Κυριακή 16 Απριλίου 2017

“Αναζητώντας τις Ρίζες μας. Εκφάνσεις του Ποντιακού Ελληνισμού στα Κάτω Πορόια Σερρών” (Φωτο)

“Αναζητώντας τις Ρίζες μας. Εκφάνσεις του Ποντιακού Ελληνισμού στα Κάτω Πορόια Σερρών”
“Αναζητώντας τις Ρίζες μας. Εκφάνσεις του Ποντιακού Ελληνισμού στα Κάτω Πορόια Σερρών”

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017 στο αμφιθέατρο του Γ/σίου και του ΓΕ.Λ. Κ. Ποροΐων Σερρών η Επιμορφωτική Ημερίδα με θέμα: “Αναζητώντας τις ρίζες μας- Εκφάνσεις του Ποντιακού Ελληνισμού στα Κ. Πορόια Σερρών”, με κεντρικό ομιλητή τον κ. Κωνσταντίνο Φωτιάδη, Ομότιμο Καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Η Ημερίδα διοργανώθηκε στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων που υλοποιούνται στο Γ/σιο και ΓΕ.Λ. Κ. Ποροΐων και συνδιοργανώθηκε από τους Δ/ντες του Γ/σίου, κ. Δημήτριο Αρδανιώτη, του ΓΕ.Λ. κ. Εμμανουήλ Κούκκο καθώς και την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της ΔΔΕ Σερρών, κ. Σοφία Ευθυμιάδου-Τουλή.

Το πρώτο μέρος της Ημερίδας ξεκίνησε με την πραγματοποίηση των Βιωματικών Εργαστηρίων σε ομάδες των μαθητών του ΓΕ.Λ. Κ. Ποροΐων. Στο Α1 τμήμα εκπαιδεύτρια ήταν η κ. Αικατερίνη Γεωργιάδου, Φιλόλογος, Πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Ν. Σερρών και Εκπαιδεύτρια της Ποντιακής Διαλέκτου, ενώ στο Α2 τμήμα ήταν η κα Σοφία Ευθυμιάδου-Τουλή, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ.Δ.Ε Σερρών και η κα Νόπη Σκεντερίδου, Μαθηματικός, Πρ. Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Ημαθίας και Εκπαιδεύτρια Ποντιακής Διαλέκτου. Μέσω των Βιωματικών Εργαστηρίων που αφορούσαν στη “Διδακτική της Ποντιακής Διαλέκτου μέσα από μνημεία λόγου” οι μαθητές και οι μαθήτριες ήρθαν σε άμεση επαφή με ποικίλες εκφάνσεις της ποντιακής αλλά και της ευρύτερης ελληνικής παράδοσης. Με τη χρήση οπτικοακουστικού υλικού και των ασκήσεων ενσυναίσθησης έγιναν κοινωνοί της ποντιακής διαλέκτου, γνώρισαν τη δύναμη της γλωσσικής εξέλιξης καθώς και τη σημασία διατήρησης των διαλέκτων και ιδιολέκτων για την προστασία και την υπεράσπιση της εθνικής ταυτότητας των λαών. Ο ενθουσιασμός, η συμμετοχή και το ενδιαφέρον των μαθητών χαροποίησε τις εκπαιδεύτριες, ενώ ο καθηγητής Ιστορίας, κ. Κων/νος Φωτιάδης παρακολούθησε μέρος των εργαστηρίων, συζήτησε με τα παιδιά, και τους μίλησε για την αξία της ιστορικής γνώσης και κατ' επέκταση της ιστορίας του ποντιακού Ελληνισμού, τόνισε πόσο η διατήρηση της ποντιακής διαλέκτου συμβάλλει στη διατήρηση της ευρύτερης παράδοσης του Ελληνισμού και τους επεσήμανε ότι είναι ανάγκη, περισσότερο από ποτέ να κατανοήσουν την έννοια της προσφυγιάς, όπως οφείλουν ως γνήσιοι απόγονοι προσφύγων.

Στο δεύτερο μέρος της Ημερίδας ακολούθησε η εισήγηση του κ. Κων/νου Φωτιάδη με τίτλο: “ Πόντος-Δικαίωμα και Υποχρέωση στη μνήμη”. Ο ομιλητής έκανε μια αναδρομή σε γεγονότα που σφράγισαν την ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού, αναφέρθηκε στο καυτό ζήτημα της Γενοκτονίας των Ποντίων παρουσιάζοντας αδιάσειστα στοιχεία, μαρτυρίες και απόψεις ελλήνων και ξένων πολιτικών και άλλων που αποδεικνύουν περίτρανα πως δε μπορεί η εκκαθάριση του ποντιακού στοιχείου να ήταν τίποτα άλλο από μια αποτρόπαια γενοκτονία. Τέλος αναφέρθηκε στο θέμα της προσφυγιάς τονίζοντας πως η ιστορία επαναλαμβάνεται στα σύγχρονα χρόνια το ίδιο έντονα και το ίδιο απάνθρωπα. Και κάλεσε όλους σε μια ευαισθητοποίηση απέναντι σ' αυτό το θέμα.

