Εκδήλωση της ΔΙΣΥΠΕ στη Βουλή των Λόρδων για τη διεθνοποίηση της Γενοκτονίας |
Ένα μακροσκελές δελτίο τύπου εξέδωσε η ΔΙΣΥΠΕ σχετικά με την εκδήλωση που πραγματοποίησε στο Λονδίνο με σκοπό τη διεθνοποίηση της Γενοκτονίας. Στο δελτίο τύπου αναφέρει σχετικά:
Η Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων σε συνεργασία με τον Λόρδο Stone του Blackheath πραγματοποίησε την Τετάρτη 24 Μαΐου την εκδήλωση ‘The destruction of an ancient civilisation: the Genocide of the Greeks of the Ottoman Empire’. Η εκδήλωση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Cholmondeley της Βουλής των Λόρδων. Συνεπεία όμως της τρομοκρατικής επίθεσης στο Manchester και της καταστάσεως επιφυλακής για λόγους υψίστης ασφαλείας, που επιβλήθηκε στη χώρα, το πρωί της Τετάρτης 24 Μαΐου ανακοινώθηκε η αναστολή των δραστηριοτήτων του Βρετανικού Κοινοβουλίου, με αποτέλεσμα να ζητηθεί από της υπηρεσίες της Βουλής των Λόρδων η ακύρωση της εκδήλωσης. Την ενημέρωση της οργανωτικής επιτροπής για την διαμορφούμενη κατάσταση, ακολούθησε έντονη κινητοποίησή της προκειμένου η εκδήλωση να πραγματοποιηθεί σε διαφορετικό χώρο, παρακείμενο του Κοινοβουλίου. Τελικά, με τη συνδρομή του Λόρδου Stone και τη συνεργασία των υπηρεσιών της Βουλής των Λόρδων η οργανωτική επιτροπή κατάφερε να εξασφαλίσει για την εκδήλωση αίθουσα στο Church House Westminster Conference Centre.
Η πραγματοποίηση της εκδήλωσης στο Church House επέφερε μία σειρά συμβολισμών σχετικών με τη βαρβαρότητα και την επιμονή μας ενάντια στην τρομοκρατία, καθώς σε αυτό το κτήριο συνεδρίαζαν τα μέλη του Βρετανικού Κοινοβουλίου, μετά τον βομβαρδισμό του κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ στον ίδιο χώρο συγκλήθηκε η πρώτη συνέλευση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Παρά την αναστάτωση που προκάλεσε η αρχική αβεβαιότητα σχετικά με την πραγματοποίησή της, η εκδήλωση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και η προσέλευση των προσκεκλημένων ξεπέρασε κάθε θετική πρόβλεψη. Τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων εκπροσώπησε ο Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, Γεώργιος Βαρεμένος. Στην εκδήλωση επίσης παρευρέθηκαν ο Δημήτριος Καραμήτσος-Τζιράς Πρέσβης της Ελλάδος στο Ηνωμένο Βασίλειο, η βουλευτής Νίνα Κασιμάτη και ο γενικός γραμματέας της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε. και βουλευτής Γιάννης Αντωνιάδης, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρης Πλευράκης, ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου Ευριπίδης Ευρυβιάδης, εκπρόσωποι της Ελληνικής και Κυπριακής Πρεσβείας, Στρατιωτικοί Ακόλουθοι, εξέχοντα μέλη της ελληνικής κοινότητας του Λονδίνου, η ηγεσία και μέλη της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε., μέλη ποντιακών σωματίων από τη Γερμανία, την Αμερική και την Αυστραλία και σύσσωμο το Δ.Σ. του νεοϊδρυθέντος Συλλόγου Ποντίων Ηνωμένου Βασιλείου. Δυστυχώς, περιορισμένη ήταν η εκπροσώπηση του πολιτικού χώρου της Μεγάλης Βρετανίας καθώς, ως συνέπεια της τρομοκρατικής επίθεσης τα πολιτικά κόμματα ανακοίνωσαν αναστολή των προεκλογικών τους δράσεων και αποχή των μελών του Κοινοβουλίου από δημόσιες εμφανίσεις.
