις ομάδες: ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Πανιώνιος, Απόλλωνας, Ιωνικός Νίκαιας, Αθλητικός Σύλλογος Σουρμένων.

Το απόγευμα, θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης, κ.κ. Παύλου. Επίσης, θα τεθούν προς προσκύνηση τα ιερά λείψανα του Αγίου Ευγενίου, Πολιούχου Τραπεζούντας, και του Αγίου Γεωργίου του Καρσλίδη.

Κυριακή 23 Απριλίου: Θα τελεστεί το Ταφικό Έθιμο στο Κοιμητήριο Σουρμένων, ένα έθιμο που έφεραν από τον ιστορικό Πόντο οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής και το τηρούν με ευλάβεια αναλλοίωτο μέχρι τις μέρες μας, αποκορύφωμα του πενθήμερου που πλέον έχει γίνει θεσμός.

21, 22 και 23 Απριλίου: Στην πλατεία Σουρμένων, ποντιακοί σύλλογοι και σύλλογοι άλλων περιοχών από όλη την Ελλάδα, με τα χορευτικά συγκροτήματά τους, παρουσιάζουν ποντιακούς και άλλους παραδοσιακούς χορούς.