Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Παρουσίαση βιβλίου εκμάθησης Σκίτσου στην Καβάλα

Παρουσίαση βιβλίου εκμάθησης Σκίτσου στην Καβάλα
Παρουσίαση βιβλίου εκμάθησης Σκίτσου στην Καβάλα

Ο Όμιλος Ποντίων Χορευτών Καβάλας παρουσιάζει το πρώτο και μοναδικό βιβλίο εκμάθησης σκίτσου στην Ποντιακή διάλεκτο «Βήμαν Βήμαν Μαθαίματα για σκεδίασμαν», του Πόντιου σκιτσογράφου, Δημήτρη Νικολαΐδη. Η παρουσίαση θα γίνει το Σάββατο 6 Μαΐου 2017 και ώρα 18:00, στην αίθουσα του Ομίλου στην οδό Ευγενίου Ιορδάνου 30 στην Καβάλα. Για το βιβλίο και το έργο του σκιτσογράφου θα μιλήσουν: ο πρόεδρος του Ομίλου, Χρήστος Ορφανίδης, ο Φωκίων Φουντουκίδης (εκδότης-δημοσιογράφος) και ο Λευτέρης Κουκουτίνης (ENA CHANNEL). Στο τέλος της εκδήλωσης, ο σκιτσογράφος θα παρουσιάσει την τέχνη του σκίτσου μέσα από την απλότητα των βιβλίων.

Το βιβλίο «Βήμαν Βήμαν Μαθαίματα για σκεδίασμαν», είναι το μοναδικό με θέμα την τέχνη του σκίτσου, που αναλύει την τεχνική του σκίτσου στη Ποντιακή διάλεκτο. Με αυτό τον τρόπο, ο σκιτσογράφος (Ποντιακής καταγωγής, Σάντα-Τραπεζούντα), θέλει μέσα από τις γραμμές του σκίτσου, να διασώσει την Ποντιακή διάλεκτο, από την πλευρά του σκίτσου. Έτσι, λέξεις και ορολογίες καθαρά που αφορούν αυτή την υπέροχη τέχνη, αποδίδονται στην Ποντιακή διάλεκτο. Τα παιδιά, ταυτόχρονα, διδάσκονται το σκίτσο, αλλά και μαθαίνουν την Ποντιακή διάλεκτο.

Το βιβλίο-εγχειρίδιο, είναι συνέπεια της σειράς «Καρέ Καρέ Σκίτσου», που έχει εκδώσει ο καλλιτέχνης έως σήμερα. Τα βιβλία της σειράς είναι τα πρώτα από Έλληνα σκιτσογράφο, που παρουσιάζουν αναλυτικά την τέχνη του σκίτσου. Ο σκιτσογράφος, για 5η χρονιά, παρουσιάζει την εκπομπή «Καρέ Καρέ» στην τηλεόραση, μία εκπομπή που είναι βασισμένη στα βιβλία και παρουσιάζεται σε όλη την Ελλάδα σε 12 τηλεοπτικούς σταθμούς.