Θεσσαλονίκη: κοινή απαίτηση η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου |
Με δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις, αλλά με κοινή απαίτηση την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, μέλη Ποντιακών Ομοσπονδιών τίμησαν απόψε μαζικά στη Θεσσαλονίκη την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.
Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας (ΠΟΕ) πραγματοποίησε συγκέντρωση στην πλατεία Αγίας Σοφίας, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Ποντίου. Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η Κύπρια ευρωβουλευτής και ακτιβίστρια, Δρ. Ελένη Θεοχάρους, η οποία χαρακτήρισε έγκλημα την μη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. «Πρέπει να αγωνιζόμαστε νύχτα και μέρα ώστε να μην ξεχαστούν οι μνήμες των 353.000 άταφων νεκρών Ελλήνων του Πόντου, να αναγνωρίσει η Τουρκία τη Γενοκτονία των Ποντίων και να απολογηθεί γι' αυτή» ανέφερε. «Σήμερα -πρόσθεσε- δείχνουμε ότι ο Πόντος ζει και θα ζει στους αιώνες».
Παρόντες στην εκδήλωση είναι μεταξύ άλλων οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Μάρδας και Μάρκος Μπόλαρης, οι βουλευτές της ΝΔ, Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης και Θόδωρος Καράογλου, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, Λάζαρος Κυρίζογλου, ο πρώην βουλευτής Γιώργος Ορφανός, ο περιφερειακός σύμβουλος, Χάρης Αηδονόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι, Κωνσταντίνος Ζέρβας και Μάκης Κυριζίδης και ο πρώην Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων, Στράτος Σιμόπουλος.
Σε χαιρετισμούς που απηύθυναν και αναφερόμενοι στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ο πρόεδρος της ΠΟΕ, Χρήστος Τοπαλίδης, έκανε λόγο για «απαράδεκτο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», ενώ ο πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΙΣΥΠΕ), Γιώργος Παρχαρίδης, τόνισε ότι η μη αναγνώρισή της από την Τουρκία αποτελεί «απροκάλυπτη παραχάραξη της Ιστορίας». «Η 19η Μαΐου αφορά το παρόν και το μέλλον, διότι 353.000 ψυχές περιμένουν τη δικαίωσή τους» είπε στο χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, υπογραμμίζοντας ότι «ενωμένοι θα πρέπει να παλέψουμε με τις σιωπές…».
Μετά το πέρας της εκδήλωσης κι αφού εγκρίθηκε δια βοής ψήφισμα ακολούθησε πορεία -μέσω των οδών Εγνατία, Ιασωνίδου και Αγίου Δημητρίου- προς το Τουρκικό Προξενείο.
Την ίδια ώρα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) διοργάνωσε συγκέντρωση μνήμης στην Πλατεία Αριστοτέλους και στη συνέχεια ξεκίνησε πορεία μέσω της παραλιακής Λεωφόρου Νίκης με κατάληξη στο Λευκό Πύργο, όπου στρατιώτες του Γ' Σώματος Στρατού έκαναν υποστολή της ελληνικής σημαίας σε ένδειξη πένθους, ενώ παραδοσιακά συγκροτήματα χόρεψαν ποντιακούς χορούς. Στην εκδήλωση συμμετείχε και η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων του νομού Θεσσαλονίκης.
Σε δηλώσεις της, η πρόεδρος της ΠΟΠΣ Χριστίνα Σαχινίδου, σημείωσε ότι «διεκδικούμε το δικαίωμα στη μνήμη», ενώ έκανε λόγο για ιστορικό χρέος και καθήκον να συνεχιστεί ο αγώνας μέχρι τη δικαίωση και την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από την Τουρκία.
Στις δύο εκδηλώσεις παραβρέθηκαν βουλευτές και πρώην βουλευτές, πολιτευτές, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας, μέλη ποντιακών συλλόγων και σωματείων κ.ά.
Πηγή: Enikos - Φωτο: Proto Thema