Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

Πόντος σημαίνει και ...επιστήμη

Πόντος σημαίνει και ...επιστήμη
Πόντος σημαίνει και ...επιστήμη

του Διονύση Βοργιά

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι Πόντιοι τον 19ο αιώνα δημιούργησαν από το μηδέν, έγιναν επιστήμονες, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, άνθρωποι του πνεύματος, που με τη ζωή και το έργο τους αναδείκνυαν τις αξίες του ελληνισμού.

Την ...επιστημονική διάσταση του Πόντου δεν ξεχνά ο Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας "Ο Εύξεινος Πόντος", που την Κυριακή 7 Μαΐου φέρνει στην Κομοτηνή διακεκριμένους ομιλητές. "Οι εισηγήσεις πραγματοποιούνται από καταξιωμένους ανθρώπους, ερευνητές και επιστήμονες. Πραγματικά έχω εντυπωσιαστεί από το περιεχόμενό τους", σχολιάζει ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Στέλιος Νικολάου, ο οποίος μιλάει για το τριμελές περιεχόμενο της ημερίδας και το χρέος του συλλόγου να προάγει την επιστήμη και τον πολιτισμό. "Η εκδήλωση δεν είναι ...εύπεπτη, αλλά επιστημονική και επιμορφωτική, κάτι που ζητούσαν και τα μέλη μας.

Η ημερίδα θα περιλαμβάνει εισηγήσεις σε τρεις άξονες του ποντιακού πολιτισμού, τον χορό, την ενδυμασία και την μουσική, μέσα από τις διαλέξεις καταρτισμένων επιστημόνων και ερευνητών του λαϊκού μας πολιτισμού. Παράλληλα, υπάρχει παράλληλη έκθεση ποντιακής ενδυμασίας. Σαν σύλλογος έχουμε χρέος να μην προβάλλουμε μόνο χορευτικές εκδηλώσεις, αλλά κι επιμορφωτικές, που δίνουν ερεθίσματα στον κόσμο και βοηθούν τους νέους να αναπτύσσουν τις αξίες του ποντιακού ελληνισμού", μας πληροφορεί. Στη συνέχεια, δεν ξεχνάει να μνημονεύσει κανέναν από τους ομιλητές, τους οποίους σας παραθέτουμε παρακάτω, μαζί με το πλήρες πρόγραμμα κι ό, τι άλλο χρειάζεται να γνωρίζετε για την ημερίδα.

Την επομένη, Δευτέρα 8 Μαΐου στις 21:00, υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση για τη συναυλία των Ματθαίου και Κωνσταντίνου Τσαχουρίδη, στην πλατεία Ειρήνης.

Πηγή: Ο Χρόνος

Σχετικά θέματα