Τρίτη, 16 Μαΐου 2017

Τη μνήμη των 353.000 αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, τίμησαν στη Χαρίεσσα

Τη μνήμη των 353.000 αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, τίμησαν στη Χαρίεσσα
Τη μνήμη των 353.000 αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, τίμησαν στη Χαρίεσσα

Την Κυριακή το βράδυ στις 14 Μαΐου 2017 μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα και ανάμεσα σε πλήθος κόσμου έλαβε χώρα η μουσικοποιητική εκδήλωση της Ευξείνου Λέσχης Χαρίεσσας προς τιμή των 353.000 αθώων νεκρών της Γενοκτονίας του ποντιακού Ελληνισμού.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τις ευλογίες του Μητροπολίτη Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας δια στόματος του εκπροσώπου του, αρχιερατικού επιτρόπου πατέρα Κωνσταντίνου. Ακολούθησε η ομιλία του Δρ. Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Α.Π.Θ κ. Κυριάκου Χατζηκυριακίδη «Η Τουρκία ενάντια στους Χριστιανούς» η οποία ήταν καθηλωτική.

Τη σκυτάλη πήρε o δημοσιογράφος της ΕΡΤ3 Γιώργος Γεωργιάδης ο οποίος ανέλαβε την παρουσίαση της εκδήλωσης «Πάθη Ποντίων και Αναστάσιμο Φως» ενώ ακολούθησαν στάσιμα, ωδές, θρήνοι, πανηγυρικοί, λόγοι Αναστάσεως και Εξόδου σε μια αλληλουχία, Έμμετρου Ιάμβου μέσα από εικόνες και αλήθειες για το διαπραχθέν κατά της ανθρωπότητας έγκλημα.

Μια πλειάδα ταλαντούχων καλλιτεχνών, ο Τάκης Βαμβακίδης, ο Αλέξης Παρχαρίδης, ο Χρήστος Ακριτίδης, ο Φάνης Κουρουκλίδης, ο Δημήτρης Ακριτίδης, ο Λεωνίδας Γεωργιάδης, ο Δημήτρης Μιτρούλης που απογείωσαν συναισθητικά με τις ερμηνείες τους το πολυπληθές κοινό και το ταξίδεψαν με τα «μάτια της ψυχής» στα Άγια χώματα του Πόντο. Μικροί και μεγάλοι με δάκρυα στα μάτια και κρατώντας αναμμένα κεριά στα χέρια, κράτησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των Ηρώων αγωνιστών του Πόντου, που θυσιάστηκαν για την Πατρίδα, την Πίστη, την Οικογένεια, την Ελευθερία. Η εκδήλωση κορυφώθηκε με τον χορό Σέρα που σκόρπισε ρίγη συγκίνησης διαπερνώντας τις ψυχές όλων. Μετά το πέρας της εκδήλωσης προσφέρθηκε στον κόσμο παραδοσιακός ποντιακός τανωμένος σορβάς και κόκκινο κρασί στη Μνήμη των Θυμάτων της θηριωδίας.


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αρχιερατικός Επίτροπος Ειρηνουπόλεως πατέρας Κωνσταντίνος, ο πατέρας Γκέσιος Χρήστος, ο πατέρας Τσουφλίδης Βασίλειος, ο βουλευτής Ημαθίας κ. Βεσυρόπουλος Απόστολος, ο πρώην βουλευτής κ. Φωτιάδης Ηλίας, ο Περιφερειακός σύμβουλος Ν. Ημαθίας & Πρόεδρος της ΑΝΗΜΑ κ. Τεληγιαννίδης Θεόφιλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας κ. Παρθενόπουλος Ιωάννης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Πασχούλα Χρύσα, κ. Τζουβάρας Βασίλειος, κ. Τσαγγαλίδου Νόπη, κ. Γαιτανίδης Θεόδωρος, κ. Αραμπατζή Στέλλα, οι πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Νάουσας κα Καλπαξίδου Σοφία, Τ.Κ. Κοπανού κ. Στογιάννης Χρήστος, Τ.Κ, Αγγελοχωρίου κ. Σπαθόπουλος Αθανάσιος, Τ.Κ, Πολυπλατάνου κ. Πρόιος Χρήστος, ο Διοικητής του πυροσβεστικού σώματος Νάουσας κ. Μπαλαμούτης Νικόλαος, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Νάουσας κ. Μαυρογιώργος Δημήτριος, η Πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ, κ. Λαζαρίδου Δέσποινα, ο Λαογράφος κ. Παναγιωτίδης Γιώργος, η κα. Χαρίση Αντωνία, ο κ. Παπαδόπουλος Δημήτριος, η κ. Τομπουλίδου Ελένη, παραγωγός ποντιακών εδεσμάτων, ο Μορφωτικός Σύλλογος Ν. Νικομήδειας “Αριστοτέλης”, ο Σύλλογος Ποντίων Αλεξάνδρειας,  ο Σύλλογος Ποντίων  Ακρολίμνης, ο  Σύλλογος Ποντίων Λουτροχωρίου “Αριστοτέλης”, ο Σύλλογος Ποντίων Σεβαστιανών “Πυρρίχιος”, ο Σύλλογος Ποντίων Ριζού, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδοχωρίου οι “Κομνηνοί”, o Πολιτιστικός σύλλογος Αγ. Γεωργίου, η Εύξεινος Λέσχη Επισκοπής, η Εύξεινος Λέσχη Νάουσας, η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας, η Εύξεινος Λέσχη Μαρίνας η “Ρωμανία”, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πατρίδας “Ευστάθιος Χωραφάς”, ο Σύλλογος Ποντίων Κρ. Βρύσης, ο Ποντιακός Σύλλογος Έδεσσας “Θεόδωρος Γαβράς”, o Μορφωτικός σύλλογος Κάμπου Νάουσας και ο Σύλλογος Γευσιγνωσίας και Γαστρονομίας Ν. Ημαθίας.