Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά στη Σύρο

Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά στη Σύρο
Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά στη Σύρο

Στο νησί της Σύρου θα βρεθεί στις 27 και 28 Μαίου 2017 η Εφέστια, Θαυματουργή και Περίπτυστη εικόνα της Παναγίας Σουμελά από το ομώνυμο ιερό προσκύνημα της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας με την ευκαιρία της επετείου της ευρέσεως της εικόνας του Αγίου Δημητρίου στην Ερμούπολη.

Την άφιξη του ιστορικού εικονίσματος που για πρώτη φορά επισκέπτεται τις Κυκλάδες και τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου ανακοίνωσε το πρωί του Σαββάτου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος Β’.

Συνεργασία με τους τοπικούς Συλλόγους Ποντίων και Μικρασιατών

Παρόντες στη συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε στο Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου, ήταν και εκπρόσωποι των Συλλόγων Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου «Εύξεινος Πόντος» και Μικρασιατών Σύρου. Οι δύο τοπικοί σύλλογοι, που δραστηριοποιούνται με μεγάλη αγάπη στο νησί, συνεργάστηκαν με την Ιερά Μητρόπολη για την υποβολή κοινού αιτήματος στον Μητροπολίτη Βέροιας κ. Παντελεήμονα και το Σωματείο «Παναγία Σουμελά» με στόχο την έγκριση της Αγίας Εικόνος της Παναγίας στη Σύρο.

«Ο κ. Παντελεήμων προς τον οποίο εκφράζουμε το σεβασμό, την αγάπη και την ευγνωμοσύνη μας ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας και ήδη αναμένεται να καταφτάσει στην Ερμούπολη το ιερό εικόνισμα, η προστάτιδα των απανταχού της γης Ποντίων και Βορειοελλαδιτών αλλά και η προστάτιδα όλων μας, η Παναγία μας, η εφέστια εικόνα της οποίας βρίσκεται στην πνευματική δικαιοδοσία της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας και Ναούσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δωρόθεος.

Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά στη Σύρο

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Η υποδοχή της Εικόνας θα γίνει το Σάββατο 27 Μαΐου και ώρα 18:30 στον αύλειο χώρο του ιερού προσκυνήματος του Αγίου Δημητρίου. Μαζί με τον ιερό κλήρο και τους πιστούς της Σύρου θα συνευχηθούν και συνιερουργήσουν ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος από την Μακεδονία και ο Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος. Την Αγία εικόνα θα διακομίσουν από το ομώνυμο προσκύνημα ο π. Νεκτάριος Χαλετζής, ο πρόεδρος του Σωματείου Παναγία Σουμελά Γεώργιος Τανιμανίδης, ο αντιπρόεδρος Κωνσταντίνος Ιωακειμίδης και το μέλος του δ.σ. Παντελεήμων Ανκαθόπουλος.

Μετά την υποδοχή της εικόνας από τον ιερό κλήρο, τις τοπικές αρχές και τους πιστούς, θα τελεσθεί ο μέγας τρισεαρχιερατικός εσπερινός στον Ναό του Αγίου Δημητρίου επί την εορτή της ευρέσεως του Ναού. Όπως υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος, στις 25 Μαίου 1936 η Ερμούπολη ξύπνησε και οι καμπάνες των εκκλησιών σήμαναν χαρμόσυνα το γεγονός της ευρέσεως της εικόνος του Αγίου Δημητρίου μετά από σχετικό όραμα στον αείμνηστο συμπολίτη μας Μανούσο Πελέκη.

Μετά το πέρας του Εσπερινού στον αύλειο του Αγίου Δημητρίου θα πραγματοποιηθεί από τους συλλόγους αλλά και από αδελφούς συλλόγους Ποντίων οι οποίοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και την επιθυμία τους να παραστούν στη Σύρο, πολιτιστικές και πνευματικές εκδηλώσεις (παραδοσιακοί χοροί και σύντομες προσλαλιές και ομιλίες). Μετά το πέρας αυτών, θα τελεστεί η καθιερωμένη αγρυπνία και το πρωί της Κυριακής 28 Μαίου θα τελεσθεί η τρισεαρχιερατική θεία λειτουργία στον καθεδρικό ναό του Πολιούχου της Σύρου Αγίου Νικολάου.


Περιφορά στο Νοσοκομείο και τα Γηροκομεία

Η Αγία Εικόνα θα παραμείνει και το απόγευμα στο Ναό του Αγίου Νικολάου όπου θα τελεσθεί ο Μέγας Μεθεόρτιος Εσπερινός. Ο ναός θα είναι ανοιχτός καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ανοιχτός, προκειμένου να προσκυνήσουν οι άνθρωποι το ιερό εικόνισμα της Παναγίας.

Τη Δευτέρα, κατόπιν συνεννοήσεως με την αξιότιμη Διοικητή του Νοσοκομείου Σύρου Μαργαρίτα Μπουραντά και τους διευθυντές των γηροκομείων το ιερό εικόνισμα θα περιέλθει στο νοσοκομείο και στα γηροκομεία της Ιεράς Μητρόπολης προς ευλογία και αγιασμό των ασθενών και των εκεί φιλοξενουμένων γερόντων.

Την Τρίτη η εικόνα θα επιστρέψει και πάλι με την απευθείας πτήση από την Ερμούπολη στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Δωρόθεος Β’, πλαισιωμένος από τον πρόεδρο του Συλλόγου Μικρασιατών Σύρου Νίκο Λειβαδάρα, τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων και Βορειοελλαδιτών «Εύξεινος Πόντος» Μάνο Τελώνη, την υπεύθυνη της ιματιοθήκης Δέσποινα Συμεωνίδου και τη γραμματέα Ιωάννα Μαρκουίζου, απηύθυνε εγκάρδιο παρακλητικό αίτημα προς τους πιστούς του νησιού.

Ξεχωριστή ευλογία για τη Σύρο και την Ερμούπολη

«Παρακαλώ όλους και στον εσπερινό και στην υποδοχή αλλά και στη θεία λειτουργία της Κυριακής να καταδείξετε με την παρουσία σας, την αγάπη σας και το σεβασμό σας προς το ιερότατο πρόσωπο της Παναγίας μας αλλά και να εκφράσουμε όλοι μαζί την ευγνωμοσύνη μας προς τους ευγενείς αυτούς ανθρώπους για την απόφασή τους να μεταφέρουν την ιστορική και εφέστια εικόνα, η οποία λίγες φορές εξέρχεται των ορίων του ιερού προσκυνήματος, στη Σύρα μας».