Σάββατο, 13 Μαΐου 2017

Ένα βιβλίο - αφιέρωμα στην Γενοκτονία των Ποντίων στην εφημερίδα το "Πρώτο Θέμα"

Ένα βιβλίο - αφιέρωμα στην Γενοκτονία των Ποντίων στην εφημερίδα το "Πρώτο Θέμα"
Ένα βιβλίο - αφιέρωμα στην Γενοκτονία των Ποντίων στην εφημερίδα το "Πρώτο Θέμα"

Τη συγκλονιστική μαρτυρία «Ούτε το όνομά μου» της Thea Halo προσφέρει αυτή την Κυριακή 14 Μαΐου 2017 στους αναγνώστες του το Πρώτο Θέμα. Όλη η φρίκη της καταστροφής και του τουρκικού μίσους, μέσα από τα μάτια της μητέρας της συγγραφέως Σάνο Χάλο, της «γιαγιάς όλων των Ποντίων». Μόνο στην έκδοση με τις προσφορές (4,25 ευρώ)

Μια αληθινή, συνταρακτική ιστορία επιβίωσης από τη γενοκτονία του Πόντου, μία συγκλονιστική μαρτυρία. Όλη η φρίκη της καταστροφής και του τουρκικού μίσους, μέσα από τα μάτια μιας γυναίκας.

Μια αυτοβιογραφία γραμμένη με τον πόνο και την αγωνία της «Αρχόντισσας του Πόντου» Ευθυμίας Βαρυτιμίδου ή Σάνο Χάλο, της γυναίκας που έγινε σύμβολο του Ποντιακού Ολοκαυτώματος: Το βιβλίο «Ούτε το όνομά μου», το οποίο συνέγραψε η κόρη της ηρωίδας, η Θία Χάλο, είναι ένα χρονικό που συνδυάζεται με την επέτειο μιας από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στην ιστορία του Ελληνισμού. Η Σάνο, η οποία στη διάρκεια του μακρού της βίου (απεβίωσε 105 ετών) αποκαλούνταν τιμητικά «Γιαγιά όλων των Ποντίων», έζησε τη Γενοκτονία του 1920 κυριολεκτικά στο πετσί της. Ολόκληρη η οικογένειά της ξεκληρίστηκε από τη μανία των Τούρκων και μόνο η ίδια επιβίωσε, καθώς οι γονείς της είχαν προνοήσει, να την εμπιστευτούν, ως μικρό κορίτσι τότε μόλις δέκα ετών, σε ξένα χέρια. 

Το βιβλίο «Ούτε το όνομά μου» της Thea Halo (Θία Χάλο) είναι από εκείνα τα αναγνώσματα που, δείχνοντας ατόφια την ωμή βαρβαρότητα, εξυμνούν τελικά το μεγαλείο του ανθρώπου. Η Θία Χάλο αφηγείται την συνταρακτική ιστορία, την απίστευτη δοκιμασία καλύτερα, της μητέρας της. Η Σάνο θα βρεθεί, σαν σύγχρονη σκλάβα στις ΗΠΑ, όπου όμως θα επιδείξει μια εντελώς απροσδόκητη προσαρμοστικότητα, θα επιβιώσει και θα μεγαλουργήσει. Το «Ούτε το όνομά μου» διηγείται με εξαιρετικά συγκινητικό τρόπο το θρίαμβο αυτής της σπουδαίας γυναίκας, της αδάμαστης Πόντιας και της υπερήφανης Ελληνίδας.