Επιστημονική ημερίδα Ποντιακού πολιτισμού θα πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή |
Ο Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας «Ο Εύξεινος Πόντος», σε συνδιοργάνωση με την Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού Κομοτηνής και τον Δήμο Κομοτηνής, πραγματοποιεί στα πλαίσια των Ελευθερίων Θράκης, επιστημονική ημερίδα Ποντιακού πολιτισμού, την Κυριακή 7 Μαΐου 2017 στις 5:00 μ.μ. (προσέλευση 16:30).
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής και θα περιλαμβάνει εισηγήσεις σε τρεις άξονες του ποντιακού πολιτισμού, τον χορό, την ενδυμασία και την μουσική, μέσα από τις διαλέξεις καταρτισμένων επιστημόνων και ερευνητών του λαϊκού μας πολιτισμού.
Η συμμετοχή στην ημερίδα είναι δωρεάν. Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης και θα υπάρχει παράλληλη έκθεση ποντιακής ενδυμασίας.
Πρόγραμμα ημερίδας
16:30-17:00 - Προσέλευση
17:00-17:10 - Έναρξη εργασιών ημερίδας, χαιρετισμοί
17:10-17:30 - Εισήγηση του Λευτέρη Κορναράκη, καθηγητή φυσικής αγωγής, χοροδιδάσκαλου και ερευνητή παραδοσιακών χορών, με θέμα: «Ο ρόλος του χορού στην σημερινή πραγματικότητα»
17:30-17:50 - Εισήγηση της Βασιλικής Τυροβολά, ομότιμης καθηγήτριας Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Παν. Αθηνών, με θέμα: «Πέρα από την ύλη: Συμβολισμός και νοηματοδότηση στον ποντιακό χορό»
17:50-18:10 - Εισήγηση του Ιωάννη Αμαραντίδη, δρ. Κτηνιατρικής και Ερευνητή της Ελληνικής Λαϊκής Φορεσιάς, με θέμα: «Οι ενδυμασίες των Ελλήνων του Πόντου στις αρχές του 20ου αιώνα»
18:10-18:30 - Εισήγηση της Μαρίας Διαμαντίδου, ερευνήτριας ποντιακής ενδυμασίας και πολιτισμού, σχεδιάστριας, με σπουδές στην Ιστορία Τέχνης και Κουστουμιού, με θέμα: «Η γυναικεία ενδυμασία των Ελληνίδων του Πόντου»
18:30- 18:50 - Διάλειμμα
18:50- 19:10 - Εισήγηση του Δημήτριου Μαντζούρη, δρ. χημικού μηχανικού και συνεργάτη του Κέντρου Έρευνας και Προβολής της Εθνικής Μουσικής, με θέμα: «Τουρκόφωνη παράδοση τουρκόφωνων και ποντιόφωνων χριστιανικών κοινοτήτων στον Πόντο».
19:10-19:30 - Εισήγηση του Νίκου Ζουρνατζίδη, ερευνητή, χοροδιδάσκαλου και συγγραφέα, με θέμα: «Η διαμόρφωση της χορευτικής ποντιακής παράδοσης και του χορού Σέρρα στην σύγχρονη Ελλάδα».
19:30-19:50 - Εισήγηση του Ματθαίου Τσαχουρίδη, δρ. Μουσικής Πρακτικής και Εκτέλεσης, Εθνομουσικολόγος (Goldsmiths University of London), με θέμα: «Η ποντιακή λύρα από την παράδοση στην εξέλιξη».
19:50-20:10 - Εισήγηση του Κωνσταντίνου Τσαχουρίδη, πτυχιούχου μουσικών σπουδών του πανεπιστημίου του Λονδίνου (Goldsmiths) με μεταπτυχιακές σπουδές στην Εθνομουσικολογία και Διδακτορική διατριβή με θέμα: «Φωνητικές τεχνικές του Πόντου και της Ηπείρου στην σύγχρονη Ελλάδα: μια αντανακλαστική μουσική εθνογραφία», με θέμα: «Το τραγούδι των Ελλήνων του Πόντου: Το φωνητικό φαινόμενο του Χρύσανθου Θεοδωρίδη».
20:10 - Συζήτηση
21:00 - Λήξη εργασιών ημερίδας.