Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Διεθνές Συνέδριο «Πόντος- Κύπρος: μια ιστορία, ένας πόνος»

Διεθνές Συνέδριο «Πόντος- Κύπρος: μια ιστορία, ένας πόνος»
Διεθνές Συνέδριο «Πόντος- Κύπρος: μια ιστορία, ένας πόνος»

Με όραμα την ενίσχυση των δεσμών της Κύπρου και του Πόντου, δυο τόπων που τους συνδέει κοινή μοίρα πόνου και μαρτυρίου, καθώς και αγώνας για την ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας, διοργανώνεται το Διεθνές Συνέδριο «Πόντος – Κύπρος: μια ιστορία, ένας πόνος» στις 17 Μαΐου 2017 και ώρα 17.00 στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας.

Το Διεθνές Συνέδριο συνδιοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και την Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακής Νεολαίας υπό την αιγίδα της Αρχιεπισκοπής της Κύπρου και της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την υποστήριξη του Δήμου Λάρνακας. Γενικός χορηγός είναι το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη. Xορηγός επικοινωνίας το Ραδιοφωνικό ίδρυμα Κύπρου.

Στο Συνέδριο αναμένεται να παρευρεθούν ως επίσημοι προσκεκλημένοι: ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμος Β`, ο Εξοχότατος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας κ.  Δημήτρης Συλλούρης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Βασίλης Πάλμας, ο Επίτροπος για Ανθρωπιστικά θέματα και θέματα Αποδήμων κ. Φώτης Φωτίου, ο Επίτροπος εθελοντισμού και μη κυβερνητικών οργανώσεων κ. Γιάννης Γιαννάκης, ο Δήμαρχος Λάρνακας κ. Ανδρέας Βύρας, ο Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου της Κύπρου, καθηγητής κ. Κώστας Γουλιάμου, ο Σύμβουλος Πρεσβείας της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Κύπρο κ. Χρήστος Καποδίστριας,  ο Προέδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων κ. Φίλιπ Κρίστοφερ, ο Συντονιστής της ΣΑΕ Περιφέρειας των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ κ. Ιβάν Σαββίδης, ο Πρόεδρος του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, κ. Θανάσης Τσόκος, βουλευτές κ.α.

Στο επιστημονικό μέρος του συνεδρίου θα συμμετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες: ο κ. Νίκος Μιχαηλίδης, Κοινωνικός Ανθρωπολόγος, Διδάκτωρ, Princeton University, ο κ. Κώστας Γουλιάμος, καθηγητής, Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, επ. καθηγητής Νομικής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, πρ. Υπουργός, ο κ. Θεοδόσης Κυριακίδης, θεολόγος, διδάκτωρ Ιστορίας, Υπεύθυνος Ερευνητικού Κέντρου Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα.


Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα υπό τον τίτλο: «Πόντος - Κύπρος: Σπονδή και Μνήμη», το οποίο θα αναδείξει όλο τον πλούτο του κυπριακού και ποντιακού πολιτισμού, θα περιλαμβάνει την προβολή ντοκιμαντέρ «Μαχαιρωμένη γη του Πόντου και της Κύπρου», χορευτική εικόνα «Αετός – φωτιά ψυχής» και  δρώμενο «Πορεία εξορίας – Άγιο Φώς» από τον Πολιτιστικό Όμιλο «Αράδιππος» και το Χορευτικό Συγκρότημα «Ρωμιοσύνη», καθώς και τον Ύμνο στον Πόντο και την Κύπρο.

«Αναμφίβολα, το συνέδριο θα συμβάλλει σε μια πληρέστερη κατανόηση του ιστορικού γίγνεσθαι, ειδικότερα σ`αυτές τις εποχές της κρίσης, μέσα από τις οποίες αποτυπώνεται και μια γενικότερη όσο και εντεινόμενη ανάγκη των πολιτών για ιστορική αυτογνωσία» - τονίζει ο κ. Κώστας  Γουλιάμου, καθηγητής, Δρ. Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου της Κύπρου.

«Το συνέδριο αυτό θα αποτελέσει μια ένδειξη σύμπραξης των δύο αδελφικών λαών για την επίτευξη των κοινών μας στόχων. Ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες όλου του κόσμου, θυμίζοντάς τους τα στυγερά εγκλήματα κατά των προγονών μας: Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και τουρκική εισβολή στην Κύπρο 1974» - δηλώνει ο Άλκης Αναστασιάδης, Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Ποντιακής Νεολαίας.