Συντονιστής της εκδήλωσης είχε ορισθεί ο δημοσιογράφος Λάμπης Τσιριγωτάκης, οι αυξημένες επαγγελματικές υποχρεώσεις, του οποίου ωστόσο, εξαιτίας της επίθεσης στο Μάντσεστερ, τον ανάγκασαν να αποχωρήσει πριν την ολοκλήρωσή της. Τον ρόλο του κυρίου Τσιριγωτάκη ανέλαβε το μέλος της οργανωτικής Επιτροπής, Χαράλαμπος Κωτίδης.
Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε. ομότιμος καθηγητής Γεώργιος Παρχαρίδης. Ο κύριος Παρχαρίδης ξεκίνησε δηλώνοντας τη συμπάθειά του στις οικογένειες των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσής στο Μάντσεστερ, στην Κυβέρνηση και το λαό της Μεγάλης Βρετανίας. Συνέχισε δηλώνοντας πως η διεθνοποίηση του ζητήματος της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολής είναι ένας από τους καταστατικούς στόχους της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε. και αίτημα των απανταχού ποντίων. Η εκδήλωση σχεδιάσθηκε και οργανώθηκε, προκειμένου να εκπληρώσει αυτό τον σκοπό, να ενημερώσει δηλαδή το κοινό, προκειμένου να γίνει αντιληπτό, πως η αναγνώριση παρελθουσών Γενοκτονιών οδηγεί στην πρόληψη των εγκλήματων κατά της ανθρωπότητας και συμβάλει στην ειρηνική διαβίωση των ανθρώπινων κοινωνιών.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης επιστήμονες από τον διεθνή ακαδημαϊκό χώρο παρουσίασαν εισηγήσεις που αφορούν στα ιστορικά γεγονότα και στην πολίτικη και ανθρωπολογική προσέγγιση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολής. Ειδικότερα, η ομότιμη καθηγήτρια Tessa Hofmann-Savvidis στην εισήγησή της ‘Genocide in three phases: The Case of the Greek Orthodox Christians in the Ottoman Empire (1912-1922)’, αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα, που αφορούν στη Γενοκτονία των Ελλήνων. Η Dr Pamela Steiner, συνεργάτης του Κέντρου Υγείας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ και διευθύντρια του Σχεδίου Διακοινοτικής Εμπιστοσύνης. στην εισήγησή της ‘Collective Traumatization and Unresolved Conflicts’ αναφέρθηκε στο συλλογικό τραύμα που επιφέρει είτε η τέλεση, είτε η επιβίωση μίας Γενοκτονίας στον θήτη και στο θύμα. Ο Διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Princeton Νίκος Μιχαηλίδης, στην εισήγησή του ‘Genocide Recognition and the Prospect of Democracy in Turkey’, αναφέρθηκε στον αρνητικό αντίκτυπο στο πλαίσιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας που έχει στο σύγχρονο Τουρκικό κράτος η άρνηση του Γενοκτονικού παρελθόντος του. Επιπλέον ανέπτυξε τα οφέλη, που θα επέφερε η αναγνώριση της Γενοκτονίας που τελέστηκε από τους Νεοτούρκους. Τον καθηγητή και διευθυντή της Σχολής Διπλωματίας και Διεθνών Σχέσεων της Γενεύης, Colum Murphy, ο οποίος αναγκάσθηκε να αποσύρει τη συμμετοχή του στην εκδήλωση για λόγους υγείας, αντικατέστησε η Δρ Καλλιόπη Ιωαννίδου, η οποία στην εισήγησή της ‘The unrecognized Pontian genocide in the light of International Law and the ongoing cultural genocide and post-traumatic stress symptomatology among first and second-generation Greek genocide survivors of Pontos’ εξέτασε τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολής, υπό το πρίσμα του Διεθνούς Δικαίου. Επιπλέον αναφέρθηκε στη συνεχιζόμενη πολιτισμική Γενοκτονία και το μετατραυματικό σοκ των επιζώντων της Γενοκτονίας και των απογόνων τους. Τους ευχαριστούμε όλους για τη συνεισφορά του ακαδημαϊκού λόγου τους και τη συμβολή τους στην επιτυχία της εκδήλωσης.
