Δευτέρα, 1 Μαΐου 2017

Αναβίωσε το ταφικό έθιμο η Εύξεινος Λέσχη Χαρίεσσας

Αναβίωσε το ταφικό έθιμο η Εύξεινος Λέσχη Χαρίεσσας
Αναβίωσε το ταφικό έθιμο η Εύξεινος Λέσχη Χαρίεσσας

Με ευλάβεια, σεβασμό και τις ευλογίες του Μητροπολίτη Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων αναβίωσε την Κυριακή του Θωμά στις 23 Απριλίου 2017 για δεύτερη χρονιά η Εύξεινος Λέσχη Χαρίεσσας το «Ταφικό Έθιμο». Ένα έθιμο που έχει αρχαιοελληνικές ρίζες και συνδεδεμένο άρρηκτα με την Ποντιακή παράδοση γεγονός που φανερώνει την πίστη του Ποντιακού λαού στην χριστιανική αντίληψη για την ανάσταση των νεκρών και το σεβασμό και την τιμή προς εκείνους.

Ο εφημέριος του χωρίου πατέρας Χρήστος τέλεσε τρισάγιο υπέρ όλων των κεκοιμημένων, ενώ όλοι μαζί οι παρευρισκόμενοι έψαλλαν το «Αιωνία τους η Μνήμη». Ρίγη συγκίνησης προκάλεσε το «Αναστορώ», που τραγούδησε η Νίκη Παραστατίδου στη μνήμη των νεκρών. Σε όλους τους παρευρισκόμενους προσφέρθηκαν εδέσματα και κόκκινο κρασί, ενώ την εκδήλωση τίμησαν ο Σύλλογος Ποντίων Έδεσσας Αγ. Γαβράς, ο Σύλλογος Ποντίων Αλεξάνδρειας, ο Σύλλογος Ποντίων Μελίκης.


«Ανάσταση στις ψυχές των ανθρώπων που χάσαμε. Ανάσταση στις ψυχές των ορθόδοξων χριστιανών που με βία άφησαν την τελευταία τους πνοή στα άγια χώματα του Πόντου».

Επίσης με παρουσία όλων των τμημάτων της τίμησε η Εύξεινος Λέσχη Χαρίεσσας τον εορτασμό της μητέρας Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής. Παρά το τσουχτερό κρύο, τα παιδιά της Λέσχης έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους παρουσιάζοντας ένα ολοκληρωμένο και πολυσύνθετο πρόγραμμα παντρεύοντας αρμονικά το τμήμα λύρας, την χορωδία με τα χορευτικά, όπου δικαίως ενθουσίασε το κοινό και απέσπασε το θερμό χειροκρότημα όλων. Στο τέλος της εκδηλώσεις όπως κάθε χρόνο μοιράστηκαν στον κόσμο ποντιακά εδέσματα, ενώ για πρώτη χρονιά στον χώρο υπήρχε περίπτερο «Μνήμη μου σε λένε Πόντο» σημείο αναφοράς του Ποντιακού Πολιτισμού.