Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Ο Διαμαντής Λαζαρίδης, μίλησε για την εκπαίδευση στον Πόντο, σε τμήμα Ποντιακής διαλέκτου

Ο Διαμαντής Λαζαρίδης, μίλησε για την εκπαίδευση στον Πόντο, σε τμήμα ποντιακής διαλέκτου

Την ενημερωτική διάλεξη «η Εκπαίδευση στον Πόντο», με προσκεκλημένο ομιλητή τον Διαμαντή Λαζαρίδη παρακολούθησαν το βράδυ της Δευτέρας 3 Απριλίου 2017, οι μαθητές της ποντιακής διαλέκτου των τμημάτων της Αρχοντούλας Κωνσταντινίδου και της Αναστασίας Μαχαιρίδου, που πραγματοποιούνται σε αίθουσες του 55ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας, Διαμαντής Λαζαρίδης, στην ομιλία του ανέπτυξε διεξοδικά τα χρονολογικά στάδια της Εκπαίδευσης στον Πόντο, αλλά και τους παράγοντες που συνετέλεσαν, ώστε αυτή να ενισχυθεί.

Ακόμη, ο κ. Λαζαρίδης αναφέρθηκε στον καίριο ρόλο που διαδραμάτισαν τα μοναστήρια, αλλά και στα σημαντικότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα εκείνης της εποχής, στην διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και των γραμμάτων, σε ευρύτερα στρώματα του πληθυσμού, αλλά και την έφεση των Ελλήνων του Πόντου, για την ανάπτυξη των γραμμάτων.

Η ομιλία κέντρισε το ενδιαφέρον των μαθητών και οι μαθητές απέσπασαν την υπόσχεση από τον Διαμαντή Λαζαρίδη ότι θα τους επισκεφθεί για μία ακόμη ομιλία.