Στο τρίτο μέρος της Ημερίδας ομάδα μαθητών και μαθητριών του ΓΕ.Λ. Κ. Ποροΐων τραγούδησαν παραδοσιακά ποντιακά τραγούδια, που συγκίνησαν το κοινό ιδιαίτερα. Ακολούθησαν ποντιακοί χοροί από χορευτικές ομάδες του Γ/σίου και του ΓΕΛ με συνοδεία ποντιακής λύρας από το μαθητή του λυκείου, Γιάννη Σεφεριάδη. Υπεύθυνες καθηγήτριες ήταν η φιλόλογος Μαρία Καραθανάση, για τη χορωδία, η φιλόλογος Μαρία Ράσση και η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής κ. Μαρία Καραμπούκα για τις χορευτικές ομάδες. Το τελευταίο μέρος της Ημερίδας ολοκληρώθηκε με παραδοσιακούς ποντιακούς χορούς όλων των μαθητών και των παρευρισκομένων, μετά και από επιθυμία του καθηγητή κ. Φωτιάδη, που συγκινήθηκε από την αγάπη των παιδιών για την καταγωγή τους, το τόπο τους, την παράδοση τους. Σχολίασε μάλιστα πως αυτοί οι νέοι αποτελούν τα εχέγγυα για ένα μέλλον πιο σταθερό και μια Ελλάδα πιο ασφαλή.


Την ημερίδα τίμησε με την παρουσία του και ο Δ/ντής Δ/θμιας Εκπ/σης Σερρών κ. Κων/ος Τενεκετζής ο οποίος χαιρετίζοντας την εκδήλωση εξέφρασε την ικανοποίησή του προς τους συνδιοργανωτές για την πρωτοβουλία της συγκεκριμένης Ημερίδας, τονίζοντας πως οι δράσεις αυτές προσφέρουν σημαντικές εμπειρίες στους μαθητές και τις μαθήτριες και ανοίγουν το σχολείο στην κοινωνία. Αναφέρθηκε στους εκπαιδευτικούς που άοκνα προσφέρουν το διδακτικό, και όχι μόνο, έργο τους στα σχολεία των απομακρυσμένων περιοχών, όπως στα Κ. Πορόια και καλωσορίζοντας τον καθηγητή Ιστορίας κ. Φωτιάδη, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του στα σχολεία και τον καθοριστικό του ρόλο στην προώθηση της ιστορίας στους νέους.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ακόμη ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.κ. Μακάριος, ο αιδεσιμολογιότατος π. Σαμουήλ, ο Δ/ντής Α/θμιας Εκπ/σης Σερρών κ. Ξενοφών Παπασταμόπουλος, η Σχολική Σύμβουλος Παιδαγωγικής Ευθύνης κα Κωνσταντία Αμανατίδου, ο αιρετός του ΠΥΣΔΕ Σερρών κ. Βασίλειος Παπαχρήστου και ο αιρετός του ΠΥΣΔΕ Σερρών- εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ Σερρών κ. Δημήτριος Χατζηαντωνίου, ο Υπεύθυνος του ΚΠΕ κ. Πασχάλης Γκίρμπας, ο Δ/ντής του Γ/σίου κ. Παύλος Χατζησαββίδης, ο εκπρόσωπος τους Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Σερρών, κ. Δημήτριος Αραμπατζής, οι Πρόεδροι των Συλλόγων Γ/σίου και ΓΕ.Λ. Κ. Ποροΐων κοι Χρήστος Τορουνίδης και Πολύβιος Τσαλικίδης, οι εκπαιδευτικοί του Γ/σίου και ΓΕ.Λ. Κ. Ποροΐων και γονείς μαθητών.

Στο τέλος της εκδήλωσης η φιλόλογος κ. Μαρία Καραθανάση, που είχε το συντονισμό της εκδήλωσης, μετέφερε τον ενθουσιασμό, τη συγκίνηση και τις ευχαριστίες των τριών συνδιοργανωτών, των Δ/ντών κ. Δημητρίου Αρδανιώτη, του Κ. Εμμανουήλ Κούκκου και της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων της ΔΔΕ Σερρών κας Σοφίας Ευθυμιάδου- Τουλή υπογραμμίζοντας ότι “οι μαθητές και οι μαθήτριες σήμερα έκαναν πράξη αυτό, που ο Καθηγητής Ιστορίας κ. Κων/νος Φωτιάδης, ανέλυσε στην ομιλία του, δηλαδή το δικαίωμα και την υποχρέωση στη μνήμη''.