Κάθε εποχή έχει τα δικά της ιστορικά γεγονότα. Κάθε γεγονός "γεννάει" κι άλλους προβληματισμούς. Οι πρώτοι ποντιακοί σύλλογοι, εκτός ελληνικών συνόρων, ιδρύονται από το 1967 και μετά. Ιδρύονται κοινότητες, στις οποίες συναναστρέφονται πατριώτες... λένε τα προβλήματά τους, ξεφεύγουν από την καθημερινότητά τους και... περνάνε καλά. Η προσφορά στις τοπικές κοινωνίες επικεντρώνεται κυρίως στο χορευτικό "κομμάτι". Δεν "ανοίγονται"...
Σαράντα χρόνια μετά, σκοποί και στόχοι πρέπει να είναι άλλοι, αφού παραδόσεις σβήνουν... λαοί εξαφανίζονται. Γεγονότα δυσάρεστα, τα οποία θα πρέπει να προβληματίζουν κάθε πολιτιστικό σύλλογο. Πλέον η ανάδειξη και η γνωστοποίηση του πλούσιου πολιτισμού των προγόνων μας είναι πιο σημαντική από ποτέ.
Στην προσπάθειά του να αποκτήσει ενεργή συμμετοχή στην τοπική κοινωνία, και θέλοντας να λειτουργήσει ως "εστία πολιτισμού", αλλά και "αγορά" ιδεών, σε ένα πλαίσιο ποικίλων εκδηλώσεων, ο Σύλλογος Ποντίων Waiblingen "Οι Αργοναύτες" παρουσίασε φέτος για δεύτερη χρονιά την έκθεση φωτογραφίας "Πόντος - Η αιώνια πατρίδα" (φωτογραφίες/αρχείο του κ. Κώστα Αλεξανδρίδη) στον πολύ όμορφο χώρο Galerie im Kameralamt, στο κέντρο της παλιάς πόλης Waiblingen με τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική... ένα "ταξίδι" στη "Φιλόξενη Θάλασσα", με αφετηρία τη μυθολογία και τους Αργοναύτες, και κατάληξη το "Καραντενίζ" του σήμερα. Κούκλες, ντυμένες με παραδοσιακές φορεσιές, και αντικείμενα της καθημερινότητας στόλιζαν τον εκθεσιακό χώρο.
Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν απόγευμα του Σαββάτου, 6 Μαΐου 2017. Την εκδήλωση άνοιξε το ακριτικό τραγούδι "Αητέν΄τς επαραπέτανεν" με το Παύλο Ιντζέ (τραγούδι) και το Λευτέρη Σιδηρόπουλο (λύρα). Στη συνέχεια η κ. Ortolf, ή οποία ασχολείται με την προώθηση της κοινωνικής ένταξης στην πόλη Waiblingen, χαιρέτησε τους παρευρισκόμενους και ευχήθηκε τα καλύτερα για την έκθεση.
Έως και την Κυριακή, 14 Μαΐου 2017 μπορούσε ο κόσμος να επισκεφθεί την έκθεση. Αυτό που μας χαροποίησε ιδιαίτερα ήταν η ανταπόκριση δεκάδων μη-Ελλήνων. Το ενδιαφέρον και οι ερωτήσεις τους για την ιστορία των Ελλήνων του Πόντου, "ζωγράφισαν" χαμόγελα "επιτυχίας" και δικαίωσης στα πρόσωπά μας.