Σάββατο 8 Απριλίου 2017

Το Ποντιακό παραμύθι "Ο Θόδωρον και το κοκκύμελον" παρουσίασαν οι "Αργοναύτες" Μεσημερίου

Το Ποντιακό παραμύθι "Ο Θόδωρον και το κοκκύμελον" παρουσίασαν οι "Αργοναύτες" Μεσημερίου
Το Ποντιακό παραμύθι "Ο Θόδωρον και το κοκκύμελον" παρουσίασαν οι "Αργοναύτες" Μεσημερίου

Την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017 ο Μορφωτικός Όμιλος Ποντίων Μεσημερίου "Αργοναύτες" παρουσίασε το παραμύθι στην ποντιακή διάλεκτο για μικρούς και μεγάλους "Ο Θόδωρον και το κοκκύμελον" του Κοσμά Τσίναλη στην αίθουσά του στο Μεσημέρι.

Την εκδήλωση προλόγισε η Δέσποινα Στεφανίδου, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων των "Αργοναυτών" Μεσημερίου που αναφέρθηκε στην ποντιακή διάλεκτο ως πρωταρχικό στοιχείο της ταυτότητάς μας και στη σπουδαιότητα του συγκεκριμένου ποντιακού παραμυθιού ως εργαλείου εκμάθησης για τα μικρά και τα νέα παιδιά.

Η νεαρή συγγραφέας Θεοδώρα Ιωαννίδου αναφέρθηκε στην ποντιακή διάλεκτο, στα ιδιώματά της και εξήρε την προσπάθεια του κυρίου Κοσμά Τσίναλη να αφήσει ένα έργο που θα επηρεάσει παρούσες και επόμενες γενιές ν΄αγαπήσουν την παράδοση και την γλώσσα και να καταλάβουν το ανήκειν.


Τέλος ο δάσκαλος και συγγραφέας του "Θόδωρον και το κοκκύμελον" εξήγησε πως έφτασε να ασχοληθεί με τη συγγραφή του παραμυθιού επιθυμώντας να βάλει το δικό του λιθαράκι στη διάσωση της διαλέκτου και της παράδοσης, τη μοναδική ικανότητα της ποντιακής να εκφράζει τα συναισθήματα αγάπης και δεσμών των ανθρώπων και την ανάγκη να είμαστε κοντά στους ηλικιωμένους μας και να προσπαθήσουμε ν' αντλήσουμε από αυτούς τα στοιχεία του πολιτισμού μας και της ιδιαίτερης ταυτότητάς μας.

Τα παιδιά του μεσαίου χορευτικού των "Αργοναυτών" διάβασαν αποσπάσματα από το βιβλίο, χόρεψαν υπό την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου Βασίλη Κυριακίδη και των ήχων της ποντιακής λύρας του Γιώργου Ψωμιάδη.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος ΔΕΥΑΚ Θερμαϊκού Δημοσθένης Πέτκος, τα μέλη του Δ.Σ.της Π.Ο.Ε. Σοφία Προκοπίδου και Νίκος Ασλανίδης, δημοσιογράφοι, ο πρόεδρος του νεοσυσταθέντος ποντιακού συλλόγου Κάτω Σχολαρίου, "Ανέβζηγος αρωθυμία" Νίκος Φερενίδης, η νηπιαγωγός Χαρίκλεια Αναγνώστου και πλήθος μελών και φίλων του συλλόγου.


Επίσης ο Ηλίας Αμανατίδης φοροτεχνικός που μαζί με τον Τάκη Καραπουλουτίδη, τέως πρόεδρο του Μεσημερίου έκαναν χορηγία στους "Αργοναύτες" χρηματικό ποσόν ώστε να αγοραστούν παραμύθια για τα παιδιά των μελών του συλλόγου για να τα χρησιμοποιήσουν στην εκμάθηση της ποντιακής διαλέκτου.

Μια κίνηση συμβολική, εις ανάμνησιν της πρακτικής των προγόνων μας να συντηρούν τα ελληνικά σχολεία στην πατρίδα που ήταν ιδιωτικά και της μεγάλης αξίας που έδιναν στην μόρφωση.

Ακολουθώντας την παιδαγωγική αρχή του Πλουτάρχου: "Το μυαλό δεν είναι δοχείο να το γεμίσεις αλλά σπίρτο να το ανάψεις" προσπαθήσαμε να δώσουμε το έναυσμα στα παιδιά μας ν΄αγαπήσουν και ν΄αναζητήσουν τις ρίζες τους.

Η κοινή προσπάθεια, θ΄αποδώσει καρπούς.