Εκτός των εισηγήσεων, η οργανωτική επιτροπή, προκειμένου να παρουσιάσει συνολικά το θέμα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολής ετοίμασε, ειδικά για την εκδήλωση και προέβαλε τρία συνοπτικά βίντεο. Στο πρώτο από αυτά έγινε αναφορά στον ορισμό του όρου Γενοκτονία από τον εμπνευστή του, πολωνικής καταγωγής, εβραίο δικηγόρο Raphael Lemkin, στην υιοθέτησή του από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το 1948. Επιπλέον, παρουσιάστηκαν μαρτυρίες επιζησάντων της Γενοκτονίας και ο αγώνας των σύγχρονων ελλήνων ποντιακής καταγωγής για την αναγνώρισή της. Στο δεύτερο βίντεο προβλήθηκαν αποκόμματα αγγλόφωνων εφημερίδων, που εκδίδονταν κατά την διάρκεια της Γενοκτονίας, προκειμένου να ενημερώσουν τη διεθνή κοινότητα για τις φρικαλεότητες, που υπέφερε ο Ελληνισμός του Πόντου και της Μικρά Ασίας. Το τρίτο βίντεο περιλάμβανε συνεντεύξεις ακαδημαϊκών σχετικά με τα γεγονότα της Γενοκτονίας και τη διδαχή της ιστορίας στην ανθρωπότητα.
Το τελευταίο βίντεο με τίτλο ‘Είμαστε αυτοί, που επέζησαν’ (We are those who survived) είναι μία παραγωγή της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων και στην ουσία πρόκειται για μία ταινία μικρού μήκους, που πραγματοποιήθηκε ειδικά προκειμένου να προβληθεί στην εκδήλωση. Η ταινία παρουσιάζει με εικαστικά μέσα μαρτυρίες θυμάτων και επιζησάντων της Γενοκτονίας. Για την παραγωγή της εργάστηκε Φίλιππος Τσαουσέλης, ο οποίος εκτός των άλλων, τη σκηνοθέτησε και επέλεξε τα κείμενα, ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, τον οποίο ευχαριστούμε για τη φιλική του συμμετοχή και τη συμβολή του με αυτό τον τρόπο στον αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας, οι ηθοποιοί Δημοσθένης Ξυλαρδιστός, Ελένη Κιλινκαρίδου και Γιάννης Κοσμίδης. Το μοντάζ έκανε ο Θανάσης Σπυρόπουλος και τον ήχο και το μιξάζ ο Φώτης Δάββος. Στην επιλογή των κείμενων συμμετείχε η Ελένη Μεντεσίδου και τη μετάφρασή τους στα Αγγλικά έκανε η Κέλλυ Πιλαλίδου.
Στο περιθώριο της εκδήλωσης παρουσιάσθηκε η εικαστική έκθεση Misplased, στην οποία συμμετείχαν οι καλλιτέχνες Eliza Tamo και Dafna Talmor. Η έκθεση ενώνει δύο καλλιτέχνιδες, που χρησιμοποιούν τη φωτογραφία και το κολάζ προκειμένου να δημιουργήσουν εικόνες μνήμης. Το εικαστικό αποτέλεσμα συνίσταται σε εικόνες, που επιχειρούν να χαρτογραφήσουν τη σχέση μεταξύ ιστορίας, χρόνου και τόπου.
Την εκδήλωση έκλεισε ο Λόρδος Stone του Blackheath, ο οποίος πρότεινε την εντατικοποίηση των ενεργειών στη Μεγάλη Βρετανία για τη προβολή του πλούσιου πολιτισμού των Ελλήνων του Πόντου. Ο ίδιος, αφού ευχαρίστησε την οργανωτική επιτροπή για τον ενθουσιασμό και την αποτελεσματικότητά της, δεσμεύτηκε πως θα εισηγηθεί τη συγκρότηση στη Βουλή των Λόρδων επιτροπής (all parliamentary group), που θα αφορά στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολής.
Η Βουλή των Λόρδων προσέφερε στους καλεσμένους κατά την αποχώρησή τους ένα αναμνηστικό δώρο. Εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής προσφέρθηκαν dvd του ντοκιμαντέρ του ‘Τα Χνάρια των Αργοναυτών» και μπουκετάκια Αμάραντων, ως σύμβολο της αμάραντης μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας και του ακούραστου αγώνα για την Αναγνώρισή της.
