Παρχάρια: Μια παράδοση που καλά κρατεί |
του Διονύση Βοργιά
Το έθιμο των Παρχαρίων καλά κρατεί στη Ροδόπη, καθώς ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Ροδόπης «Η Τραπεζούντα» μερίμνησε σχετικά και διοργάνωσε για 16η συνεχή χρονιά τις εκδηλώσεις «Παρχάρια 2017» στην περιοχή του οχυρού της Νυμφαίας.
Σύλλογοι από όλη τη Βόρεια Ελλάδα και από τη Βουλγαρία, έδωσαν το "παρών" στο ολοήμερο γλέντι που στήθηκε την Κυριακή 7 Μαΐου. Η διαδρομή προς τον χώρο αναψυχής μπορεί να ήταν κουραστική, όμως το γλέντι που είχε στήσει ο σύλλογος δεν άφησε κανέναν απογοητευμένο και ...άξιζε την κούραση. Παρόλα αυτά, λόγω κρίσης, οι συμμετοχές δεν ήταν τόσες πολλές όσο τα παλιότερα χρόνια.
Τους καλεσμένους υποδέχθηκε με χαμόγελο και πολύ χορό ο τέως πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Ν. Ροδόπης «Η Τραπεζούντα» Γιάννης Νικολαϊδης και όλα τα μέλη του συλλόγου. Πρώτα, όμως, έγινε η εντυπωσιακή αρχή της εκδήλωσης, με τα χορευτικά σχήματα να ...παρελαύνουν ένα-ένα από την εκκλησία προς τον ανοιχτό χώρο, χορεύοντας όλα μαζί χέρι-χέρι, συνθέτοντας μια εικόνα πραγματικά εντυπωσιακή. Σύλλογοι Ποντίων από Αμυγδαλεώνα, Αμησσιανά, Κρυονέρι, Ζυγό, Καβάλα, Δράμα και αλλού, σύλλογος Αρμενίων Κομοτηνής, από διάφορους οικισμούς της Ροδόπης, κι από το Κίρτζαλι, όλοι τους χόρεψαν παραδοσιακά. Εκεί και η χορωδία φωνές Θράκης, από την Αλεξανδρούπολη.
Ο χορός φυσικά πλαισιώθηκε και από τραγούδι, κυρίως από τον Μπάμπη Ιωακειμίδη και τον Γιώργο Παπαγιαννίδη. Στη λύρα ήταν ο Τάσος Πετρόπουλος, στο αγγείο ο Γιώργος Μοσκοφίδης, ο Νίκος Σακίδης στα κρουστά, ο Κώστας Σαββίδης στα πλήκτρα, ο Νικόλαος Καλογερίδης στο νταούλι, ο Κυριάκος Γερμανίδης στην λύρα και το τραγούδι, Θεόδωρος Νικηφορίδης και Ηρακλής Κατηγκαρίδης στο ζουρνά, Αβραάμ Φωτιάδης στο νταούλι, κ.ά. Το γλέντι ξεκίνησε το πρωί και ολοκληρώθηκε περί τις 18:00.
"Η διοργάνωση στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία και είχαμε περισσότερες συμμετοχές από ό,τι προσδοκούσαμε", μας αναφέρει ο κος Νικολαΐδης, ο οποίος μας μιλάει για την παράδοση των Παρχαρίων και τη διαχρονική εκδήλωση του συλλόγου: "Η προσπάθεια διεξαγωγής των Παρχαρίων ξεκίνησε το 2002 ως μια προσπάθεια να φέρουμε ξανά τον παραδοσιακό χορό στο φυσικό του περιβάλλον που είναι ο ορεινός και τραχύς όγκος, όπως στον Πόντο. Έτσι και στον Πόντο ο ορεινός όγκος γέμιζε ζωή, τόσο για τις ανάγκες των κτηνοτρόφων και των παραγωγών, όσο και ως παραθεριστικά κέντρα.
Σε άλλες περιοχές αυτή η παράδοση δεν σταμάτησε ποτέ, όπως στην Κοζάνη, όπου η παράδοση συνεχίζεται κάθε χρόνο από το '22 που εγκαταστάθηκαν εκεί οι Πόντιοι. Η ίδια παράδοση συνεχίζεται και σήμερα στον Πόντο και πραγματικά είναι όμορφες γιορτές, γιατί μας φέρνουν κοντά στη φύση".
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο ότι προσφέρουν το γλέντι δωρεάν. "Αν δεν απατώμαι δεν υπάρχει άλλο κάλεσμα, στην Θράκη, σε ορεινό όγκο. Άρα είναι η μοναδική γιορτή που καλεί τον λαό, εντελώς δωρεάν πλην των απαραίτητων εξόδων για βενζίνη, να έρθει και να γλεντήσει με παραδοσιακή μουσική, να γευτεί παραδοσιακή γαστρονομία και να γνωρίσει την ομορφιά και την ιστορία του τόπου, γιατί εδώ υπάρχει και το οχυρό της Νυμφαίας", είπε. Και του χρόνου!
Πηγή: Χρόνος