Στόχος η Έδρα Ποντιακών Σπουδών του Α.Π.Θ. |
του Σωτήρη Κυριακίδη
Η δημιουργία Κέντρου Ποντιακών Σπουδών, αλλά και μιας ειδικής βάσης δεδομένων, που θα συγκεντρώσει ψηφιακά όλο το διαθέσιμο υλικό για την ιστορία του Πόντου, αποτελεί τον τελικό στόχο του ΑΠΘ, όπως επισήμανε ο πρύτανης, Περικλής Μήτκας, με αφορμή την επίσημη έναρξη λειτουργίας της Επώνυμης Έδρας Ποντιακών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, "Πρακτορείο 104,9 FM", ο κ.Μήτκας επισήμανε ότι "το πανεπιστήμιο είναι θεματοφύλακας της γνώσης, αλλά μιας γνώσης που βασίζεται μόνο στην αλήθεια, αλήθεια βασισμένη στην επιστημονική τεκμηρίωση".
Αναφερόμενος ειδικά στη νέα επώνυμη έδρα, ο κ. Μήτκας επισήμανε: "Δίνουμε ένα όνομα και [...] προσκαλούμε το κοινό που διψά να μάθει περισσότερα. [...] Στόχος της έδρας είναι η επιστημονική συστηματική μελέτη και καταγραφή της ιστορίας αυτής της περιόδου [...] Η θεσμοθέτηση της σηματοδοτεί την επανέναρξη της στήριξης του δημόσιου πανεπιστημίου από ιδιωτικούς φορείς ή από Ιδρύματα".
Για την κάλυψη της εν λόγω νέας Επώνυμης Έδρας είχαν καταθέσει τα χαρτιά τους έξι υποψήφιοι, "που όλοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν μελετήσει την ποντιακή ιστορία" σύμφωνα με τον κ. Μήτκα, ενώ τελικά επιλέχθηκε ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, η επιλογή του οποίου επικυρώθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Συγκλήτου μετά την εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής της Φιλοσοφικής Σχολής.
Σύμφωνα με την Πρυτανεία του ΑΠΘ, κ. Χατζηκυριακίδης έχει συγγράψει τρεις μονογραφίες σε θέματα οικονομικής ιστορίας του Πόντου και δημοσίευσε ικανό αριθμό άρθρων σε έγκριτα περιοδικά της ημεδαπής και αλλοδαπής, καθώς επίσης και σε πρακτικά ελληνικών και διεθνών συνεδρίων. Επίσης, έχει συμβάλει στη σύνταξη και επιμέλεια τεσσάρων ιστορικών λευκωμάτων σχετικών με δραστηριότητες των προσφύγων από τον Πόντο στην Ελλάδα και επιμεληθεί της έκδοσης τεσσάρων τόμων, που αφορούν στην ιστορία του Πόντου.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