Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Ένα αφιέρωμα κι ένα χρονικό για τη Γη του Πόντου

Ένα αφιέρωμα κι ένα χρονικό για τη Γη του Πόντου
Ένα αφιέρωμα κι ένα χρονικό για τη Γη του Πόντου

Ομιλίες απαγγελίες, τραγούδι αλλά και συγκίνηση είχε το τιμητικό αφιέρωμα στον δημοσιογράφο, θεατρικό συγγραφέα και λογοτέχνη Δημήτρη Ψαθά που διοργάνωσε το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Ψαθά τη Δευτέρα 8 Μαΐου 2017. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς παρουσιάστηκε το βιβλίο «Γη του Πόντου», το χρονικό της Μικρασιατικής καταστροφής. 

Αγαπημένες προσωπικότητες από τον χώρο των γραμμάτων και της τέχνης έλαβαν μέρος στο αφιέρωμα αυτό. Οι ηθοποιοί Δήμητρα Παπαδοπούλου, Δέσποινα Στυλιανοπούλου Κώστας Κόκλας, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Τάσος Ράμσης αλλά και η κόρη του συγγραφέα Μαρία Ψαθά διάβασαν αποσπάσματα από το βιβλίο καθώς και ένα χαιρετισμό του συγγραφέα ενώ οι ομιλητές Κώστας Γεωργουσόπουλος, Γιώργος Λεονταρίτης και Φανή Πετραλιά μίλησαν για την πολυσχιδή προσωπικότητα του Δημήτρη Ψαθά.

Ένα αφιέρωμα κι ένα χρονικό για τη Γη του Πόντου

Η Δέσποινα Βανδή - ομολογουμένως μια απρόβλεπτη παρουσία - «δικαιολόγησε» τη συμμετοχή της σε μια εκδήλωση στην Ένωση Συντακτών τιμητική στο πρόσωπο του Δημήτρη Ψαθά με την ευκαιρία της παρουσίασης του ιστορικού αυτοβιογραφικού χρονικού του με τίτλο: «Γη του Πόντου». Όπως είπε, η πρώτη φορά που άκουσε για το βιβλίο αυτό ήταν από το στόμα της πεθεράς της στο χωριό του άντρα της Ντέμη Νικολαϊδη «Πεύκα», στην Αλεξανδούπολη, το μέρος όπου ο Δημήτρης Ψαθάς παρουσίασε για πρώτη φορά το βιβλίο του «Γη του Πόντου» το 1966 μόλις πρωτοκυκλοφόρησε, στον εκεί «Σύλλογο Ποντίων Αλεξανδρούπολης». Μάλιστα ο ίδιος ο Δημήτρης Ψαθάς περιγράφει τις εντυπώσεις του από την επίσκεψη του στο χωριό «Πεύκα» σε χρονογράφημά του στα «Νέα» και μιλά για την γνωριμία του με την οικογένεια Νικολαΐδη!!!

Η βραδιά περιλάμβανε και μουσική: Ο τραγουδιστής, από τη νεότερη γενιά των Ποντίων καλλιτεχνών, Κώστας Αγέρης, τραγούδησε ένα αγαπημένο Ποντιακό τραγούδι του ξεριζωμού και της ξενιτιάς, «Την πατρίδα μ΄ έχασα», και το «Για πού το 'βαλες καρδιά μου» (που το αφιέρωσε στην μνήμη του Δημήτρη Ψαθά).