Στόχος της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε. ήταν η εκδήλωση να ενημερώσει τα μέλη του Βρετανικού Κοινοβουλίου και της Ελληνικής Κοινότητας του Λονδίνου για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολής, να τους ευαισθητοποιήσει σχετικά και να θέσει στέρεες βάσεις στον αγώνα της αναγνώρισης του εγκλήματος της Γενοκτονίας στη Μεγάλη Βρετανία. Με το πέρας της εκδήλωσης και την επιτυχία της θεωρούμε πως ο στόχος αυτός επετεύχθη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η ουσιαστική παρουσία μας στη Μεγάλη Βρετανία είναι η αφετηρία των ενεργειών μας στη χώρα προκειμένου να επιτύχουμε τον τελικό στόχο, που δεν είναι άλλος από την αναγνώριση. Σε αυτό έχουμε πλέον συνοδοιπόρους μέλη της Βουλής των Λόρδων και εξέχοντα μέλη της ελληνικής κοινότητας. Τους ευχαριστούμε όλους για το ενδιαφέρον και την εμπιστοσύνη και είμαστε βέβαιοι πως η σύμπραξή μας θα φέρει σύντομα θετικά αποτελέσματα, που θα αποτελέσουν φάρο ανθρωπισμού σε μία εποχή, που η ανθρωπότητα κατακλύζεται από πράξεις βαρβαρότητας.
Τίποτε από τα ανωτέρω δεν θα συνέβαινε, αν η κυρία Ανθή Θειοπούλου δεν αναζητούσε το μέλος της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε. Γεώργιο Βαρυθιμιάδη και δεν του εξέφραζε την βούληση του Λόρδου Stone να ασχοληθεί με τη Γενοκτονία των Ελλήνων. Ευχαριστούμε επομένως εκ βάθους καρδίας την κυρία Θειοπούλου και κυρίως τον Λόρδο Stone, ο οποίος σε όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας της εκδήλωσης συνεισέφερε τα μέγιστα με τον νεανικό ενθουσιασμό και την οξυδέρκειά του. Θεωρούμε πλέον τον Λόρδο Stone συνοδοιπόρο μας και υπέρμαχο στο αγώνα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολής στη Μεγάλη Βρετανία.
Η πραγματοποίηση της εκδήλωσης ‘The destruction of an ancient civilisation: the Genocide of the Greeks of the Ottoman Empire’ είναι το προϊόν συστηματικής ομαδικής εργασίας ενός συνόλου ατόμων, που δούλεψε αποτελεσματικά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι βάσεις της συνεργασίας με το περιβάλλον του Λόρδου Stone και το Βρετανικό Κοινοβούλιο τέθηκαν στις πρώτες επαφές του Συντονιστή της Επιτροπής Γενοκτονίας της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε. Αλέξανδρου Εφραιμίδη με το περιβάλλον του Λόρδου. Στο εξής και κυρίως μετά τον επαναπροσδιορισμό της ημερομηνίας πραγματοποίησης της εκδήλωσης συγκροτήθηκε μία ευρεία ομάδα εργασίας, η οποία έφερε σε πέρας όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου η εκδήλωση να στεφθεί με επιτυχία. Στην οργανωτική επιτροπή κλήθηκαν να συμμετάσχουν, εκτός από τον Αλέξανδρο Εφραιμίδη, το μέλος του Δ.Σ. της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε. Ελένη Μεντεσίδου, ο Χαράλαμπος Κωτίδης, πρώην μέλος του Δ.Σ. της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε., η Περιστέρα Πεϊδου και η Έλενα Αθανασιάδη, η οποία έκτος των άλλων υπήρξε για μήνες η ειδική εντεταλμένη μας στο Βρετανικό Κοινοβούλιο. Η οργανωτική επιτροπή εργάστηκε συστηματικά και αποτελεσματικά, ξεπερνώντας αντικειμενικές δυσκολίες και κακές προβλέψεις, μένοντας προσηλωμένη στο στόχο της. Η πραγματοποίηση της εκδήλωσης δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη συνεισφορά κάθε ενός από τα μέλη της και την προσφορά του χρόνου και του κόπου τους.
