Ν. Αναστασιάδης: Αναγνώριση της ιστορικής πραγματικότητας που συνιστά η Γενοκτονία των Ποντίων |
Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη το βράδυ το Διεθνές Συνέδριο «Πόντος – Κύπρος: μια ιστορία, ένας πόνος» που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο και συγκεκριμένα στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας.
Το Διεθνές Συνέδριο συνδιοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και την Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακής Νεολαίας υπό την αιγίδα της Αρχιεπισκοπής της Κύπρου και της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την υποστήριξη του Δήμου Λάρνακας. Γενικός χορηγός ήταν το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αναφερόμενος στο συνέδριο, είπε πως η παρουσία του δηλώνει τη στήριξή του στον αγώνα και το έργο των Ποντίων και τιμά «την αναγνώριση της ιστορικής πραγματικότητας που συνιστά η γενοκτονία των Ποντίων. Βρίσκομαι εδώ για να επανατονίσω τον κοινό αγώνα Κυπρίων και Ποντίων, αλλά και τα κοινά ιστορικά τραύματα με κυριότερο την προσπάθεια των Τούρκων να αλλάξουν τον εθνικό και θρησκευτικό χαρακτήρα των περιοχών μας».
Αφού ανέφερε ότι «ο αγώνας και οι προσπάθειες των Ποντίων για αναγνώριση, της δεύτερης μετά την αρμενική, γενοκτονίας που έγινε στον 20ο αιώνα, έγιναν εντονότερες τις τελευταίες δεκαετίες» υπενθύμισε πως «η πρώτη μεγάλη επιτυχία αυτού του αγώνα ήταν η αναγνώριση της γενοκτονίας από το Ελληνικό κοινοβούλιο μόλις το Φεβρουάριο του 1994, όταν καθιερώθηκε και επισήμως η 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης ποντιακής γενοκτονίας».
Η πρώτη χώρα, μετά την Ελλάδα, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «που αναγνώρισε την ποντιακή γενοκτονία, ήταν η Κύπρος στις 19 Μαΐου του 1994, που είναι έκτοτε ημέρα μνήμης των θυμάτων. Επρόκειτο για μία ηθική αναγνώριση, η οποία συμβάλλει στην ιστορική μνήμη, ως απαραίτητη προϋπόθεση στον αγώνα για την στήριξη της ταυτότητας και της εθνικής συνέχειας, μια συμβολική αλλά και συνάμα ουσιαστική συμβολή στον κοινό αγώνα, για αναγνώριση του κοινού πόνου».
Εάν επιμένουμε, συνέχισε «στην αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων, δεν είναι γιατί επιδιώκουμε να ξύνουμε πληγές ή να δημιουργούμε σημεία τριβής με την Τουρκία. Αντίθετα, είναι γιατί πιστεύουμε στην ειρήνη και το διάλογο και το έχουμε αποδείξει. Η ειρήνη όμως επιτυγχάνεται με αναγνώριση των ιστορικών σφαλμάτων και την αξιοποίηση τους, προκειμένου να αποφύγουμε ανάλογες τραγωδίες στο μέλλον».
Είπε ακόμα ότι «η αναγνώριση από την Τουρκία των ιστορικών γεγονότων, σε συνδυασμό με τη δική μας ειλικρινή προσπάθεια, μπορούν να θέσουν το υπόβαθρο που θα προωθεί την ειρήνη και το σεβασμό ανάμεσα στους λαούς μας. Το επιχείρημα αυτό είναι που με φέρνει και στις σημερινές πραγματικότητες της κυπριακής τραγωδίας» κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας