Δευτέρα 1 Μαΐου 2017

Αναβίωσαν τα έθιμα και προσέφεραν $21.000 για την Παναγία Σουμελά

Αναβίωσαν τα έθιμα και προσέφεραν $21.000 για την Παναγία Σουμελά
Από αριστερά διακρίνονται οι Μυροφόρα Καλογερίδου, Κική Ταρασίδου, Κούλα Μαστορίδου, Παρθένα Κατουρτζίδου, Πρόδρομος Μπουικίδης, Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης και Ιφιγένεια Παυλίδου – Οικονόμου

του Δημήτρη Τσάκα

Ο Σύλλογος Ποντίων «Ακρίται» Φιλαδέλφειας το βράδυ του Σαββάτου 22 Απριλίου, διοργάνωσε στην κοινοτική αίθουσα του Αγίου Δημητρίου στο Απερ Ντάρμπι Πενσυλβάνιας την πασχαλιάτικη χοροεσπερίδα, η οποία είχε ως στόχο την αναβίωση των εθίμων του Πάσχα και την οικονομική ενίσχυση του Ιερού Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» Ποντίων Αμερικής και Καναδά.

Η εκδήλωση είναι η τρίτη που διοργανώνει ο Σύλλογος για τον ίδιο σκοπό και συμμετείχαν πάνω από τριακόσιοι ομογενείς οι οποίοι κατάφεραν να συγκεντρώσουν το ποσό των $21.000 το οποίο θα διατεθεί για την αποπληρωμή του δανείου της Ποντιακής Γης στο Νέο Κόσμο, όπως αποκαλούν οι Πόντιοι το Ιερό Ίδρυμα Παναγία Σουμελά.

Πρωτεργάτες αυτής της προσπάθειας ήταν η Ιφιγένεια (Εφη) Παυλίδου-Οικονόμου, πρόεδρος του Συλλόγου, η Παρθένα Κατουρτσίδου, αρωγός του Ιδρύματος και σύζυγος του αείμνηστου Λεόντιου (Λεωνίδα) Κατουρτσίδη και ο Πρόδρομος (Πολ) Μπουϊκίδης, καταπιστευματοδόχος (Trustee) του Ιδρύματος στη Φιλαδέλφεια.

Την εκδήλωση παρουσίασε η πρόεδρος Ιφιγένεια Οικονόμου-Παυλίδου, η οποία αναφέρθηκε στη διαχρονική και αμέριστη στήριξη του συλλόγου «Ακρίται» προς το Ίδρυμα και τόνισε πως αυτή είναι η τρίτη χοροεσπερίδα που πραγματοποιεί ο σύλλογος για τον ίδιο σκοπό.

Αναβίωσαν τα έθιμα και προσέφεραν $21.000 για την Παναγία Σουμελά
Στιγμιότυπο από το ξεφάντωμα των Ποντίων της Φιλαδέλφειας

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Ιδρύματος Δρ Χαράλαμπος Βασιλειάδης, ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, Κώστας Τσιλφίδης και η πρόεδρος της Παμποντιακής Νεολαίας Μυροφόρα Καλογερίδου.

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Δρ Χαράλαμπος Βασιλειάδης, ευχαρίστησε τον τοπικό σύλλογο για την εκδήλωση και ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Ιδρύματος για τους επόμενους μήνες.

Εκτενή αναφορά έκανε στις εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία του Μαΐου, το Ιερό Προσκύνημα και την Πανήγυρη του Δεκαπενταύγουστου, καθώς και το φεστιβάλ Πολιτισμού και Μνήμης.

Το φεστιβάλ, όπως ανέφερε ο Δρ Βασιλειάδης, περιλαμβάνει ποικίλες πολιτιστικές και θεατρικές εκδηλώσεις και θα πραγματοποιηθεί το πρώτο τετραήμερο του Σεπτεμβρίου με αφιλοκερδή συμμετοχή για πρώτη φορά καλλιτεχνών από Ελλάδα και ΗΠΑ κατόπιν πρωτοβουλίας του συλλόγου «Πόντος» του Νόργουοκ, Κονέκτικατ.

Τέλος, δώρισε εικόνες της Παναγίας Σουμελά στους πρωτεργάτες της εκδήλωσης, Παρθένα Κατουρτσίδου, Πρόδρομο Μπουϊκίδη και Ιφιγένεια Παυλίδου ως ένδειξη αγάπης, σεβασμού και εμπιστοσύνης.

Αναβίωσαν τα έθιμα και προσέφεραν $21.000 για την Παναγία Σουμελά
Στιγμιότυπο από το ξεφάντωμα των Ποντίων της Φιλαδέλφειας

Ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, Κώστας Τσιλφίδης, ζήτησε τη στήριξη όλων προς το Ιερό Ίδρυμα και η πρόεδρος της νεολαίας τόνισε την ανάγκη αλλά και τις προοπτικές της Μονής για το μέλλον της νεολαίας ως πυξίδα και φάρος για το έργο τους.

Οι καλλιτέχνες από Ελλάδα Τριαντάφυλλος Πουρσανίδης στο τραγούδι (ο οποίος είναι και αντιδήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης της Θεσσαλονίκης), ο λυράρης Μιχάλης Καλιοντζίδης και η λαϊκή ορχήστρα «Αναμνήσεις» ξεσήκωσαν μικρούς και μεγάλους και το ξεφάντωμα κράτησε και μετά τα μεσάνυχτα.

Όλοι τους συμμετείχαν αφιλοκερδώς και εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για την αφοσίωση των Ποντίων της Φιλαδέλφειας στη διατήρηση των παραδόσεων και για την αγάπη τους για το Ιερό Ίδρυμα Παναγία Σουμελά Ποντίων Αμερικής και Καναδά.

Πηγή: Εθνικός Κήρυξ