Την ευρύτερη ομάδα των συνεργατών αποτελούν, ο αντιπρόεδρος της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε. Χρήστος-Δημήτριος Τοπαλίδης, ο οποίος ως δικηγόρος έλυσε όλα να νομικής φύσεως θέματα, που ανέκυψαν κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της εκδήλωσης. Ο ταμίας της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε Στάθης Παπαδόπουλος, ο οποίος διευθέτησε όλα τα οικονομικά θέματα. Το Ερευνητικό Κέντρο του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, που προσέφερε τα dvd του ντοκιμαντέρ ‘Τα χνάρια των Αργοναυτών’ και ο υπεύθυνος αυτού, Δρ Θεοδόσιος Κυριακίδης, που ανέλαβε την επικοινωνία με τους ακαδημαϊκούς, εισηγητές της εκδήλωσης. Την παραγωγή των τριών ενημερωτικών βίντεο, που προβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έκανε ο Γιάννης Χατζηελευθερίου. Τον γραφιστικό σχεδιασμό του προγράμματος και του έντυπου υλικού ανέλαβε ο Δημήτρης Διαμαντόγιαννης. Οι τιμητικές πλακέτες που δόθηκαν στους ομιλητές και τον Λόρδο Stone είναι δωρεά του κυρίου Πέτρου Καγκελίδη. Μία σειρά εργασιών στο πλαίσιο των προετοιμασιών εν όψει της εκδήλωσης ανέλαβαν η Αθηνά Σωτηριάδου, η Κέλλυ Πιλαλίδου, ο Γεώργιος Δαβιτίδης, ο Νίκος Βαρυθυμιάσης, ο Βασίλης Μακρίδης, ο Χρήστος Μεντεσίδης και η Ελίζα Ταμουρίδου. Για την επιστημονική υποστήριξη της εκδήλωσης στο πλαίσιο της ενημέρωσης του Λόρδου Stone και των μελών της Βουλής των Λόρδων το διάστημα, πριν την πραγματοποίηση της εκδήλωσης ευχαριστούμε τον Δρ Νίκο Μιχαηλίδη και τον καθηγητή Παναγιώτη Διαμάντη. Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Ελληνικό Κέντρο Έρευνας για τη Μικρά Ασία και τον Πόντο (ΕΛΚΕΜΑΠ / AMPRHC), που εδρεύει στο Σικάγο για τη συνεργασία κατά την προετοιμασία της εκδήλωσης.
Η συνεισφορά όλων των παραπάνω είχε σαν αποτέλεσμα την άρτια διοργάνωση και προετοιμασία της εκδήλωσης. Η επιτυχία της οφείλεται σε όλους όσους συνεισέφεραν εθελοντικά τον χρόνο και τον κόπο τους αποδεικνύοντας πως οι υψηλοί στόχοι προκειμένου να επιτευχθούν απαιτούν την αποτελεσματική συνεργασία πολλών και την πίστη σε έναν κοινό σκοπό και ένα όραμα. Ευχαριστούμε όλους ανεξαιρέτως για τον χρόνο, που διέθεσαν και την τιμή, που μας έκαναν να συνεργαστούν μαζί μας για την επιτυχία της εκδήλωσης.
Η εκδήλωση ‘The destruction of an ancient civilisation: the Genocide of the Greeks of the Ottoman Empire’, υπήρξε η πρώτη δράση της Συνομοσπονδίας στη Μεγάλη Βρετανία, που έθεσε τις βάσεις για την ανάπτυξη των ενεργειών μας, προκειμένου να επιτύχουμε την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολής από το Βρετανικό Κοινοβούλιο. Η πραγματοποίησή της στην αίθουσα του Church House υπό τη σκιά της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μάντσεστερ, επέφερε έναν επιπλέον αλληγορικό συνειρμό, πως ο αγώνας της ανθρωπότητας ενάντια στον θρησκευτικό φανατισμό, την τρομοκρατία και τη βαρβαρότητα, θα πρέπει να είναι διαρκής. Εμείς, οι απόγονοι αυτών που επέζησαν έχουμε χρέος, γνωρίζοντας εκ των ιδίων τις αρνητικές συνέπειες των εγκλημάτων εναντίων της ανθρωπότητας, να πρωτοστατούμε στον αγώνα αυτό.